ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пловдивският хакер Кристиян бил легенда в офиса! Ще се окаже ли натопен?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:54 / 18.07.2019Коментари (22)10280
©
"Аз бях плътно до него, когато започнаха събитията. Аз разбрах вторник, когато колегите от ГДБОП дойдоха. Ние много си сътрудничим с тях и първото ми предположение беше, че идват да им съдействаме, защото много пъти сме си помагали. Те са идвали на много наши конференции и семинари". Това каза работодателят на хакера-вълшебник Кристиян - Георги Янков. "Когато показаха белезниците, разбрахме, че идват за Кристиян. Той се държа изключително зряло и спокойно. Казаха, че е заподозрян в източването на данни от НАП. Съвсем свободно общувахме с господата от ГДБОП. Те идват след по-малко от 24 часа, откакто е извършено престъплението", споделя още мениджърът на компанията за киберсигурност, в която работи Кристиян. 

"ГДБОП лично познават Кристиян и не са се запознали с него по време на ареста. Някои от конференциите на фирмата ни са на много високо технологично ниво. Няма как да цитирам съвместните проекти, в които са работили, но са на много високо ниво. Всичко е строго конфиденциално", обясни той.  Мениджърът на компанията за киберсигурност категорично смята, че Кристиян не е източил данните от НАП. Той разказа, че го познава вече близо година и момчето е "нещо като легенда в офиса".  Янков обясни, че Крис не е вълшебник, а познава технологиите много добре. "Стандартът му на живот е нормален за това, което изкарва. Ние заставаме плътно зад него. Аз ще се държа встрани то това, което работят адвокатите. Като започнем с това, с което той е известен. Показал е перфектно, че той познава етичното хакерство. Той не е хакер, а специалист по киберсигурност", обясни мениджърът.  

"През 2017 година никога никой не го е карал да го прави. Никой не реагира почти един месец, след като той е разбил сигурността на сайта. Ако говорим, че данните на НАП са важна информация - така е", съгласи се Янков. "Работим с клиенти в цял свят. Той има достъп до безценни данни и ако търси облага, това е нещото, с което би злоупотребил. Имаме пълен контрол върху трафика в офиса. Категорично смятам, че той е набеден. Пефектната жертва е 20-годишен, който може да го направи и е беззащитен", заключи той. 

"Ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-тия час, след като има 4 реда мотиви по същество. От прокуратурата научихме какви доказателства те имали. Ние в древния Рим ли сме", пита адвокат Любен Казанлиев, който ще защитава Кристиян в съда. "В тези редове имаше само името на машината, която е пострадала. Всичко останало - какъв бил "лок файла" и какво е изтекло. Обвинението е най-тежкото за киберпрестъпление, за да се задържи в ареста, но формулирането му е абсурдно. Той е удобният виновен", посочи адвокатът.  

"Аз си направих труда да разгледам файла, останал в архива. Той съдържа име на кирилица и Никой IT специалист в България не си изписва името на кирилица. Това са следи оставени през Windows, а Крис работи само с Linux", обясни още защитникът на Кристиян.   

"Крис смята, че е натопен от конкуренцията. Самото обвинение е негодно. Той сподели, че цяла нощ са се опитвали да го накарат да си признае някакви факти. Искали са да признае, че той е извършителя на това деяние и защо да го прави, след като има доказателства, че не е той", допълни адв. Георги Стефанов.  Прокуратурата иска да чете обвинение, което няма дата и период на извършване", допълни той. Всеки може да си кръсти файла "Крис". Името на лога може да бъде променено, а самият файл е текстов и може да се редактира и мога да го прекръстя на "Иван" и утре да търсят него. Не е нормално да му се съсипе живота за нещо, което не е извършил", каза още Казанлиев.  Адв. Стефанов разкри, че момчето няма да признае, че е виновен, защото не е извършил деянието.  Защитниците са категорични, че Крис трябва да бъде освободен и обвиненията да бъдат свалени. 

По-рано днес в студиото на сутрешния блок на bTV експерти посочиха, че за да има по-голяма киберсигурност трябва да се правят специални тестове в сайтовете, с които да проверят дали е възможно външни лица да пробият системата. Показваме, че не е много трудно да се хакнат тези сайтове. Те обясниха, че няма как да има 100% защитена система и трябва да се внимава в тази насока. Те не могат да кажат кога един "бял" хакер става "черен" и поискаха служителите да се обучават на световно ниво, за да бъдат по-подготвени за подобни ситуации.


Още по темата: общо новини по темата: 91
26.02.2024 »
06.03.2023 »
13.05.2021 »
14.01.2021 »
09.09.2020 »
01.09.2020 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dorovto
премахни филтъра

-1
 
 
АКО ВЪРНАТ КАЗАРМАТА,ТАКИВА УМНИЦИ ЩЕ СЕ УВОЛНЯВАТ ПО-ПРАЗНОГЛАВИ ОТ АГНЕТА.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: