От идната година ще ни известяват сирени при силен трус

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:11 / 23.05.2012
3115
Сирени при силен трус и последващи бедствия трябва да ни известяват от идната година. Целта е населението да бъде предупредено навреме за евентуални наводнения, радиоактивни замърсявания, пожари и други бедствия, които земен трус може да причини.

Днес кабинетът трябва да гласува правилник за дейността на Консултативния съвет към кабинета за подпомагане при бедствия, който бе сформиран в началото на годината по разпореждане на премиера Бойко Борисов след потопа в с. Бисер. Начело на щаба за бързо реагиране ще бъде вътрешният министър Цветан Цветанов, като ще го подпомагат експерти от всички области.

За изграждане на система за ранно предупреждение се заговори още през 2005 г. Стартът й бе през 2008 г., като за изпълнители бяха определени немските фирми "Хьорман" и "Сименс". Само за година за реализацията на проекта бяха похарчени близо 35 млн. лв. Платформата включваше сирени, които подават сигнал за бедствие до населението, и система за информиране на властта с SMS-и. През февруари т.г. обаче премиерът Бойко Борисов заяви, че в проекта трябва да се излеят още "огромни бюджетни средства". Затова проектът бе замразен, като преди това сирени бяха монтирани в 10 града - Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян и София. Те бяха тествани за първи път на 1 април м.г. Създаден беше и Център за аерокосмическо наблюдение (ЦАКН), чиито сателитни снимки да служат при пожари.

Въпреки тестовете обаче вчера доста хора се питаха защо сирените не са се задействали, за да алармират хората за земетресението от почти 6 по Рихтер. От пожарната обясниха, че за трус населението няма как да бъде предупредено. Целта е хората да бъдат готови за последващи бедствия след труса, обясниха пожарникарите.

След земетресението вчера и кметът на София Йорданка Фандъкова призна, че "изграждането на системата се е оказало не толкова проста задача".

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (1)

Още по темата (44):
09.06.2012 Трусовете напълнили кардиологиите
08.06.2012 Силно земетресение в Турция разтресе България, Пловдив също го усети
05.06.2012 От къде се информирате по време на земетресение?
04.06.2012 Нов трус регистрираха около Пазарджик
04.06.2012 Среднощният трус вдигнал на крак Велинград, жителите си спомниха 3 ноември 1977 г.
04.06.2012 Специалист: Няма общо между труса край Велинград и земетресенията в Перник
Още новини от Национални новини:
Загубихме голямо име във футбола, създател на легендарни таланти
Брюксел одобри изменението на Стратегическия ни план
След загинал при тежка катастрофа: Освободиха движението по АМ"Тр...
Ако пътувате към Пловдив, въоръжете се с търпение, няма да присти...
Пеевски защити българското духовенство, обвини Русия в опит за на...
Автомобил помете металните ограждения на бул. "България" и спря н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).