ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Плевнелиев: Русия цели да разруши отвътре ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 27.12.2016Коментари (35)8512
©
Налице са много косвени доказателства за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, както и в други държави от ЕС. Това заявява президентът Росен Плевнелиев за влиятелния "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Да вземем като пример честите срещи на такива националистически, антиевропейски партии, които се провеждат точно в Москва. В България по време на публични поряви на такива организации понякога се веят повече руски, отколкото български знамена."

Руската подкрепа за антиевропейски сили не била единичен случай, а ясна тенденция в редица европейски държави.

Чрез подкрепата си за крайни националистически партии и движения Москва целяла да разруши отвътре Европейския съюз. На нова идеологическа основа Русия се опитвала да постигне същата цел, както някога и Съветският съюз - отслабване на Европа и насаждане на колебания относно ценности, демокрация и правова държава.

Навремето СССР организирал и финансирал комунистически партии в западни демократични държави.

"Сега се случва нещо подобно. Ръководството в Москва прави опит да постигне същата цел на нова идеологическа основа - отслабване на Европа и сеене на съмнения оносно ценностите на демокрацията и правовата държава", заявява Плевнелиев.

Москва преследвала тази цел и в интернет чрез водене на кибервойна. Когато преди години за пръв път предупреждавал за опасностите от руската политика, чиято цел е систематично в интернет да провокира отхвърляне на европейски ценности, някои политици окачествили предупрежденията му като пресилени, приписвали му и екстремистки възгледи. Днес за никого вече не било тайна, че тази политика има ясна цел - дестабилизиране на Европейския съюз.

"Ето защо на европейските граждани трябва да бъде обяснено какво точно се случва и в какво се цели руската пропаганда", настоява българският държавен глава и подчертава, че позицията му няма нищо общо с русофобия.

Българо-руските отношения били дълбоки и многостранни. Като следствие на стремежа на поколения към демокрация, правова държава и справедливост днес българският народ бил категорично проевропейски настроен.

За съжаление ръководството в Москва насочило дейността си точно против тези ценности, в частност срещу правовата държава.

По исторически причини българите в никакъв случай не били срещу Русия, а срещу днешната руска политика. ЕС имал добър шанс да се противопостави на пропагандата.

"Мощта на Европа са нейните 500 милиона граждани, които знаят в каква Европа искат да живеят те и децата им. Най-мощното оръжие на Европа е демокрацията, правовата държава и в това, че ние създадохме в ЕС пространство, където хората са свободни. Не бива да остъпваме от тези ценности. Те ни издигнаха, те ще ни и съхранят", посочва държавният глава.

Същевременно той критикува западни медии, които окачествили победата на Румен Радев на президентските избори през ноември като знак, че политически България щяла да се сближи с Кремъл.

"Това е преувеличено. Социологически проучвания сочат, че над 60 на сто от българите биха предпочели ЕС, ако биха били изправени пред избора между съюза и Русия", обосновава се Плевнелиев.

Източник: Труд








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Този паразит също като Обама гледа да осере колкото може повече преди да си тръгне...нормално, едни и същи хора им дават заповедите..
0
 
 
Кой те пита тебе,колко е часът. Нещастник
+1
 
 
Е те дефакто искат добро да ни направят?
0
 
 
Другаря Президент , ли критикува Велика Русия ?
+1
 
 
Щом се налага ще разрушава , кеф ти вътре , вънка и накрая ще гълташ
+1
 
 
Много приказки, много грешки - държавният задник спирка няма!
на 28.12.2016 г.
+1
 
 
Абе как въобще сме го избрали този малоумник. Добре имаше едно вярно решение, да не създава служебно правителство и сега си наваксва с глупостите. На моменти мисля , че някой трябва да му затвори устата. Добре че след януари няма да ни президент.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1477) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: