ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Пазарът на труда в Пловдив с най-оптимистична прогноза
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:33 / 18.09.2013Коментари (25)7317
© Plovdiv24.bg
Въпреки последните данни за излизане от рецесията, икономическата ситуация както в световен мащаб, така и в България остава динамична и несигурна. Пазарът на труда се запазва променлив и работодателите са предпазливи по отношение на наемане на нова работна ръка. Много европейски страни отчитат спад в наемането на персонал, но и много, в това число и България, отчитат прогнози за положителен ръст на заетостта за периода на следващото тримесечие.

След най-новото обзорно изследване на Manpower, проведено и в България, става ясно, че българските работодатели прогнозират умерен ръст на очакванията за заетостта през четвъртото тримесечие на 2013 г. - нетната прогноза за заетостта е 4%. Причините за това се базират главно на оптимистичното развитие на пазара на труда в три от петте изследвани региона. Ситуацията е по-оптимистична в регионите на Варна (+5%), Пловдив (+12%) и София (+8%) и негативна в регионите на Бургас (-10%) и Русе (-3%).

Най-силен оптимизъм има в Пловдив

Най-оптимистичната прогноза е за региона на Пловдив, където продължава да се наблюдава постоянен темп на наемане. Данните са с около 6 процентни пункта по-високи спрямо същия период на миналата година. Това се дължи на наплива на работна ръка и увеличаването на услугите. В момента в Пловдивския регион стартират няколко компании в леката и преработвателната промишленост. Търсят се както позиции на стартово ниво, така и мениджъри на средно ниво.

Пловдивският регион привлича все повече инвеститори, особено в сферата на промишлеността. Пловдив се радва и на туристически интерес, който за разлика от Бургас и Варна се запазва през цялата година.

София все още е център на пазара на труда

Нетната прогноза за София също е положителна, макар и втора по размер, а това се дължи на редица чужди инвестиции, особено в сферата на изнесените услуги, както и в търговията на дребно - например открития наскоро магазин от веригата "Декатлон", който отвори нови работни места, както и новите обекти на "Билла". Освен това много компании организират платени стажове и обучения за хора до 29 години, някои от които биват наемани на постоянна работа след приключването на стажа. Причина за оптимизма е и инициативата на Министерството на труда и социалната политика "Старт в кариерата", която дава възможности за работа в рамките на девет месеца, а в столицата тези възможности са и най-големи.

Добри прогнози за Варна в края на лятото

В сравнение с предходното тримесечие намеренията за наемане във Варна за спаднали с 10 процентни пункта, което се дължи на края на летния сезон. Въпреки това дори и в края на лятото прогнозата за следващите три месеца остава положителна. Според данни в медиите безработицата в региона е спаднала. През юли около 1121 души са били наети с помощта на бюрата по труда, а 792-ма са наети за постоянно, което е с 58 повече спрямо юли 2012 г. Според данни на бюрата по труда във Варна най-търсените позиции там са учители и медицински сестри.

Бургас изпада в "зимен сън"

Регионът на Бургас обаче показва негативна нетна прогноза от -10%. Работодателите там са песимистично настроени за наемането на работна ръка в който и да било сектор. Перспективите в Бургас намаляват с 21 процентни пункта спрямо предходното тримесечие и с 9 спрямо същия период на миналата година.

Недостатъчно инвестиции в Русе

Песимистичните прогнози в Русе се дължат главно на проблемите във фабрика за локомотиви и недостатъчните чуждестранни инвестиции. Намеренията за наемане рязко са спаднали с 21 процентни пункта спрямо предходното тримесечие.

Най-търсените кадри

Като цяло на регионално ниво се наблюдава интерес към наемане на мениджъри в банковия сектор и в леката и преработвателната промишленост, сътрудници, владеещи повече от един западен език, шивачки и специалисти с финансова насоченост. Също така има привличане на инвеститори - особено в Пловдивския регион, и на персонал в сферата на услугите и търговията на дребно в София. Други две професии, при които има недостиг на кадри, са преподавателската, най-вече в училищата, и тази на медицинските сестри. В тези две сфери най-големият недостиг е във Варна.



Източник: в.Капитал







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на nightmare
премахни филтъра

+2
 
 
Пловдив върви назад, в момента единствено София, Бургас и Стара Загора вървят напред, тези данни от къде сте ги измислили не знам
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: