ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Осиновена на 2 в САЩ, красива ромка открива родители си в най-бедния край на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:14 / 18.02.2024Коментари (2)26516
©
Биляна Бартлет пропътува 9000 км, за да се върне отново в родния си дом. Този път доведе и сина си

Да се родиш в ромско семейство, което те оставя в приют, защото няма възможност да се грижи за теб. Да бъдеш осиновен от американци и да имаш късмета един ден да изградиш живот в разкош - приказна къща, престижно образование, ослепителна външност, две деца и успешен съпруг. А след това, на 27-годишна възраст, да откриеш биологичните си родители във видинско село в България. Това е истинската история на Биляна Грейвс Бартлет.

След дълго търсене, знаейки единствено името на дома, в който е изоставена като малка, тя открива имената на биологичните си родители. През 2022 г. пътува 28 часа заедно със своя съпруг и осиновителката си, чиято пълна подкрепа получава. Така се среща за първи път с родните си майка и баща във Видин.

Прекарва дни наред в дома им. Преживява културен шок, както самата тя го определя. Водят я до болницата, в която се появява на бял свят. Отиват и до приюта, в който са я оставили на 2-годишна възраст.

Въпреки всичко Биляна приема с любов хората, дали живот. Нарича ги "мамо" и "тате" от първия миг. А след тази толкова чакана среща се разделя с тях с най-топли чувства. "Нямам търпение да се върна скоро, за да ви видя отново! Вие вече значите целия свят за мен", пише още тогава в своя профил в социалната платформа "ТикТок". И ако някога сте попадали на трогателната история на Биляна и сте се питали какво ли ще се случи по-нататък, развоят на събитията е точно какъвто младата жена си пожелава.

През лятото на 2023 г. пристига отново с мъжа си Блейк, а този път ги придружава и синът им Ели Майкъл, дошъл да се запознае с биологичните си баба и дядо. Малкото им момиченце - Емелия Лин, остава в Америка при осиновителите на майка си. Биляна и семейството решават да прекарат лятната си ваканция тук, отсядат отново в къщата на родителите . Ромското семейство ги посреща емоционално, а щастливата баба прегръща сърдечно своя внук. Той също се радва да я види. 

"Моята майка" - така Биляна нарича биологичната си родителка, докато двете готвят вечеря в малката, скромна кухня в селската къща. Сутрин американското момиче сервира за всички традиционна закуска - яйца с бекон, за да могат родителите да се докоснат поне малко до нейния начин на живот в САЩ. Междувременно мъжът документира тези сантиментални моменти.

Обстановката е пълен антипод на тази в дома на младата жена отвън океана, който е достоен за корица на списание. Но това не я смущава, дори напротив. Споделя със своите последователи, че се чувства вкъщи - обичана и приемана. Заменила е дизайнерските тоалети с непретенциозен анцуг, за да се слее със заобикалящата я среда. А майка й е повече от щастлива, че двете имат шанса да възобновят връзката помежду си. Връзка, прекъсната за 25 години.

По време на цялата си лятна ваканция семейството прави неща, присъщи на хора, които никога не са се разделяли.

Съпругът Блейк и баща й си говорят по мъжки - с помощта на програма за преводи

Пият бира и обсъждат интересни теми. Ели Майкъл пък вижда за първи път река Дунав. В жарките дни заедно с дядо си хвърлят камъчета във водата. "Не им отне много време да свикнат един с друг", пише Биляна над кадри, в които дядо, баба и внуче си играят заедно и искрено се забавляват. Малкото момче се запознава и с братовчед си. Двамата тичат из двора, а Ели Майкъл дори се учи да говори български. Самата Биляна също мечтае да знае езика, но харесва и ромския. Обича факта, че майка говори основно на него.

Всички заедно обядват на лодка в р. Дунав, а след това посещават крепостта "Баба Вида". Пазаруват в местния супермаркет, правят барбекю на двора, а летните вечери завършват около масата. Блейк приготвя коктейл на бащата на Биляна, а той му дава да опита от домашното му вино. "Татко прави най-доброто вино", хвали го тя и напълно завършва идиличната картина.

"Невероятно! Те ще те посетят ли в Америка?", питат приятелите, виждайки всичко това. "Да ги доведа тук, би било трудно, но може би някой ден!", отговаря тя, вероятно визирайки нелеката процедура по издаване на виза.

Сред коментиращите се срещат и загрижени българи, които я предупреждават да внимава, за да не бъде използвана с цел финансова изгода от родителите си, уточнявайки, че тя не познава привичките на ромския етнос и е наивна. Жената запазва добрия тон при всеки подобен коментар и отговаря:

"Дори да ми поискат пари, не означава, че съм направила грешка да ги познавам. Ако знаете какъв живот водят в сравнение с моя, защо да не им предложа помощ, щом нося любов към тях в сърцето си? Независимо защо съм била дадена за осиновяване, да оставя миналото, където му е мястото, ще ме отведе много по-надалеч, повярвайте ми".

Мъжът също се включва в нейна защита. "Защо хората са толкова загрижени на кого даваме парите си? Всичко, което родителите правят, е да ни показват обич. А това, че имаме възможността да им помагаме финансово, е най-добрата част", пише Блейк. Така двамата недвусмислено заявяват, че се грижат за семейството си в България и са щастливи от този факт.

Други питат Биляна дали е запозната с етноса и това, че всъщност не са българи. Не се обижда. Горда е, че е ромка. Отвръща, че можеш да бъдеш едновременно ром и български гражданин. И едното не изключва другото. "Мисля, че тази култура е невероятно красива", допълва тя.

Въпреки всичко тези, които се радват на историята , са много повече. Сред добрите пожелания се срещат и хора, които я молят за помощ. Такъв е случаят на човек, който е оставен за осиновяване в същия дом във Видин. Иска да намери своите истински родители, както е успяла да го направи тя, и я моли за съдействие.

"Приятели, надявам се да харесате това кратко видео толкова, колкото и аз. Нямаме търпение да се върнем отново в България", завършва младата жена под филмчето от посещението, очаквайки нова среща с майка си и баща си.

Днес тя се намира в красивата си къща в Тенеси, играе с децата покрай огромния басейн и заснема видеа, в които поддържа дома си и разказва за интериорните решения в него. Сърцето обаче остава тук - под скромната бащина стряха. Бъдещето обещава още много срещи, макар да ги делят цели 9000 км, а световете им да са като две различни вселени. И вероятно са такива. Но нито този факт, нито предразсъдъците, които среща историята им, могат да спрат родената в ромско семейство Биляна, която сбъдна американската мечта, да се връща отново към своите корени. Щастлива, че е успяла да вземе под крилото си хората, които някога, някъде там са дали живот, пише "24 часа".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на StefanPanchev
премахни филтъра

+2
 
 
Още едно даказателство, че всички сме равни под слънцето... Няма бели, черни, умно или глупави, има среда (битие) което ни определя и изгражда.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Академично гребане и кану-каяк
Тенис от Пловдив и региона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: