ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От есента падат основните такси на банките
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:10 / 25.03.2016Коментари (1)4341
© Plovdiv24.bg
Банките у нас ще бъдат длъжни да намалят или премахнат таксите за основните услуги по сметките на потребителите. 

Това предвижда проект за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, публикувани на интернет страницата на финансовото министерство. Текстовете въвеждат евродиректива, която трябва да приложим до 18 септември. 

След тази дата банките у нас ще трябва да осигурят лесен и евтин достъп до техните услуги на всеки българин, което означава ниски и минимални като брой такси, съобразени с нивото на доходите в страната. Всяка банка ще бъде длъжна да уведоми клиента още при откриването на сметка за всяка сума, с която ще го таксува. 

Освен това всеки клиент ще получава годишно извлечение, в което банката ще го информира подробно какви такси за какво му е удържала. А БНБ пък има грижата да направи специален сайт, на който всеки ще може да сравнява таксите, които различните банки предлагат за определена услуга - например за теглене на пари от банкомат, за плащане на данъци, за внасяне на сума в каса или за превод.

Евродирективата, която и България трябва да прилага, гарантира правото на всеки в ЕС да има поне една основна банкова сметка, която да му позволява да ползва обичайните банкови услуги. 

Това се отнася за всеки европейски гражданин или законно пребиваващ в страна от ЕС. Така и българите ще може да си откриват сметки навсякъде в ЕС, дори да нямат постоянен адрес в страната. Банките пък са длъжни да предложат на клиентите си ниски такси за основни операции като откриване и закриване на разплащателна сметка, внасяне или теглене на пари в брой от нея в рамките на ЕС. Сега в някои страни тези услуги са доста скъпи.

У нас в момента за откриване на сметка трезорите начисляват между 2 и 5 лв. Закриването е безплатно в повечето трезори, но някои удържат до 10 лв., ако сметката се затвори, преди да е изтекла година от отварянето й. Поддържането на сметка на месец излиза средно 2 лв. Внасянето на пари в сметка в повечето трезори е безплатно, а тегленето до 2000 лв. е най-често 1 лв. 

Таксите трябва да бъдат по-ниски от средните за банковите услуги, различни от основните, за системата, както и от тези, които банката събира по официалната си тарифа. 

За най-уязвимите групи потребители - получаващите месечни социални помощи, се предвиждат още по-ниски цени при използването на основните банкови услуги. Клиентите, които вече имат платежна сметка на дадена банка, също могат да използват основните "приемливи" цени.

Новите разпоредби ще разширят достъпа до банковата тайна - частните съдебни изпълнители ще получат достъп до мегарегистъра на банковите сметки на българските граждани. 

Миналата година беше решено тези данни да бъдат обединени до 2017 г. в електронен регистър, в който ще могат да правят справки службите за сигурност, данъчните, съдилищата, следствията, прокуратурата и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, а сега ще се добавят и съдебните изпълнители. 

Базата данни ще съдържа номерата на банковите сметки, имената на титулярите и техните пълномощници и на наемателите на сейфове. В регистъра няма да са видни данните за наличностите по сметки и в сейфове.



Източник: в. Сега







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много ще е хубаво банките да вземат да изчезнат...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: