ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предлагат чакални за родители в училищата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:55 / 28.03.2016Коментари (0)3069
©
Министерството на образованието и науката предлага създаването на чакални във всяко училище, където родителите да изчакват учителите. Това стана ясно на съвместна пресконференция на МОН, общините и МВР, предаде БГНЕС.

Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, подчерта, че има три приоритета, за които трябва да се говори непрестанно, за да се разрешат - здраве и сигурност в училище, качество на образованието и заплатите на учителите.

"Инцидентите, които се случват през последните няколко месеца с "добронамерени" родители, които влизат в сградата на училището, а извършват нещо, което е свързано с недобронамереност, спокойно и без голям финансов ресурс може да се разреши чрез създаване на приемни зали във фоайетата на училищата ни. Идеята на залите ще бъде родителите да изчакват учителите в приемното им време там, а не да се разхождат навсякъде. Това може да стане доста бързо, икономично и удобно", смята Стаматов.

Освен това има и предложение от страна на психолози на кориците на бележниците на учениците да се изписват телефон 112 и 116, както и кратки пояснения кога могат да звънят на конкретния телефон.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, която организира националната среща по въпросите на сигурността в училищата и детските градини, заяви, че ангажиментът всяко дете да бъде в сигурна среда, независимо къде учи, е ангажимент, който МОН разпознава като свой.

Цвятко Георгиев - зам.-министър на вътрешните работи посочи, че едва ли ще бъде възможно да има по един полицай пред всяко училище. "МВР има много тежка издръжка с много отговорности и не стигат полицаите. В училищата се реализират комплексни мерки за сигурност, мерки по превенция, технически и организационни. Трябва да се разглежда комплексно проблемът, а не с физическо разположение на конкретен полицай", смята Георгиев.

Той, обаче увери, че МВР осъществява контрол над охранителните фирми в училищата, като през 2015 г. всички те са проверени и няма такива без лиценз. По-важното е стандартът на охраната. Най-вероятно ще се достигне до предложение за промяна в Закона за частната охранителна дейност, смята Цвятко Георгиев.

Темата за сигурността като цяло е ключова, а темата за сигурността в детските градини и училищата е приоритетна, но тя е и многопластова, каза от своя страна кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Според нея темата изисква съвместните усилия на много институции, организации и хора. По отношение на общинските училища и детски градини Столична община е била първата община, която е започнала да внедрява системата за видеонаблюдение.

Като към момента има изградено видеонаблюдение в 105 училища и 99 детски градини, което е над половината от всички училища и детски градини в София. Освен това всички детски градини и училища са включени към системата на СОТ, а в 95% от тях има и жива охрана. 4-5% от училищата, обаче сами предпочитат да организират охраната си.

Според Фандъкова ефектът от видеонаблюдението и охраната са сериозни. По данни на статистиката извършването на нарушения в зони, където има видеонаблюдение е намаляло с 80%, което е трайна тенденция.

Около 1,4 млн. лв. са заложени и в тази година за доизграждане на видеонаблюдение в общо 53 училища и детски градини в София. Ежегодно, пък се правят съвместни проверки със СДВР и Регионалният инспекторат по образование. През последната проверка тази година са обхванати районите-"Младост", "Красна поляна", "Лозенец" и "Слатина", съобщи столичният кмет. Тя обясни, че след тази проверка са констатирани някои нарушения-като наличие на портиери, които не са лицензирани, допускани са автомобили в дворовете на училищата, имало е отворени аварийни изходи, както и липса на паник бутони. Вследствие на проверката са направени предписания за тези нарушения.

Златко Живков-кмет на Монтана и член на УС на Сдружението на общините, пък бе категоричен, че романтичният подход по отношение на сигурността в училище е приключил, според българските общини. Всички общини ще приемат правилници за безопасност и сигурност в учебните заведения, съобщи той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: