ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Подвигът на Мара Бунева - доказателство за българската мъка и любов по Македония
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:41 / 13.01.2021Коментари (2)15714
©
Едно убийство и едно самоубийство преди 93 години в центъра на Скопие остават най-тежкото доказателство за българската мъка и любов по Македония.

През 1927 г. патриотката от Тетово Мара Бунева е натоварена с конспиративната задача да се завърне в Скопие и да получи доверието на сръбската администрация, така че да не буди никакво съмнение пред окупаторския режим. Всъщност, ВМРО е осъдила на смърт резидента на сръбската тайна полиция – Велимир Прелич, отговорен за терора над българското население в Македония и пряк виновник за мъченията и убийствата на български студенти по време на Скопския студентски процес. 

Той се провежда на 5 декември 1927 година от властите в Кралството на сърби, хървати и словенци срещу млади български революционери, дейци на Македонската младежка тайна революционна организация. Младежите са подложени на истински изтезания от хората на Прелич – стягане на главите, чупене на ръцете и дори заравяне живи заради българското им самосъзнание.

На 13 януари 1928 г. в центъра на Скопие, въпреки агентурата, която го следва и пази навсякъде, Прелич е застигнат от българското възмездие – Мара Бунева го разстрелва, а след това стреля и в себе си. Действието се развива на Каменния мост на р. Вардар. Когато питат издъхващата атентаторка защо е убила Прелич, тя отговаря: "Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам отечеството си.“

Мара Бунева умира в ранното утро на 14 януари 1928 г. Първоначално е погребана на скопските гробища, но още в първите дни хората отрупват гроба й с цветя. Сръбската власт унищожава тленните й останки, за да не се превърне гробът й в място за поклонение.

Днес за много хора в Скопие "българин" продължава да е мръсна дума, но 26-годишната патриотка избира смъртта в името на българските национални идеали, умирайки символично на скопския каменен мост. Самоубийството на Мара Бунева обаче остава невидимият духовен мост между българи и македонци, по който майката и блудният син винаги могат да преминат, за да се прегърнат, завършва "Faktor".


Още по темата: общо новини по темата: 975
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
24.10.2023 »
15.10.2023 »
предишна страница [ 1/163 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да отговаряме на македонските лъжи на техния език: Вардарот всекогаш е бил бугарски и Самуил,дека го краднете от назе и викате-Самоил е сащо бугарски,оти Византийскиот Император Василий,кога победил 1пат Самуила,ослепил сите войска и оставил на 100 човека 1 с едно око да ги води и те затова нарекли Василий-Бугароубиец,записано е всъде по историчари и анали.Оти не са го кръстили Василий Македоноубиец,а Бугароубиец?Оти Тито и Сталин и Димитров след 1944г измислиа тая ваша измислена даржава,дека дотогава всекогаш е била бугарска.... И НАКРАЯ МАКЕДОН- КЪМ ЕС ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН Е,то и дългото бугарско търпение си има граници.Първи ги признааме,па и подаръци от стотина танкчета им давахме,дека они после ги нарезаа за старо железо и за благодарност продължиха още по силно да ни плюват,дискриминират и репресират всеки с българско самосъзнание,примерите са безброй.То не беа Путиновци,откраднали кирилицата от историята на бугарските земи,върнали се с машината на времето 1100 годин назад и ги заровили у лъжливите "македонски" земи,та и соросоидални политичари евробюрократи почнаа да им адвокатстват,да не верваш бре...Там и некав Рот почнал да се прави на ..йот,големо лоби за них бре... Пак добре,че нашите не се поддават на соросоидния натиск.Германеца,бил той Рот,Полпот или който и да е,да не се прави на идиот,а да си припомни нацисткото минало на своята страна и да избягва да поучава за неща,от които не разбира.Освен Историята,която тази крадлива измислена държаеица краде от нас,има и друго в сегсшно време-мощна антибългарска пропаганда и репресии срещу всеки там бил той българин или с българско самосъзнание,наричането с0рямо България с изрази"татари,монголо,фашистички окупатори",вместо на този Рот или на Меркел да им кажат "фашистички",това е германската история,те на нас,че било по-лесно.Все пак,ЕС не е само минуси(тая тръба няма да минава през вас,на тия ще сложите санкции,с тия няма да търгувате),има и на плюсове-фа можеш да накажеш с Вето оня нагъл мизерник,дето хем има нужда от твоето съгласие да влезе в общия Европейски Дом,хем има наглостта да те псува и плюе още преди да го е получил и прекрачил прага.Е,поне от нас зависи ДА НЕ ГО ПРЕКРАЧИ!
-1
 
 
"Днес за много хора в Скопие "българин" продължава да е мръсна дума"! Нашите политици положиха сериозни усилия тези много хора значително да се увеличат! Подведоха се по гръцката политика спрямо Македония и решиха да я прлиложат. Само че няма абсолютно никаква прилика между двата случая! Гърците чрез политически натиск могат да постигнат желаното от тях, защото то е формално, документално. За тях е важно да се подпишат определени документи с дадено съдържания. А българският национален интерес е коренно различен, той е промяна на отношението на македонското население към Майка България. То може да се промени само с добронамереност. Какъвто и документ да се подпише, от който и да се подпише, ако той е подписан под натиск, думата българин ще бъде натоварена с още по отрицателно възприятие. Това е равносилно да биеш детето си затова, че не те обича, с тайната надежда един ден да те обикне!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: