ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предлагат по-ниски данъци срещу скок на осигуровките
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:43 / 15.11.2011Коментари (6)2660
© Plovdiv24.bg
Да ползваме по-големи данъчни отстъпки, ако доброволно заделяме пари за фонд "Безработица", а вноската за осигуряване да се вдигне с 1% още от януари. Това предложиха вчера от КНСБ на кръгла маса, която обсъждаше как фондът може да върже двата края и да балансира сметките си.

Синдикалистите вече преговарят с депутати да внесат предложението за вдигане на осигуровката с процент още от догодина. Това може да стане между двете четения на бюджета за общественото осигуряване, който вече е в парламента.

Според разчетите на Националния осигурителен институт през 2012 г. няма да му достигнат над 170 млн. лв., за да подпомага хората без работа. Заради това в бюджета за догодина са заделени и допълнителни 20 млн. лв., коментира шефът на НОИ Бисер Петков. В момента всеки българин дели с работодателя си вноска от 1%, който отива в специалния фонд за безработица. През 2006 г. в него постъпваха по 3%, но вноската бе намалена. Така фондът се опразни и точно в кризата, когато е най-нужен да подпомогне безработните, той се оказа немощен, коментира лидерът на синдиката Пламен Димитров. Според разчетите на КНСБ увеличението с 1% на осигуровката ще стигне фондът да покрие дефицита си.

След още една година синдикатите настояват осигуровката да се вдигне с още 1% и на практика да се възстанови старото положение от 2006 г. Идеята обаче е този последен процент работодателите и работниците сами да решават къде да отива - дали в НОИ, или в нов фонд за доброволно допълнително осигуряване срещу безработица, разясни Пламен Димитров.

Шефът на НОИ призна, че докато при другите краткосрочни рискове осигуряването прави икономии, парите за безработица продължават да растат. Разходите набъбват заради по-голямата безработица и главно, заради по-високите осигурителни прагове, които вдигат и обезщетенията. Фондът изпитва определен натиск и трябва да се реши как ще се финансира - дали от бюджета, или по друг начин, коментира Петков. Той обеща в скоро време и НОИ да представи свои предложения за справяне с дефицита.

До няколко месеца синдикатите ще регистрират фонд за допълнително доброволно осигуряване срещу безработица. Нормативно това можеше да стане още преди няколко години, но липсата на достатъчни стимули отказва хората да внасят осигуровки. Заради това експертите предлагат към досегашните 20% данъчни облекчения да се добавят нови. В момента ползваме 10% намаление на данъчната основа за внесени доброволно пари за здраве и застраховка живот. Още10% намаление имаме, ако се осигуряваме допълнително и за пенсия, и безработица. Експертите твърдят, че можем да получим други 10% допълнителна аванта, ако внасяме в доброволен фонд за безработица и професионална квалификация. Наистина трябва нова преференция, призна шефът на НОИ Бисер Петков. Бизнесът обаче е предпазлив. Всяка корекция в осигуровките трябва задължително да върви с реформа на системата, коментира зам.-шефът на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Margarita Oysolova
премахни филтъра

0
 
 
Това само ще допринесе до по-малко плащане на осигуриовките, ама то и без това всичко си плащаш като отидеш на доктор, така, че може би е по-добре да се спрат здравните... Апък ако вдигнат и стажа за пнесия аз не бих си плащала и пенсионни, защото надали ще доживея да се пенционирам...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: