ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пратиха в затвора мъж със сто процента инвалидност! Самолекувал се с марихуана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:25 / 06.06.2019Коментари (2)5090
©
Три месеца затвор ефективно получи 44-годишният Васил Тончовски от Сливен - пенсионер по болест със 100% инвалидност, подсъдим за притежание на марихуана.  Присъдата бе произнесена от състав на Бургаския районен съд, който призна Тончовски за виновен по обвинението за незаконно притежание на наркотични вещества и отхвърли тезата на защитата, че марихуаната е използвана за медицински цели, за да не агонизира Васил от болка, съобщава Дарик.

Той е засечен при специализирана акция на МВР в местността "Червенка" в Черноморец. При проверката в караваната му, той доброволно предал на полицаите 55 гр марихуана, която по думите му преработвал в масло, за да облекчи болките си, след претърпяна тежка катастрофа преди десет години.

"Марихуаната е моята вода. Заместителят й е нейната смърт“, твърди Тончовски.

След злополуката мъжът е напълно неподвижен, претърпява многобройни операции, дори се разболява от хепатит С и според твърденията му, това го кара да търси други алтернатива за лечение, която намира в марихуаната. 

"Васил не употребява марихуана в общоприетия и укорим от законодателя начин, а като единствено негово спасение. И не пречи на никой. В крайна сметка, сега не го боли, той спи нормално, участва в гражданския отбор. Дали това е плацебо ефект или е реален резултат от употребата на марихуана, могат да кажат специалистите извън България. Но реалният резултат е, че от човек, който се чувства като жив труп, сега дори работи", подчерта адвокатът му Радослав Николов. 

Всичко изложено от защитата е хипотеза, която не може да намери законов облик, контрира председателят на Районната прокуратура Иван Кирков. И допълни: "Не искам да поставям под съмнение психологическото и физическо състояние на подсъдимия, отнасям се с разбиране. Но и според заключението на експертите, употребата на марихуана не води до реални ползи по отношение на физическите увреждания".

Според държавното обвинение е възможно, "наркотикът да му е помогнал да приеме социалния си статус, но и евентуално да преодолее емоционалните си дефицити", но не и да подобри състоянието му. Прокуратурата извади и справка, според която медицинската марихуана се използвала при лечение на глаукома, онкологични заболявания и увеличен апетит - диагнози, които подсъдимият нямал. Прокурор Кирков посочи, че Тончовски можел и "да живее като нормален член на обществото като използва конвенкионални медикаменти". 

От магистратурата считат, че състоянието на подсъдимият не е пречка той да изтърпява ефективно наказание и при необходимост да му бъде осигурена адекватна медицинска помощ. Психиатричната експертиза стига и по-далеч. В нея се твърди дори, че затворът може да му помогне постепенно да промени личностните си нагласи и светоусещането си. Случаят не е прецедент в страната ни, но поради консервативното отношение на законодателя, десетки други в състоянието на Васил, са принудени да пристъпват закона. А за всички тях - затворът не е наказание, а мъчение и агония, казва адвокат Николов. 

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Държавата трябва да продава за медицински цели марихуана,тя е по-лека.Лекари да изписват на раково болнии наистина нуждаещи се!
+2
 
 
Боже, Боже, изловихме всичките престъпници, крадци, изнасилвачи и убийци, та погнахме болните, дето се мъчат да си облекчават болките с трева.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: