ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
От Пътна полиция обясниха къде е мястото на електрическите тротинетки
Автор: Пламена Николова 12:53 / 07.11.2019Коментари (13)5345
©
Електрическите тротинетки са едно от улесненията за забързаните хора, които предпочитат да се движат лесно в градска среда, избягвайки натоварения трафик и задръстванията, както и тревогите около липсата на места за паркиране. Най-често виждаме водачите на този тип "возила" да се движат по велоалеите и тротоарите, но дали действително мястото им е там? 

По този повод Varna24.bg се обърна за коментар към началника на отдел "Пътна полиция" към КАТ-Варна, главен инспектор Петко Камбуров. Ето какво обясни той:

"По отношение на този вид пътни превозни средства в преходните и заключителни разпоредби на Закона за движение по пътищата е ясно дефинирано, че всяко едно пътно превозно средство, което е снабдено с двигател за предвижване, попада под обхвата на моторно превозно средство, какъвто в случая е и този тип пътно превозно средство. В този ред на мисли за водачите не електрическите тротинетки важат абсолютно всички норми, уреждани в Закона за движение по пътищата и те трябва да спазват правилата, спазвани от останалите водачи на моторни превозни средства. 

Не достатъчно е уредено в нормативната база дали следва или не да бъдат снабдени с обезопасителна каска, затова и текат обществени обсъждания респективно да бъдат приети промени, допълнения и изменения в Закона за движение по пътищата.

Като водачи на моторни превозни средства мястото им е на пътя, не по велоалеите и тротоарите. Самият вид на моторно превозно средство и нормата на чл. 140 от Закона за движение по пътищата задължава от една страна те да подлежат на някакъв регистрационен режим, за който към настоящия момент липсва такава нормативна уредба. Имаме вече глобени такива водачи за извършване на нарушения по Закона за движение по пътищата. Има и едно регистрирано ПТП без пострадали с такова пътно превозно средство", каза инспектор Петко Камбуров.

Повече вижте във видеото!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Elestar
премахни филтъра

+4
 
 
Имам такава тротинетка и най-откровено заявявам, че да се изисква да се карат по улицата, а не по велоалеите, е пълно безумие! Аз лично гледам да карам по велоалеите, където ги има и по тротоарите, където ги няма. На тротоара се съобразявам с пешеходците и често дори слизам от тротинетката, за им дам предимство. Просто трябва да се забрани по тротоар да се кара с над 10км/ч, а за вело алеята 25км/ч. По улици е много опасно и ако го направят като закон, може да станат доста сериозни ПТП-та. Най-малкото като мине един голям камион покрай теб, може да те отвее и забие право в тротоара.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: