ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предложение: Да се дават субсидии за култивиране на пасища с тревни смески
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 16:49 / 05.03.2021Коментари (0)430
©
Култивирането на нископродуктивни пасища с тревни смески да бъде още една възможност за подпомагане на животновъдите по екосхемите в новия програмен период след 2022 г. Около тази идея се обединиха представители на животновъдния бранш на деветото заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план.

Биологични животни ще вземат пари и по екосхема

Първа темата повдигна Мария Степанчева – председател на Асоциацията на биволовъдите в България. Тя настоя да се добави като екосхема възможността за култивиране на постоянно затревените площи чрез засяване с тревни смески. 

„Говорим за повърхностна обработка на нископродуктивни пасища, на чиито тревостой растителността е бедна или направо липсва. Те остават пасища, но с тревни смески, чието развитие започва от ранна пролет до късна есен. Така те са постоянно затревени с хубава трева с високо съдържание на хранителни вещества“, мотивира се Степанчева.

Нейното предложение беше подкрепено и от Евгения Ачкаканова – председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България.

„В западноевропейските държави, в които се отглеждат много месодайни овце и говеда, действително по този начин се създават културни и високопродуктивни пасища“, сподели своите наблюдения Ачкаканова.

От НОКА също застанаха зад идеята животновъдите да имат възможност за повърхностна обработка, чрез която да подсилят пасищата в зависимост от направлението, в което работят. Целта обаче е това да не доведе до утежняване на екосхемата с допълнителни изисквания за стопаните наред с броя животни за пашуване.

„Ние си ги представяме като пакет от екосхеми, които да могат да се комбинират помежду си и всеки животновъд съобразно технологията и критериите, които покрива, да може да участва по съответните направления“, уточни Янка Попова, съпредседател на НОКА.

Надежда Рангелова от Браншова камара на месодайното животновъдство също подкрепи искането на своите колеги, като допълни, че са нужни ясни дефиниции и разграничавания на прилагането на съответната мярка.

В дискусията се включи и Бойко Синапов – председател на „Обединени български животновъди“.

„Подкрепям предложението за поддържане на тревостоя на нискозатревените пасища. Там където е необходимо, да имаме възможност за такава рекултивация. То да е по желание и за това, че фермерът полага грижи и ще подобри тревостоя, да му се плаща. Това е възможност“, убеден е Синапов.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 



 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1550) 16%
Спас Гърневски (1350) 14%
Д-р Иван Чомаков (921) 10%
Славчо Атанасов (2497) 26%
Иван Тотев (2470) 26%
Здравко Димитров (842) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: