ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Показаха проекта за пробива на Водната палата! Май е като стария, който бе отхвърлен
Автор: Георги Кирилов 11:16 / 20.10.2022Коментари (16)13953
©
В сряда, късно вечерта, на сайта на общината се появи и дългоочакваният проект за пробив при кръстовището на Водната палата. Може да бъде видян на адрес https://www.plovdiv.bg/probiv-vodna-palata/. Самото му появяване там отговори на въпроса защо бе толкова потаен и крит дълго време. Оказа се, че новият проект е като стария, само че нов. Нещо като киселото зеле със свинско на Асен Василев, но вкиснато.

Представеният проект, който общината започна и има намерение да изпълни, е един от вариантите, предложен от "Вектор-Бул" в предишния мандат. С леки козметични промени. Ширините на рампите са променени от 4,25 м на 4,50 м. Това е направено заради скорошни промени в нормативната уредба. Премахнато е и кръговото движение на горното ниво заради проблеми при съгласуването с КАТ.

Припомняме, че същият проект бе отхвърлен в мандата на Иван Тотев и вместо него се инвестира 1 млн. лв. в преасфалтирането на двете платна на бул."Цар Борис III Обединител“ от кръстовището на Чифте баня до моста на Марица, изградиха се тротоарите по двете платна и се направи кръгово движение на едно ниво. Което, по думите на председателя на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България - арх. Чавдар Тенев, е оптималното решение.

В качения на сайта на общината проект липсва хидрогеоложки доклад. На въпроса "Копаем ли на сляпо?" отговорът е: "Почти, но се надяваме да няма проблем". Малко несериозно за община като Пловдив, нали? Това само по себе си създава огромна опасност за неизпълнение на проекта в срок и цена. На всеки един етап от работата е възможно спиране с цел препроектиране на конкретна част и респективно увеличение на цената. Със сигурност краят на изпълнение се премества извън мандата на кмета Здравко Димитров.

Самото изграждане е решено с вътрешна конструкция с покривна плоча, фундаментна плоча, вътрешни стени, секантни пилоти и подпорни стени. Методът е открит с разкопаване на бул. "Цар Борис III Обединител“. При липсата на хидрогеоложки доклад, този метод на работа създава огромни рискове за продължително затваряне на ключовия за Пловдив булевард, а кметът, трябва да пали свещи всеки ден при Владиката, да не излезе нещо непредвидено при разкопаването.

В приложеното транспортно проучване ясно е отбелязано, че натовареното движение е по бул. "Цар Борис III Обединител“, не по бул. "Марица юг“. Което обуславя и друг тип решения. Преместване на спирката и друга организация на кръстовището на Чифте баня, ще дадат краткосрочни ползи. Извеждане на движението от Центъра ще реши напълно проблема, но то не се прави с пробив на две нива. Всъщност в този мандат не се започна нито един стратегически за Пловдив обект, имащ отношение към решаване на проблема с трафика.

Старите пороци остават. Бул. "Марица юг“ в тунелната част няма велоалея и пешеходно преминаване. Не може и да има - ширината на пътното платно при пробива е 7 метра или 2 платна по 3,50 м. Минималният светъл отвор на съоръжението също е 3,50 м., позволяващ преминаване на леки автомобили и бусове.

Отводняването - една важна за правилното функциониране на съоръжението част, е решена с изграждане на помпена станция с 3 /три/ помпи. Две работещи и една резервна. Това е единственото работещо решение при положение, че се слиза под нивото на канализационната мрежа. Но създава и много рискове при съоръжение с обща дължина от 430 метра. По всичко личи, че отводняването ще е само от северната страна на пътя. Сградите от юг ще трябва да помислят за допълнителна хидроизолация. Но пък зам.-кметът Пламен Райчев в интервю каза, че ако паднат, то общината ще ги възстанови. Това би трябвало да е някакво успокоение. Всъщност, само заради тези си думи, този непловдивчанин трябва да се раздели с поста си!

Не се вижда и решение за имотите, попадащи в обхвата на проекта. По всичко личи, че за западната част, тъй наречения Етап II, ще трябва да се премине и процедура по ПУП. Едва ли ще се заобиколи и съгласуването с НИНКН и то не заради една ограда, тя може и да бъде преместена. Всъщност Пловдив е повече от една ограда, но правилата са си правила.

Всичко това поставя въпроса, защо е това бързане, при положение, че няма готов със строително разрешение проект. Има да се извърви дълъг път със съгласувателни, разрешителни и опознавателни терена процедури. Ясно е, че това не е и проект за един мандат и рязане на лента следващия септември.

Всичко изглежда като във филма "Да обичаш на инат“, в случая "Да мразиш на инат“!

Plovdiv24.bg очаква и с готовност ще публикува становищата на КАБ, САБ и КИИП и други организации по публикувания от община Пловдив проект https://www.plovdiv.bg/probiv-vodna-palata/.



Още по темата: общо новини по темата: 264
13.07.2023 »
11.07.2023 »
07.07.2023 »
06.07.2023 »
05.07.2023 »
23.05.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как един не излезна да се извини на Пловдив и да си подаде оставката.....Мъже под формата на женски полови генетали
+7
 
 
Технологията на общинарите явно не е мръднала от комунизма. Впрочем, то и действията на кмета са изцяло комунистически - в ущърб на всички жители, максимална печалба за него и масова корупция. Затова трябва да има закон за защита на държавата и лустрация. Така подобни тумори ще бъдат съдени и екзекутирани
+4
 
 
1993-та си искат Цитрикс 386-цата обратно
+4
 
 
Така... имам няколко стотин въпроса, отговорите от които казват НЕ на този проект. Но главните са... 1. Защо се оптимизира изобщо движението по Марица-Юг, след като натоварената отсечка е по Цар Борис ? 2. Отводняването как смятате, че ще издържи на един летен проливен дъжд ? 3. Как така се копае без обследване - ей така, на сляпо ? Хората, допуснали този проект да се започне, за мен са за ЗАТВОРА ! Гешев, ехо, подобна некадърност е престъпна !
+4
 
 
Само погледнете на 1:30 минута от клипчето на двата десни завоя какво са случва с опашката от коли и съотетвно какво става с движението към пробива!
на 20.10.2022 г.
+4
 
 
За това ли им трябваха мощните лаптопи : https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtinata
-broi-30-bona-za-10-megakompyutura-933812 ... ?!?!!
+1
 
 
в тази симулация не е предвиден светофара на цб3 и кръговото на панаира! пак не виждаме по-голямата картинка!
+5
 
 
Причината за бързането стана почти ясна при едно от изминалите интервюта на зам. кметовете - има срок за усвояване на парите (не ми се занимава сега да изровя точно статията, но това беше изречено преди горе-долу седмица) и той изтича в края на следващата година. Всички от кликата около кмета идеално са ги знаели тези проблеми. Прекрасно са знаели че това всичко няма как да се изпълни за една година колкото остава до края на мандата и както ни обещаваха. Всичко това са минимум две години работа и то ако всичко върви по мед и масло - щото едно препроектиране слага още два три месеца допълнително през които реално не се работи, а обекта просто седи празен, но разкопан и непроходим. Бързането беше за да не се изтърве срока, за да може на документи да се отчете някаква свършена работа и тези документи да послужат като правно основание на общината да преведе парите към изпълнителя (законно), а те после да си разпределят "рестото". Елементарната логика - след тях и потоп.
+8
 
 
С некадърни говеда е изпълнена общината,никой не мисли за хората и града,а само за % - та,кръговото движение се е доказало в цял свят,като най-оптималното и бързо кръстовище - те уродий на 2нива ще правят.Редовно чакам в колоната до Благоев,но никога повече от 5мин.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1490) 16%
Спас Гърневски (1287) 14%
Д-р Иван Чомаков (872) 10%
Славчо Атанасов (2357) 26%
Иван Тотев (2331) 26%
Здравко Димитров (792) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: