ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Петков: Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:58 / 21.06.2022Коментари (0)1372
©
"Уважаеми народни представители, истината е една - това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец, и тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие". С тези думи от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков се обърна към депутатите по повод внесения от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството. Министър-председателят опроверга мотивите, с които опозицията иска оставката на кабинета за провал във финансово-икономическата политика.

Петков изброи част от постигнатите успехи, сред които увеличението на минималната работна заплата. Посочи, че с актуализацията на бюджета за тази година от юли минималната пенсия трябва да стане 467 лв. Премиерът открои помощта за младите семейства - допълнително данъчно облекчение и отпадане на таксите за ясли и детски градини. Той посочи още и увеличението на бюджета за образование, гарантирането на "достойно възнаграждение“ на работещите в здравната система, финансовата подкрепа за хората с увреждания. Помощта за бизнеса и за битовите потребители за високите цени на тока и газа също бяха споменати. Премиерът каза, че е одобрен и Планът за възстановяване и устойчивост, с който се предвиждат 13 млрд. лв.  Посочи, че се изисква в тази връзка приемането на над 20 законодателни инициативи.

Относно гласуваната на първо четене актуализация на държавния бюджет, Петков коментира също, че се предвиждат нула процента ДДС на хляба, 25 стотинки компенсация при зареждане на бензин и дизел, намаляване на ДДС ставката на парното на 9 процента. Премиерът каза, че дефицитът ще бъде запазен на 4,1 процента.

"Дългът намалява от 31.2 млрд. лв. към края на миналата година до 30.5 млрд. лв.“, посочи той. "Абсолютно невярно е твърдението, че хазната е останала без пари“, добави Петков.

Министър-председателят обърна внимание, че фискалният резерв в момента е с 9.3 млрд. лв. при минимално законово изискване от 4.5 млрд. лв. Премиерът подчерта, че международните финансови институции са потвърдили положителния кредитен рейтинг на страната, а Българската банка за развитие също е на печалба.

Според министър-председателя сред успешните действия на правителството са прекратяването на "инхаус“ процедурите и спиране на неефективните договори за инфраструктура. Новият модел на управление на ковид кризата, на база интензивни легла, да минем през петата вълна без локдаун и без прекъсване на образователния процес, също беше откроен като успешен от премиера Петков.

"Днешният вот на недоверие не е реална функция на постигнатите резултати в сферата на икономиката, а реално базиран на други наши резултати“, подчерта той. По думите сред тези резултати са прекратяването на договора за фито-санитарния контрол на граничния пункт "Капитан Андреево“, стъпките към постигане на съдебна реформа, прекратяване на практиката със "златните паспорти“. Петков каза, че Сотир Цацаров се е оттеглил от поста председател на Комисията за противодействия на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Той посочи, че правителството е изготвило нов закон за КПКОНПИ и предлага комисията да бъде оглавена от сегашния вътрешен министър Бойко Рашков. По думите на Петков правителството е успяло да осигури "реалната диверсификация от руски газ“, като докладва, че през юли ще бъде готова газовата връзка с Гърция.

След като отново изрази мнение, че не приема мотивите, с които от ГЕРБ-СДС искат оставката на правителството, в края на изказването си Кирил Петков се обърна депутатите с думите: "За съжаление заради тези мотиви вие утре трябва да направите реалното решение и имате реалния шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война, да изпуснете историческото време за придвижване на съдебната реформа, да върнете обратно руския газ въпреки плащането в рубли, да не приемете 23 закона, които са нужни да усвоим 13-те милиарда лева от Плана за възстановяване и устойчивост". 

Той призова конкретно депутатите от "Има такъв народ" (ИТН), доскорошният коалиционен партньор, да проявят разум по повод гласуването на вота на недоверие. Петков апелира всички народни представители да си спомнят клетвата, която са положили в началото на 47-ото Народно събрание. След неговото изказване председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов се изправи на крака и му ръкопляскаше. По-рано днес пред журналисти Йорданов заяви, че самият той ще гласува против кабинета.



Още по темата: общо новини по темата: 767
04.09.2022 »
10.08.2022 »
10.08.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
28.07.2022 »
предишна страница [ 1/128 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (871) 16%
Спас Гърневски (777) 14%
Д-р Иван Чомаков (528) 10%
Славчо Атанасов (1425) 26%
Иван Тотев (1448) 26%
Здравко Димитров (479) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: