ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Половината българи не подкрепяли влизането в Еврозоната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:10 / 28.01.2020Коментари (4)3289
©
Повечето от българите не подкрепят влизането на България в Еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика и проведено от "Тренд".

Желаещите да се организира допитване до народа са равномерно разпределени във всички подоходни групи. По-висок интерес се наблюдава в областните центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната - то не превишава 27% в нито един демографски разрез на обществото. Само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Но фиксиран валутен курс ще има до влизане в Еврозоната и приемане на еврото

Изследването показва и че 54% от българите искат референдум относно премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.

Най-силната подкрепа за еврото е при учащите се (32%), а най-голямата съпротива - при пенсионерите (64%).

По отношение на партийното разпределение на вижданията по въпроса резултатите сочат, че повечето от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% "за") и цели 70% от избирателите на БСП (спрямо 8% "за").

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи - съответно 60% и 59%. Недоверието към двете е ниско -14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, като и в двата случая то е съсредоточено при по-възрастните респонденти.

"Търсим "сребърен куршум" за нисък растеж, ниски лихви и ниска инфлация"

Основните притеснения на българите при приемането на еврото са свързани с поскъпването на живота. Причините единната валута да е нежелана у нас са цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване, според ЕКИП.

От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната, отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП.

От Експертния клуб смятат, че прибързаният начин, по който политическата класа насочва страната ни към еврозоната, ще доведе до още по-сериозна ерозия в обществената подкрепа и ще засили антиевропейските настроения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Най-големите икономически експерти спорят по темата какво точно ще случи, когато влезем в Еврозоната, но някой иска да пита баба Гицка от Кошарица за мнението и. Иначе не се учудвам, че електората на БСП не иска еврото. Те си искат рублите и това е...
-1
 
 
Те половината Българи не са били в Литва,Латвия,Естония и Словакия и не видяха ефекта от приемане на еврото. Сигурно и там са имали притеснения и страхове от смяна на валутата си,но го приеха и нямаше нито сътресения,нито инфлация.Само бай Ганьо кърши китки щото разбира от всичко.Ама ходи да сменя левове в евро преди да тръгне към Европа.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: