ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Песента на Сузанита - скандална и… крадена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:42 / 08.08.2017Коментари (18)20875
©
Песента на Сузанита "Луцифер и Буда", в която 14-годишната дъщеря на Орхан Мурад показва средни пръсти, облечена предизвикателно, докато обяснява:

Обладана ли ти се струвам?
Да от Луцифер и Буда!
Леле откачам - толко ми е яко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко...


освен скандална, се оказа и крадена.

Приликите между песента на Сузанита, само официалното видео на която е гледано в "Ютюб" над 5 млн. пъти, и trap парче на арабски диджей отпреди две години, вече бяха разконспирирани. Всъщност не става дума за прилика, а използване на семпъл 1:1. Вярно, звучи екзотично и източно, може да е избран, за да пасва на частта на заглавието, отнасяща се до Буда. Само че този семпъл е... от изключително известна религиозна песен на бахайската вяра. Бахайска - не будистска, това първо.

Бахайството е религиозно течение, формирано преди дева века в Персия. Към днешна дата има няколко милиона последователи, най-много от които са в САЩ. Има последователи дори и в България. И второ, докато Сузанита пее:

Леле откачам - толко ми е яко!
Басът ви кърти, знам и мене майко, ама нали знай живота - хайко, хайко...


(има и по-малко разбираеми части от текста, а и хайкуто с "о" е най-малкият проблем на този), в оригиналната песен се пее следното:

О, боже, славен и свещен! О, боже, милостив и добър! Освободи ни от трудностите чрез твоята милост и доброжелание. Наистина, ти си милостив и добър.

Allahumma е обръщението към бога (Allah umma) - "О, боже".

Използваният в песента на Сузанита семпъл започва на 19-ата секунда от това видео. В оригиналния вариант той е изпълняван по-високо:

От движението на бахаите със сигурност имат защо да са недоволни от песента - представете си песен с подобен текст върху семпли от "Аве Мария", например. Но въпросът има и друга страна - авторскоправна.

Оригиналната песен Allahumma Ya Subuhun е на близо 40 години. Композирана от е известния австрийски диригент и цигулар Биджан Казем Исак и е изключително популярна след последователните на бахайската вяра.

"Невероятно е как продуцентите на този клип са смятали ще подобна кражба ще им се размине", казва продуцентът на оригиналната музикална творба Том Прайс, с когото разговаря Стоян Георгиев.

"Това е точно същата песен, която аз съм продуцирал и съм записал през 1991 г. Това беше религиозен запис. Правя много религиозна музика за бахайската вяра. Тази религия има повече от 10 млн. последователи по света. (...) Когато ми изпратиха това видео в "Ютюб", го пуснах... Тя (Сузанита - б.ред.) пееше точно същата мелодия, но не само това - бяха използвали моя запис. В този клип може да чуете моя оригинален запис. Така че това видео в "Ютюб" е откраднало две неща: продукцията, която аз направих през 1991 г. и песента, която проф. Казем Исаак е написал. Това са нарушения на две авторски права", казва Прайс.

"Естествено, аз не разбирам български, затова не знам какво точно се пее, но хората, които ми сигнализираха, ми написаха, че има силен сексуален подтекст и това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна - тя е за бог. Тази песен възхвалява приноса на бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен.

И също така бях изумен как са си мислели, че могат да се измъкнат, правейки това. Има 10 млн. души, които познават тази песен... Това е много известна песен по целия свят и дори аз съм я изпълнявал на концерт през 1996 г., по време на откриването бахайския храм в Ню Делхи. Ако беше някоя неизвестна песен - добре, но как са си мислели, че могат да вземат толкова известна песен и да я копират по този начин?

Бях много изненадан... Но аз съм убеден, че те ще бъдат принудени да я свалят от "Ютюб" и те ще трябва да спрат да я разпространяват, защото това е нарушение на авторски права. Няма да се оплаквам за това, че съдържанието е сексуално или, че това е 14-годишно момиче. Тяхна работа е какво правят. Но не могат да правят това с музиката на някой друг", казва Прайс.

"Ако не свалят песента, ще заведем дело на момента. Но първо само ще ги помолим да махнат песента. Ако са изкарали пари от тази песен, ще ги помолим да преведат тези пари за избрана благотворителна кауза в България от наше име. Ние не искаме да ни дават пари...", казва Прайс.

"Тези хора не са питали мен и не са питали композитора. Ако бяха питали, аз нямаше да им позволя. Те просто са взели неговата песен и са написали нови думи, което е още по-лошо. Моля информирайте вашите зрители, че тези хора никога не са получавали разрешение нито да използват записа нито самата песен. Те нямат разрешение да правят това", категоричен е той.

Отговорът на Орхан Мурат и Сузанита

"За пореден път занимаваме аудиторията с ненужни за нея неща, но това пък прави Сузанита по-популярна. Казусът за мен е много ясен и няма никакъв скандал" - така отговори Орхан Мурад на въпрос на bTV има ли според него кражба.

"Най-отговорно заявявам, че те, децата, са използвали един семпъл от диджей Бис от Arab trap. Взели са един бийт, това са два такта. В авторското право до четири такта се води за заимстване, а не за плагиатство - каза Мурад. - Става въпрос за семпълче от два такта, което Сузи и нейните приятелчета са взели и са започнали да импровизират отгоре. Не вярно това, което каза господинът, че тя пее същата мелодия - мелодията е съвършено различна, даже малко фолклорен мотив има".

Мурад отхвърли и твърденията, че текстът е откровено сексуален. "Това, че някой е обладан от Луцифер и Буда, значи, че в него се борят доброто и злото. Точно за това става въпрос - че показваме пръст на дявола и го караме да пали свещи, което означава, че се борим с него, за да го превъзпитаме. Толкова ли никой иска да чуе текста на тази хубава песен?!", попита той.

"Авторът на инструментала е Бис и аз лично съм се свързала с него", каза и Сузанита, макар да не можа да посочи кой е той.

На въпрос дали има документ, договор за авторско право, тя отговори: "Имаме доказателство, мога да ви покажа. Нека всички видят, че не крада, имаме позволение". По думите ѝ тя е писала на диджея и той е поискал само да бъде цитиран като автор, което е направено.

"Колкото до договорите, аз имам 3 - 4 песни мои, направени на сръбски, една на турски, никой нито ме е питал, нито ме е защитил. Единият певец стана певец на Сърбия за 2001 г. с моя песен и какво от това?", каза Мурад.

Запитани дали ще се вслушат в призива на Прайс да дадат парите за благотворителност, Мурад отговори: "Ще дарим половината, ако спечелим". От клипа Сузанита не е спечелила стотинка, защото от "Ютюб" не се печелят така лесно пари, посочи той.

Двамата бяха категорични, че песента няма да бъде спряна. Досега всичко беше забавление и купон, сега всичко музикално минава към мен и ще бъде изградено на професионална основа, обяви Мурад.



Източник: btv








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Лъчезар Минев
премахни филтъра

0
 
 
Може да я критикуваме и мразим, но колкото повече говорим за тази песен, толкова по-известна става, а точно това цели това дете (защото си е дете) и екипът й. Затова просто си мълчете, не пишете статии за такива бъдещи песни, защото нищо не променяме по този начин, песните продължават да си се пускат по радиа, телевизии, клубове, милионите гледания в Youtube си се трупат и в крайна сметка те се хранят от вниманието, което получават, би било отрицателно или не и няма да спрат да създават нови, още по-фрапантни извращения. Докато ако спрете да ги храните и поливате с внимание, те ще угаснат. Както казват англо говорящите: ,,Stop making stupid people famous."
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: