ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Помощник-държавен секретар на САЩ посети Граф Игнатиево
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:51 / 22.10.2020Коментари (0)1406
©
САЩ и България изграждат много силни двустранни взаимоотношения, които са в интерес на целия Алианс. Това каза помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър вчера в 3-а авиобаза Граф Игнатиево. "Има стратегически инвестиции, които се простират извън краткосрочните проекти. Ние инвестираме в Ф-16, в инфраструктурно развитие, в споделяне на информация. Всички тези ползи ще бъдат не само за взаимоотношенията в дългосрочен план между САЩ и България, но и за целия Алианс“, подчерта Кларк Купър. 

В авиобаза Граф Игнатиево той се запозна с изпълнението на усилената охрана на въздушното пространство (Air Policing) на нашата страна от българските и американските военновъздушни сили. Гости на 3-а авиобаза бяха още извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командващият на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа генерал Джефри Харигън. 

"Изключително се вълнувам най-после да съм тук, в България. Заедно с американски и български колеги обсъждаме важните за нашите държави бъдещи проекти в областта на двустранното сътрудничество, изграждането на допълнителни способности и задълбочаването на взаимодействието в областта на сигурността, както и оперативната съвместимост не само между България и САЩ като партньори, но и за всички държави-членки на НАТО“, каза още помощник държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Кларк Купър.

По думите му десетгодишната пътна карта, която бе подписана между САЩ и България, е само началото за едно още по-разширено и задълбочено стратегическо партньорство в бъдеще, което ще бъде в интерес на нашите държави, но и на Алианса: "Всички гледаме напред в една по-задълбочена партньорска програма за България, за САЩ, за всички държави в този регион, в който България има роля за подобряване на стабилността. Гледаме напред за изграждане на още по-стабилно сътрудничество в областта на сигурността. Не на последно място, за мен е удоволствие да виждам практическото изпълнение на изграждането на инфраструктурата и бъдещите планове за самолетите Ф-16“, каза още Кларк Купър.

"Това посещение е свързано с модернизацията на нашите ВВС, с дискусията за придобиването на още осем самолета, за което предстои да се вземе решение в перспектива, тъй като вече имаме договор за придобиването на осем самолета“, коментира заместник-министър Атанас Запрянов след срещата с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър. 

"В брифинга на заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и неговите колеги от авиобазата беше показано, че ние подготвяме авиобаза Граф Игнатиево, за да може да приеме 16 самолета Ф-16. А като имаме предвид инвестициите на НАТО в областта на сигурността и отбраната в авиобазата, ние ще можем да приемем и съюзни военновъздушни сили на това летище“, посочи заместник-министър Атанас Запрянов. 

"Правителството ще инвестира 300 млн. лв за модернизиране на авиобазата. Финансовите средства са повече, отколкото са необходими само за придобиването и експлоатацията на Ф-16. Ние искаме да създадем модерна военновъздушна база, каквито са авиобазите на държавите-членки на НАТО. Инвестицията в инфраструктурата ще подобри както условията за носене на бойно дежурство, за изпълнение на задачите в 3-а авиобаза, така и битовите условия, комуникациите, инфраструктурата от гледна точка на комуникационно-информационното осигуряване, навигацията. Много са въпросите, които ще бъдат решени с тази инвестиция“, разясни заместник-министър Запрянов. Той подчерта, че това посещение ще допринесе за практическото изпълнение на мерките, които са предвидени в десетгодишната Пътна карта за сътрудничество и ще последват важни политически решения за помощта, която САЩ ще ни оказват в областта на отбраната. 

"Задачите, които изпълняваме съвместно с нашите американски колеги по усилена охрана на въздушното пространство, са принос към Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана и за сигурността на държавите от Източния фланг на съюза. Разбира се, ние можем да изпълняваме самостоятелно тази мисия, но когато носим съвместен Аir Policing, това повишава нашите способности“, заяви заместник-министър Запрянов.

Съвместната българо-американска охрана на въздушното пространство на Република България започна на 26 септември и ще продължи до 30 октомври 2020 г. Тя се извършва в интерес на гарантирането на сигурността на съюзниците от Алианса. В съвместния Air Policing участват седем изтребителя Ф-16, до 140 американски военнослужещи и български изтребители МиГ-29 с летателния и инженерно-технически състав на авиобаза Граф Игнатиево. 

Денят за високопоставени гости в авиобаза Граф Игнатиево премина при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. 

На статичен показ гостите се запознаха и с възможностите на самолетите Ф-16 и МиГ-29. Екипажи от военновъздушните сили на двете страни изпълниха полети с два Ф-16 и два МиГ-29 и демонстрираха съвместно изпълнение на задачи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1532) 16%
Спас Гърневски (1335) 14%
Д-р Иван Чомаков (909) 10%
Славчо Атанасов (2458) 26%
Иван Тотев (2431) 26%
Здравко Димитров (826) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: