ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предприемач: Възможността, човек да придобие жилище по времето на соца и в момента, е същата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:33 / 29.02.2024Коментари (3)6981
©
Пясъкът става дефицитна стока. Доставчиците или орязват поръчките, или изобщо не ги изпълняват.

"Пясъкът е основен материал в строителството. Транспортът му е много скъп. Неговата цена през годините нараства много. В неговата компонента влизат главно транспортни разходи и концесионни такси за добива му. Ресурсът от пясък на планетата е огромен. Много по-лоши неща ще се случат преди пясъкът да свърши. Повишаващата се цена на пясъка ще повиши стойността на строителството. Голяма част от БВП е строителство", коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов.

Той подчерта, че цените в строителството продължават да се повишават, като само през тази седмица бетонът е поскъпнал с 4%. За две години строителната себестойност е поскъпнала с 42%. 

"Това е инфлационната компонента. И в Европа, и в САЩ продължават да се печатат необезпечени пари. Когато напечаташ и пуснеш една парична маса, цените се вдигат. В това няма нищо лошо, защото позволява махалото на икономиката да се върти. Проблемът е, че политиците не казват кога и колко пари ще напечатат, а са длъжни. Това води до непрекъснато поскъпване на всички стоки и услуги", разясни Шопов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му при пазарната икономика богатият става все по-богат. Но хората, които нямат този ресурс и са насочени към друг начин на мислене и съществуване, обедняват. 

"Печатайки парична маса, се обезценяват натрупаните пари от някого и раздавайки ги в обществото, се повишава стандартът на тези, които нямат. Но всичко трябва да е предвидимо в една съвременна икономика", отбеляза Шопов.

Гостът обърна внимание и на спекулативната компонента - създават се картели и търговците се възползват от това да вдигат цените. Оказва се, че най-много е поскъпнала топлоизолацията, но тя не дава голяма тежест върху стойността на сградата. Бетонът е поскъпнал по-малко, но той дава голяма тежест върху стойността на сградата. Има индикации, че циментът също ще поскъпне. 

"Не е вярно, че има много строежи. По времето на социализма нормата за София е била 30 хил. жилищни единици на година, без да се говори за бум на строителството. В момента в най-силните години правим по 8 хил. жилищни единици. В София с една работна заплата може да купите 0,7 кв.м жилищна площ. По времето на социализма цифрата е същата. Възможността гражданин да придобие жилище по времето на соца, когато също го изплащаше цял живот, и в момента, е същата. Лошото е, че вървим към намаляване на покупателната възможност. 25 пъти е по-трудно да си купим жилище в Берлин или Мюнхен. Там 80% от хората са осъдени дори цял живот да не могат да мечтаят за собствено жилище.", завърши Георги Шопов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на tri4ko
премахни филтъра

+3
 
 
Всеки говори общи приказки ама никой не казва, колко реално е моментната чиста цена на кв.м. с включени такси, присъединявания, материали, труд и прочие, но без плащанията под масата (за каквото се сети човек), без плащането на работници (на ръка) и без баснословните надценки (за печалба). Че поскъпване има, никой не отрича, но надценката на гърба на крайния потребител колко е ?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: