ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Панелните блокове ще паднат при силно земетресение?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:13 / 31.10.2004Коментари (0)5030
Нормативите за по-здрав строеж в локалните за България сеизмични зони, създадени през последните години, трябва да се хармонизират с новите изисквания. Строителството не се контролира и нормите повсеместно не се спазват. Това е всеизвестен факт, особено за големите градове. Това каза вчера в предаване на Дарик радио зам.-директорът на Геофизичния институт на БАН Емил Ботев.
Когато съответната сграда ще се строи точно в такъв сеизмично активен регион, в който се предвижда висока степен на сеизмично въздействие, се налага да се взимат точно такива противоземетръсни мерки при самите конструкции. Едно от нещата е поставянето на противоземетръсни шайби. Те са от метал, от греди и от арматура, която освен, че e обвързана на конкретни места с конструкцията на сградата, се връзва и със съответните вертикални арматурни колони. Шайби обаче се слагат само на сгради, които са максимално допустими по височина. Например за София тя е 16 етажа и при проектиране над нея задължително на няколко места се слагат такива, обясни Ботев. Въпреки наличието на подобни норми, те не навсякъде се спазват и при новото строителство. Това е известен факт, особено за големите агломерации, като София и Пловдив, посочи Ботев. Локалните сеизмични райони у нас са около София, Варна, Пловдив и Благоевград, затова и там трябва да се взимат по-сериозни мерки при проектирането на сградите, каза още Емил Ботев. Той обясни, че построяването на високоетажни сгради е възможно, но трябва да се обезопасят максимално - за трус от 9-а степен.
Според Ботев голяма част от панелните блокове и жилищните сгради, строени преди 80-те години не са обезопасени срещу земетресение и при по-силен трус може да паднат. Причината е, че картите на сеизмично райониране, които са в основата на противоземетръсните норми за строителство, бяха разработени едва в началото на 80-те години. Самите нормативи пък бяха създадени през последните години, поясни геофизикът.
Според инж. Александър Георгиев от ръководството на Българската асоциация на инженерите и архитектите консултанти (БААИК) обаче панелните блокове са едни от най-сигурните при земетресение. Той припомни, че при големия трус в Свищов те са се държали най-добре. Нормите за противоземетръсно строителство са в сила от началото на 90-те години и в момента всички сгради се оразмеряват за антисеизмични действия, поясни още инж. Георгиев. Според него по-притеснителни са масовите преустройства за търговски помещения. При тях са рушени греди и шайби, така че не съм сигурен доколко такива сгради вече са стабилни, посочи Георгиев.
В България няма силни локални земетресения, а обикновено усещаме въздействия от чужди земетресения, обясни Ботев. Трусовете не могат да се предвидят категорично, но според нашите наблюдения трусове като този във Вранча не се очакват на наша територия, допълни той. Територията на Румъния е под влиянието на разместванията на т. нар. Критска дъга и ако там има движения, ще има още земетресения, но не е задължително те да се усетят у нас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: