ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От днес започва поставянето на новите екостикери, ето какво се променя
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:51 / 12.07.2021Коментари (2)18628
©
От днес започва поставянето на новите екостикери на автомобилите до 3,5 тона. Той ще се получава след преминаване на технически преглед.

Какво представляват стикерите за екологичната група на автомобила?

Еко категорията ще бъде записана в чип, който ще е вграден в стикера за годишен технически преглед. Стикерът ще бъде поставен на предното стъкло на автомобила (в средата зад огледалото за задно виждане), а   не встрани както преди и ще важи до следващия технически преглед.

Информацията от стикера ще се прочита дистанционно. Екологичната група е различна от екологичната категория, определена от производителя.

Стикерът ще се издава за леки и лекотоварни автомобили до 3.5 т. В стикера се съдържа пълната информация от преминатия ГТП, но тя ще бъде криптирана и за ползване само от определени служби.

Видимата информация е само за екологичната група и регистрационния номер на автомобила.

Това означава, че досегашният стикер за успешно преминат технически преглед на практика ще отпадне.

Колко са екологичните групи?

Те са 5 на брой. Петата и най-високата се отнася за електрическите и хибридните автомобили. Останалите автомобили, които работят на бензин, дизел и различни видове газ, са групирани в другите 4 групи.

Колите с най-високата, пета категория, няма да бъдат спирани от движение в дни на мръсен въздух. Ограничени ще бъдат автомобилите от група – Евро 1 и Евро 2. В София ограничението ще важи за централните части.

Ако автомобил с Евро 1 и Евро 2 премине при тези ограничения ще получи глоба, за това, че е преминал през централната част.

Нарушителите ще бъдат хващани с камери, които ще разчитат еко чипа от разстояние. В центъра на столицата са поставени 90 камери.

При автомобили с газови уредби, ще се отчитат отделяните вредни газове при работата на двигателя на газ. Възможно е при това замерване кола с ниска евро-категория да получи по-висока категория.

Как да получите стикер, ако вече сте преминали ГТП?

Всеки, който в момента регистрира автомобила си в МВР и който ще посещава гр. София преди датата му за годишен преглед, ще може да се яви в пункт за технически прегледи. Там съответно ще му бъдат направени замерванията и поставен стикера за екологична група.

От 12 януари 2022 г. резултатите от измерванията в пунктовете за техническа изправност ще постъпват в системата на ИААА, и системата ще определя дали автомобилът е изправен и коя е екологичната норма.

По този начин ще бъдат прекратени фиктивните прегледи. Тоест служителите на тези пунктове реално няма да определят дали автомобилът е изправен или не.

Каква роля играе екостикерът?

Отивайки до Европа с колата си, трябва да проверите дали вашият маршрут е през екологичната зона на Германия, например.

Попадайки в тази зона, не забравяйте да залепите специален екологичен еко стикер на предното стъкло – червен, жълт или зелен.

За да се подобри качеството на въздуха в дадени райони с особено излагане на фини прахови частици, като градски центрове, са необходими ограничения на движението по някои основни пътища в дадени градове.

Тези екологични зони могат да бъдат идентифицирани с пътни знаци и само превозни средства с екологичен знак ще могат да се движат по него. Тези еко стикери се издават на превозните средства, чиито параметри отговарят на нормите за емисии, посочени в Европейския съюз.

Екологични класове на превозните средства

Euro 1 стандарт – вредното въздействие на изгорелите газове от автомобила. Стандартите, посочени в него, се отнасят само за автомобили, работещи на бензин. В Евро 1 е установено максимално възможното съдържание на вещества като азотен оксид, въглероден окис и въглеводороди в отработените газове. Тези ограничения обаче не могат да бъдат наречени твърди.

Euro-2 стандарт – е следващата версия на екологичния клас автомобили, която предвижда съдържанието на токсични вещества в автомобилните газове да се намали три пъти.

Euro 3 стандарт – е първият стандарт, на който дизеловите автомобили също трябва да отговарят. Стандартите относно количеството вредни примеси в отработените газове са станали още по-строги. Максималното съдържание на такива вещества в сравнение с предишното издание е намаляло с почти 40%.

Евро 4 стандарт – се използва активно в европейските страни от 2005 г.. Автомобилите, съответстващи на този екологичен клас, трябва да отделят с 40% по-малко вредни съединения в атмосферата, отколкото превозни средства от клас Евро 3.

Euro 5 стандарт – е най-новото издание на екологичния стандарт. От 2008 г. нормите на това издание станаха задължителни за камионите, а от 2009 г. и за леките автомобили. В момента, във всички държави от Европейския съюз са разрешени за продажба само автомобили от този клас.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Слагат стикер с големината на телефон под огледалото. По-малоумно нещо не успяха да измислят. А иначе има система от камери, които снимат регистрационните номера....
0
 
 
Аз както го разбирам, цялата държава ще трябва да плащаме повече за технически преглед, че някой можело да иде в центъра на София през някакви си дни, когато някой реши, че е мръсен въздуха. Пак ни точат за пари с глупости.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: