По 30 сигнала на месец за бито дете постъпват на горещия телефон на ДАЗД

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:45 / 10.04.2014
890
По 30 сигнала за бито или неглижирано дете са постъпвали месечно на горещия телефон на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) през миналата година. В сравнение с 2012 г. обажданията за деца в риск са се увеличили двойно, отчитат от там.

"Преобладават случаите на насилие в семейството, а родителите са най-честите извършители", обясниха от агенцията.

Най-често хлапетата са жертва на физическо насилие, за което сигнализират роднини и съседи.

"Децата рядко признават за проблема. Тези, които решават да споделят, го правят след няколко обаждания, когато вече имат доверие на консултанта", заявиха от Националната телефонна линия 116 111. 408 от подадените сигнали за бити и неглижирани деца са били прехвърлени на местните отдели "Закрила на детето". 57 от непълнолетните са били свидетели на домашно насилие. В случаите, в които самото дете е било жертва на насилие, социалните са го извели от дома му и са го настанили при приемно семейство или в защитено жилище. През миналата година са проведени над 104 000 консултации на горещия телефон. Традиционно най-честите обаждания са от тийнейджъри, които търсят съвет за гаджета и проблеми в училище.

Според консултантите от Националната линия за деца в училищата трябва да има психолози, с които младежите да споделят проблемите си.

"Тези специалисти могат да окажат необходимата подкрепа непосредствено и бързо", твърдят консултантите.

Немалко са и децата от сиропиталища, които търсят консултации на горещата линия.

Хлапетата от специализираните институции се притесняват от това какво ще се случи с тях, след като напуснат институцията. В края на миналата година в домове са живели над 4000 деца.

Социалните са успели да реинтегрират 1329 хлапета в биологичните им семейства. Други 3137 деца са били спасени от изоставяне, след като на семейството е била оказана финансова подкрепа или с тях са работили психолози.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Бизнесмен: Досега такова забавяне не е имало, данъците се трупат,...
Ето кои пенсии ще се вдигнат с 11 процента
Петимата българи, източили над 50 млн. паунда от британската соци...
ЦИК поряза ПП-ДБ за подигравателните билбордове
Ето как да гласувате, ако сте без валидна лична карта
Проф. Рачев предупреди


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).