ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отбелязаха тържествено празника на ВМС във Варна
Автор: Пламена Николова 09:08 / 10.08.2020Коментари (0)4040
Вчера тържествено бе отбелязан празникът на Военноморските сили във Варна. Кметът на морската столица Иван Портних сподели поздрав и снимки от събитието в социалната мрежа, видя Varna24.bg

"Честит празник на Военноморските сили на Република България, които честват 141 години от създаването си! Здраве, енергия, успешна и вярна служба в редиците на военния флот желая на випускниците на ВВМУ "Н. Вапцаров“! Наградих първенеца на випуск 2020 – курсант-мичман Атанас Цветков, отличник в специалност "Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“. Церемонията по присвояване на първо офицерско звание по традиция се проведе в района на Морската гара и събра стотици варненци, дошли да поздравят военните ни моряци, с които се гордеем! Ден по-рано бяха отличени и студентите от ВВМУ "Н. Вапцаров", сред които първенец бе Андреана Иванова, специалност "Мениджмънт на водния транспорт“.

На добър час на всички млади хора!", написа кметът.

В официално съобщение от ВМС до медията ни по повод честването се посочва следното:

Празникът на българските Военноморски сили е през втората неделя на месец август. Създаден през 1879 година в град Русе, военният флот на България вече 141 години отстоява непрестанно независимостта, териториалната цялост и морския суверенитет на Родината.

На 9 август празникът започна с тържествено вдигане на военноморския флаг на корабите от военния флот. На Морска гара Варна ритуала изпълниха фрегата "Смели", фрегата "Дръзки" и минен ловец "Цибър".

По традиция връчването на първите офицерски пагони на випускниците на Морското училище съвпадна с кулминацията в честванията на празника на Военноморските сили. През тази година по повод 141-ата годишнина от създаването на ВМС и 50-ата годишнина от създаването на Морския специален разузнавателен отряд военнослужещи от ВМС демонстрираха бойни способности.

В динамичния показ участваха високоскоростни лодки с техните лодъчни екипажи, водолазна, въздушна и лодъчна щурмова група и два снайперистки екипа от състава на Морския специален разузнавателен отряд, вертолети от морската авиобаза Чайка и катер от пункт за базиране - Варна. Военнослужещите показаха своите умения при изпълнение на задачи, характерни за антитерористична операция. Демонстрациите бяха озвучени от музикални произведения на рок група Б.Т.Р., които бяха специални гости на празника на Военноморските сили.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов съобщи в отговор на журналистически въпроси, че очаква най-късно през октомври тази година да бъде сключен договорът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС. В момента продължават преговорите с победителя в процедурата германската фирма "Люрсен“. Министър Каракачанов посочи още, че и двата кораба ще се строят в България.

"Има две опции за придобиване на подводница за ВМС. Водят се преговори с Норвегия и с друга европейска държава и се надявам в следващите години да бъде решен и този въпрос“, съобщи още министър Каракачанов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1532) 16%
Спас Гърневски (1335) 14%
Д-р Иван Чомаков (909) 10%
Славчо Атанасов (2458) 26%
Иван Тотев (2431) 26%
Здравко Димитров (826) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: