ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Президентът Румен Радев е абсолютен рекордьор
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:58 / 02.02.2023Коментари (0)1722
©
Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина, е създал президентът Румен Радев. Днес със свой указ той разпусна 48-то НС и директно назначи 9-ото служебно правителство в историята на страната, предаде БГНЕС.

Освен петте правителства на Радев, преди това служебни кабинети са управлявали страната, като първото бе на Ренета Инджова /17 октомври 1994 г. до 25 януари 1995 г., наследено е от правителството на Жан Виденов/, второто - на Стефан Софиянски / 12 февруари - 21 май 1997 г./, третото- на Марин Райков /13 март 2013 г. до 29 май 2013 г./, и четвъртото - на Георги Близнашки /6 август - 7 ноември 2014 г.

Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети.

Първото служебно правителство на Радев, създадено по времето на първия му мандат, бе с премиер Огнян Герджиков. То бе назначено на 27 януари 2017 г. и разпуснато на 4 май 2017 г., като основната му задача бе не само подготовката на изборите, но и подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018.

В състава му влизаха 20 министри: Илко Семерджиев - на здравеопазването, Стефан Янев - на отбраната, Малина Крумова - вицепремиер, Деница Златева - вицепремиер, Тодор Седларски - министър на икономиката, Николай Павлов - на енергетиката, Спас Попниколов - на МРРБ, Пламен Узунов - на вътрешните работи, Кирил Ананиев - на финансите, Гълъб Донев - на труда и социалната политика, Христо Алексиев - на транспорта, Николай Денков - на образованието, Мария Павлова - на правосъдието, Ради Найденов - на външните работи, Рашко Младенов - на културата, Даниела Дашена - на младежта и спорта, Христо Бозуков - на земеделието, Ирина Костова - на околната среда и водите, и Стела Балтова - на туризма.

Второто правителство /и шесто изобщо в историята на страната/, е създадено от Радев с премиер Стефан Янев. То работи в периода от 12 май до 16 септември 2021 г. Съставът му е от 19 министри, от които Гълъб Донев отново е социален министър, Бойко Рашков е на вътрешните работи, Атанас Пеканов е вицепремиер, Асен Василев - на финансите, Георги Панайотов - на отбраната, Стойчо Кацаров - на здравеопазването, Виолета Комитова - на МРРБ, Николай Денков отново е образователен министър, Светлан Стоев - на външните работи, Янаки Стоилов - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Асен Личев - на околната среда и водите, Христо Бозуков - на земеделието, Георги Тодоров - на транспорта, Кирил Петков - на икономиката, Андрей Живков - на енергетиката, Стела Балтова - на туризма, Андрей Кузманов - на младежта и спорта.

Третото правителство на Радев, /и седмо изобщо в историята на страната/, отново е с премиер Стефан Янев. То е назначено на 16 септември 2021 г. и работи до 13 декември 2021 г. То е в почти същия състав като първия кабинет на Янев, но Радев сменя Асен Василев като министър на финансите с Валери Белчев, а Кирил Петков се прощава с поста си на министър на икономиката за сметка на новоназначената Даниела Везиева.

Четвъртото правителство, създадено от Радев в рамките на година и половина, е с премиер Гълъб Донев. То е назначено с Указ от 2 август 2022 г. и работи до 3 февруари 2023 г. Министрите са 20, от които 17 мъже и три жени: Лазар Лазаров е министър на труда и социалната политика, Иван Демерджиев - на вътрешните работи, Христо Алексиев - на транспорта, Атанас Пеканов е вицепремиер, Росица Велкова-Желева е министър на финансите, Димитър Стоянов - на отбраната, Асен Меджидиев - на здравеопазването, Иван Шишков - на регионалното развитие, Сашо Пенов - на образованието, Николай Милков - на външните работи, Крум Зарков - на правосъдието, Велислав Минеков - на културата, Росица Карамфилова-Благова - на околната среда, Явор Гечев - на земеделието, Никола Стоянов - на икономиката, Росен Христов - на енергетиката, Александър Пулев - на иновациите, Илин Димитров - на туризма, Весела Лечева - на спорта, и Георги Тодоров - на електронното управление.

И петото служебно правителство, общо девето в историята на страната, е назначено от президента Румен Радев с Указ номер 27 от 2 февруари, и започва работа от 3 февруари. Премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: