ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Плуващ робот решава проблема със загубите на зърно в хранилищата
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 21:06 / 30.09.2020Коментари (0)625
©
Британски учени разработиха „плуващо“ роботизирано устройство, с което безопасно може да се взимат проби от зърно на различна дълбочина в силозите и складовете. Проектът цели да се понижат загубите на реколта по време на съхранението й, информира farminguk.com.

Давос: 10 навика, които ще са необходими на агронома през следващите 5 години

Очаква се, че всяко едно от роботизираните устройства, които са получили името Crover, ще може на година да пести по груби сметки 380 тона зърно – пшеница и ечемик.

Лошите условия за есенните посеви, пролетната суша и неотдавнашните проливни дъждове навлякоха сериозен спад на зърнената реколта във Великобритания. Проблемите не изчезват и след постъпването на зърното в склада. Има трудности в мониторинга, нивото на влажност и температурата не може да се регулира. Всичко това води до появата на вредители и плесен, които костват над 20% загуба на реколтата.

В рамките на новия проект Innovate британските учени създадоха първото роботизирано устройство, предназначено да взема проби от зърното. То ще бъде тествано през следващите 18 месеца в няколко предприятия за зърно, ферми и кооперативи.

Загубите след прибирането на реколтата имат сериозни финансови последствия повсеместно, казва Лоренцо Конти, експерт и участник в проекта от стартъпа Crover Ltd.

Четири и половина милиарда души на година са изложени на въздействието на опасни микотоксини от зърнената плесен, които замърсяват 25% от световните хранителни запаси. Въглеродната следа от загубите по време на съхранението на зърно възлиза на 6% от световните емисии на парникови газове от хранителни отпадъци. Целта на нашата компания е да подобри системата на съхранение на зърното, помагайки да се повиши устойчивостта на веригата на доставки и по-широката глобална хранителна система, допълва Конти.



Патентованата технология, лежаща в основата на робота Crover, му позволява да „плува“ в насипни материали, каквото е зърното. При това устройството осъществява контрол върху състоянието на продукцията, не оставяйки нито едно зрънце непроверено.

В момента проби се взимат само от повърхността, тъй като процесът е опасен за хора. Новото устройство ще може автономно да взима проби от цялото хранилище без участието на оператори.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Слънчоглед: Спука ли се балонът?

Изграждат пристанище за зърно край Силистра

Земеделец: Пазарът на слънчоглед носи добри новини

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.



 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: