ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Подивели кангали нахлуват от Турция и тероризират граничните села
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:01 / 28.03.2016Коментари (9)95956
©
Подивели овчарски кучета от породата анадолска овчарка кангал нахлуват през българо-турската граница в района на Сакар и тероризират граничните села. Огромните животни наричани още мечкодави заради свирепостта и размерите си, разкъсват домашен добитък и дори нападали хора. 

Само за последните дни на миналата година имало две разкъсани домашни прасета в свиленградското село Маточина. Преди няколко дни историята се повторила с тази разлика, че прасето било изкормено в кочината си. Първите две грухтящи срещнали зъбите на кучетата по време на паша навън.

Кангалите нахлували по на глутница от по 4-5 животни и понякога се разкарвали съвсем безнаказано по улиците на селата Сладун, Маточина, Студена. 

"Личи че са свикнали с хора, очевидно са овчарски кучета. Но са освирепели от глад" смята бай Димитър от Студена. Съселянинът му от Сладун, пастира Саид твърди че имал нахапани крави и две удавени овчарки. 

Те били от свирепата каракачанска порода и не отстъпвали по храброст и свирепост на нашественика. Макар и минаващи за едри, каракачанките обаче отстъпвалипочти двойно на Кангала. Анадолецът в изправено положение на задните крака надхвърля човешки бо, а зрелите мъжки кучета са около 60 кг, в някои случаи до 100.

Въпреки огромните си размери, кангалът има репутацията на благородно куче, което лесно се поддава на дресировка и избягва да напада хора. Били са селектирани за охрана на турските султани, но станали толкова популярни, че на тяхно име, или по точно на създателите на породата, бил кръстен цял турски град във вилает Сивас в Анадола.

Интелигентността а кангала обаче нямала значение ако е прегладнял. Пак нямало да посегне на хора, но разкъсвал всичмко друго което мърда, а при опит на стопанина да си защити добитъка, може и то да пострада. 

Възрастното население на граничните села нямало никакъв шанс да прогони нашественика, дори с колове и вили. Най-ефективния начин били....пиратките. Така залежалата от нова година пиротехника отново влязла в употреба. 

В селата няма оръжие, което е забранено защото се намират в първа гранична зона. Нямат и собствени ловни дружинки. Именно на авджиите, макар и от другаде се залагат надеждите да бъде отразена заплахата. В село Маточина твърдят чеса се оплаквали на горските, кмета и Гранична полиция. 

Навсякъде вдигали рамене. Затова имало идея да се покани дружинка от Свиленград, която да се разправи с кангалите, под форма на излет за хищник. 

След такъв излет на теория после се упражнява контрол над всеки отстрелян вълк, чакал или лисица. Преброяването ставало във времената когато държавата плащаше по 100 лв за отстрелян вълк. От близо 5 години това не са прави и отстрелът на хищниците е оставен на инициативата на ловците, без да се следи особено какво точно се отстрелва.

Нахлуването на кангали не става само в Свиленградско. От тях са пропищели по цялото протежение на границата, чак до Малко Търново. В бургаското градче кметът е внесъл докладна за справяне с напастта. 

Другаде е обръщали към полицията. "Само дето до арменския поп не сме стигнали, ама едва ли ще помогне", казва бай Саид.

Обяснението за феномена е, че това е практика на турските пастири. Понеже изхранването на 5-6 кучета е скъпо, затова те се напъждат в гората да си дирят храна. За беда обаче през последната година-две в Сакар почти няма дивеч, прогонен от масираната мигрантска в вълна. В търсене на плячка Кангалите пресичат границата и си "взимат" каквото им трябва.



Източник: Агенция "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Динко героя къде е сега да ги лови с голи ръце?
+2
 
 
Баси глупостите има по тия медии. Малоумните кучкари и кучеразвъди не можаха да пласират развъдените кангали и ги пуснаха в гората, естествено около турската граница, за да може молумните медии да избтлват куп простотии.
-2
 
 
Да се разреши официално да ги гърмят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: