ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Показаха как се прави фалшив кашкавал в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:47 / 23.10.2021Коментари (0)6498
©
Земеделският експерт на ИТН Пламен Абровски показа как се прави фалшив кашкавал в България. Той влезе в мандра и обясни във видео по 7/8 ТВ за имитиращия продукт, за който всички в бранша знаят.

Вместо истинско българско прясно мляко се слага полуфабрикат "калиата“ или т.нар. суха муцарела, която се внася от чужбина. Преработва се по технологията на сухото изпарване и се оформя като пита кашкавал. В търговската мрежа излиза на по-ниски цени от истинския продукт, каза Абровски.

“Този продукт се етикетира така, че да заблуждава потребителите. Вместо да се упомене, че е произведен при преработка на друг продукт, на етикета се пише, че е произведен от мляко, сол и закваска, което заблуждава, че е от българско мляко.

Безопасен е за консумация, но заблуждава“, коментира Абровски. От тук нататък приемам това като лична кауза да променя законодателството в сектора така, че българският потребител да е наясно какво консумира, а продукцията на българския животновъд да достига до нашите деца.

Според Абровски държавата в лицето на Министерството на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) си затварят очите. За целта трябва да се засили контролът. БАБХ не си върши работата, подчерта той.

Освен това са необходими законодателни промени и административна реформа, която да прехвърли отговорността на бизнеса и да въведе самоконтрол от бранша.

Вносът от ЕС на млечни продукти или полуфабрикати за производството намалява шансовете за възстановяване на българското животновъдство. Например вкарването на един камион с 24 тона калиата у нас замества 300 000 литра мляко, което е дневен млеконадой от 10 000 крави. По този начин млекопреработвателите не купуват българско прясно мляко.

Използването на подобен заместител убива труда на българските животновъди, коментира Пламен Абровски. Той допълни, че животновъдството е най-тежкият сектор в земеделието, защото стопаните се грижат 24 часа за живи същества и трябва да са на линия по всяко време. Те трябва да получават парите за продукцията и труда си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: