ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От СБА предлагат младите шофьори да са с временна книжка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 09.10.2013Коментари (19)5024
© Plovdiv24.bg
Младите шофьори да получават временна книжка за 1 г. Това е едно от предложенията на Съюза на българските автомобилисти (СБА), което предстои да бъде обсъдено по време на обществения дебат за промени в Закона за движение по пътищата.

Тази временна книжка ще даде възможност на младия водач да се донаучи, защото тези 35 часа шофьорски курсове са крайно недостатъчни, защити идеята шефът на СБА Георги Янакиев. Той обясни, че е много важно младежите не да бъдат дискриминирани по пътищата, а да не получават усещането, че са пълноценни шофьори, преди да са се научили да карат. Според предложението, ако временната книжка е за период примерно от една година, през това време водачите ще трябва да посещават допълнителни курсове, да карат с придружител и да не извършват нарушения. Ако спазят всички изисквания, едва тогава ще получат постоянна книжка.

Междувременно бившият транспортен министър и настоящ депутат от БСП Петър Мутафчиев обяви, че не е изключено въвеждането по предложение на обществени организации на ограничение за неопитните водачи за максимална скорост по магистралите от 110 км/ч, вместо както за останалите - 140 км/ч.

Има един интересен доклад на Комисията за безопасност по движението. Там е посочена статистика, според която най-много и опасни са нарушенията, предизвикани от шофьори със стаж до 2 г. Затова трябва сериозно да се помисли какви ограничения и промени могат да се направят в тази насока. Преди 89-а година трябваше да има знак за внимание на стъклото, коментира пред Нова тв Мутафчиев.

Не сме съгласни младежите да бъдат дискриминирани с ограничения по магистралите, просто трябва да им се даде време да се научат, и то наистина да изкарат курсовете, а не само да си платят и да си вземат книжката, възпротиви се обаче на идеята Янакиев. За целта от СБА ще настояват за крути мерки относно корупцията при даването на шофьорски книжки. Именно там контролът трябва да е най-стриктен, категоричен е Янакиев. Часовете кормуване също трябвало да бъдат увеличени, тъй като сегашният им брой от 35 е крайно недостатъчен, твърдят специалистите.

От СБА са против драстичното увеличение на глобите и санкциите. Да, трябва да бъдат завишени наказанията, но това, което се предлага - от 100 на 1000 лв. за преминаване на червен светофар и отнемане на книжка при превишаване на скоростта над 30 км/ч над разрешеното, е прекалено, смята Янакиев. Той определи тези предложения като доста жестоки и даде пример със скъпите мощни автомобили, при които скорост с 30 км/ч превишение трудно се усеща от водачите.

Едно от най-важните неща за СБА е преди всичко да се актуализират пътните знаци, тъй като в момента имало стари табели, които неоправдано свалят скоростта от 80 км/ч на 40 км/ч, без за това да има реална причина.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
аз предлагам да върнат полигона и ако караш книжка на автоматик ,да имаш право да караш само автоматик
0
 
 
умно... има хора които не знаят какво да правят зад волана... никой не е застрахован от грешки но.. трябва да се измисли адекватно решение на въпроса с младите водачи на които тати е купил БМВ и той си мисли че е велик...
0
 
 
Аз точно за това казах - Трябва да се промени закона, но не само за скорост и светофари, а за всички нарушения.Ако убиеш човек на пътя- в затвора, а не на свобода с отнета книжка за 1 месец и няква глобичка.За да се дисциплинираме трабва да има санкции.Друг начин няма.Тук идва обаче другия въпрос-дали тези 1000лв глоба ще са за мен и другите граждани, а за баровците не?Голям проблем имаме и с корупцията по всички етажи!
0
 
 
Значи за това "но това, което се предлага - от 100 на 1000 лв. за преминаване на червен светофар и отнемане на книжка при превишаване на скоростта над 30 км"" могат да отнемат книжка, а за убит човек на пътя не отнемат.Само ако го осъдят.Та питам светофара и превишената скорост по-тежки престъпления ли са от убийството на човек?
+1
 
 
Под млад шофьор се разбира човек без шофьорски стаж.Аз съм ЗА да се промени закона.Взимаш книжка но с 10 точки примерно.След 1 или 2 години без нарушения, да се дават пълния брой-39.А глобите нека ги увеличат.Не може да караш в града с 50-60 и все да се намери някой който да те препсува, че караш с 60 в лява лента.Сериозни глоби и отнемане на свидетелството при някои случаи.Не ти ли бръкнат в джоба, не се стряскаш-това важи за всички държави.Аз карам от 6 години, нямам нито един акт, фиш и са ме спирали 3 пъти за проверка, защото спазвам правилата.Пари за глоби и рушвети нямам, затова си седя на г*за.Който иска да "кара" да отиде на Калояново и да кара колкото си иска.Според мен, ако се сложат на повече места камери, доста повече ще се спазват правилата за движение.Спазвайте правилата, не е толкова трудно или както някои го наричат "тъпо".Хем пазиш себе си, хем другите участници в движението, хем не си навличате проблеми на главата.
0
 
 
През 1974 -1975 год влез закон всички млади шофьори да имат залепен знака внимание на предното стъкло и задното като този знак трябва да бъде залепен две години на предното и задното стъкло Също така бяха подвеждане и инструкторите при инцидент от младите шофьори в продължение на две години А сега вземат за 20 дена книжка и гледай какво става Колата е тяхна ама и пътя е техен На времето курса обхващаше всички сазони сменяне на автовобилна гума и ред други във връзка с двигателя на колата А сега правят каруцарско каране та си гледат и в краката кой пе*ал за какво беше Лелееее ужас
-4
 
 
Тея нормални ли са беее ?!! Още кво ш измислят кога временно да пикая ли вее :@ :@ еии ши*аняци долни мамка ви мрусна :@:@ сакън да не юземете още някои лею :@ :@ боклуци долни тва че има малаумни тъпанари по пътищата и на които еи така са им раздали книжките и не могат да карат кат хората не означава че сички тряя го ядем зарад тея ши*аняци :@ :@ дееи*ааа :@ е тва е наща държава управия никога няя да има все повече и повече ш затуваме :Х
+1
 
 
Аз не знам за младите ама да сложат някакъв праг примерно над 65г. да ти се забрани шофирането!
0
 
 
Вземат пари за книжка и в продължение на 1 година са сигурни, че ще вземат пари за курсове, май в това се изразява предложението им...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Черно тото
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1538) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (911) 10%
Славчо Атанасов (2465) 26%
Иван Тотев (2439) 26%
Здравко Димитров (827) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: