ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Празник е! На този ден искаме и даваме прошка | ||||||
| ||||||
Празникът винаги е в неделя – седем седмици преди Великден. От следващия ден започват Великденските пости, които продължават до Възкресение Христово – на 19 април тази година. За трапезата на Сирни заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде много здрав през цялата година. На Сирни заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки и искат прошка и целуват ръка на домакините. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството. В някои региони на този ден се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Теодора Николова е момичето, пътувало на предната седалка на джипа
11:38 / 13.05.2024
Този е младият шофьор, управлявал джипа по бул. "Руски"
11:21 / 13.05.2024
Гореща вълна от Африка връхлита Балканите: 39 градуса в Гърция!
19:11 / 12.05.2024
Такова време ни очаква през следващите дни
21:18 / 12.05.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета