ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пренаталната грижа - за да има не просто забременяване, а раждане на дете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:00 / 23.06.2021Коментари (0)5566
д-р Станулов
В момента, в който жена разбере, че е бременна, е изключително важно да се предприемат стъпки за проследяване на бременността. Често се случва жените да губят плода поради отстраними причини. Това е темата на разговора ни с един от водещите специалисти по репродуктивна и пренатална медицина – д-р Георги Станулов.

Д-р Станулов е сред топ гинеколозите в България. Той е със значителен опит в клиники във Великобритания, Австрия и Гърция. Той е част от екипа на МЦ "Афродита“ – най-големият център за регенеративна медицина в България. По най-нови данни от Център Асистирана репродукция, МЦ "Афродита“ е клиниката с най-добра успеваемост като брой раждания от ин-витро процедури за последните три години. През изминалата седмица МЦ "Афродита“ беше наградена като "Ин витро клиника на годината“. Това е само една от многобройните номинации и награди на центъра в страната и чужбина, които свидетелстват за качеството на извършваната дейност.

Д-р Станулов, Вие сте един от водещите специалисти в областта на ин витро оплождането. Каква е причината да обръщате внимание и на пренаталната медицина?

Още от началото на кариерата си, съм целял винаги да давам най-доброто от себе си, полагайки грижи за семействата с репродуктивни неуспехи. Горд съм да заявя, че с помощта на екипа на МЦ "Афродита“, успяваме да достигаме до преодоляване на тези проблеми. Грижите обаче трябва да продължат. Въпреки че често достигаме до така желаната бременност, все още има и жени, които губят плода. Необходимостта да даря дългочаканото щастие и на тези семейства бе основната причина да се занимавам с пренатална медицина.

Какво е пренаталната медицина?

Това е раздел от медицината, който се грижи за най-малките пациенти, а именно тези, които дори не са още родени. Началният стадий до две седмици след зачеването е известен като герминативен стадий. Следващият, до осмата седмица, се нарича ембрионален период. От деветата седмица до раждането - фетален период. Специалистите в областта на феталната медицина, която е част от пренаталната медицина, в повечето случаи просто откриват вродени дефекти при плода. Според мен, първите два стадия са много по-важни, понеже тогава се изгражда организмът и е възможно да се избегнат тези дефекти. Можем да дадем пример със заболяването наречено "Spina bifida“. Дори специалистът по фетална медицина да го открие, вече е твърде късно за лечение. Това е преимуществото на пренаталната грижа, доказано е, че при прием на подходящо подбрана и в походящата доза фолиева киселина това заболяване може да бъде предотвратено. Профилактиката в този случай е най-доброто лечение.

Как се прилага пренаталната грижа?

Пренаталната медицина е обширен раздел от медицината, целта на който  е да подготви бременната за да може по най-добрия начин да приеме и до термин да износи плода. Участие в този процес вземат различни медицински специалности, но акушер-гинеколог с опит в пренаталната медицина е водещата фигура особено при разплитане на сложните случаи. Особено, когато се налагат корекции на вродените и придобити аномалии на женската полова система, която се подготвя за бременност. Не може обаче и без други специалисти: ендокринолози, генетици , имунолози, нутриционист
©
и, психолози и всички останали медицински специалности, особено при специфични заболявания на майката, винаги обаче акушер-гинекологът е с ключова  роля за решаването на проблема.

Кое е основното в пренаталната грижа според вас?

Цялостният поглед и комплексен подход към всеки проблем на пациентката. Всеки случай е различен. Индивидуален подход към всеки е задължителен, но това е особено важно при трудните случаи. Повтарящи се спонтанни аборти или многобройни неуспехи при асистирана репродукция са сред най-сложните проблеми пред акушер-гинеколозите днес. Чудесно е, че в наши дни разполагаме с широка гама от интервенции и изследвания, чрез които осигуряваме на родителите дългочакания успех. В МЦ "Афродита“, пациентите получават грижи от най-добрите специалисти, които са не само изключителни в сферата на инвитро, но и всекидневно са в операционната, постигайки успех в лечението на огромен брой жени.

Кое бихте определили за ваша най-важна професионална цел?

За мен основното е жената да излезе от родилния дом със здраво бебе. Самото достигане до бременност, била тя и клинична не е достатъчно. За да има пълна удовлетвореност в семейството, задачата трябва да се изпълни до финала.  Професионалната ми цел е редуцирането, а в бъдеще и изкореняването на тежките болести, които могат да се предотвратят с помощта на адекватна пренатална грижа.

Убеден съм, че до 2030г каузата, която ние всички в Медицински център "Афродита“ сме поставили – ще стане факт, а именно да направи София част  от групата на най-развитите градове за регенеративна медицина в света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Електронно таксуване в градския транспорт
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
В Пловдив задържаха испанец за опит за убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: