ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Олигархът Банев избухна с ново оплакване: Притеснява се да не пипне СПИН в ареста!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:00 / 29.03.2019Коментари (3)6608
©
Арестуваният олигарх Николай Банев за пореден път изплака за лошите условия в местата за лишаване от свобода, този път с уточнение, че е прашно и може да се зарази с вируса на ХИВ.

Задържаният, който по правило не трябва да разполага с телефон в килията и да има достъп до интернет, почти всеки ден качва постове на личната си страница във фейсбук. На 28 март в 13,44 ч. е сложил писмената си жалба до началника на следствения арест, където е написано, че обитава килия 17 на "Г.М. Димитров“.

Банев се оплаква, че в килията "са нарушени няколко изисквания, свързани със здравето и живота на задържаните лица“. Вътрешната решетка на прозорците не позволявала достъпа до тях и затова нямало достатъчно въздух и слънце. Прозорците били с фолио и съвсем малко се отваряли, а това ставало с "първобитни приспособления“. А наслоената мръсотия между решетките и прозорците Банев определя като "предпоставка за множество болести“.

Олигархът се възмущава не само от мръсотията, но и от фините прахови частици, които "не могат да се почистват - няма достъп до тях“.

Бизнесменът съобщава, че е алергичен към мухала и праха, наслоен зад вътрешната решетка и затова получава перманентни пристъпи на давене и задух, застрашаващи живота му. Освен това, определя че пространството в килията не отговаряло на изискванията на закона, а обстановката била като след апокалипсис.

"Ръждиви и изпочупени рамки на леглата. Падаща и мръсна мазилка по стените и тавана. Открита турска тоалетна, която няма нищо общо с хигиенните условия през 21 век. Без топла вода, без душ“, пише в жалбата си Банев.

Той е категоричен, че престоят на открито е подигравка с разходката на чист въздух. Не харесва и карето, определяйки го като мръсно и тясно. Нямало място за движение, пушело се през цялото време, а покривът от поликарбонат спирал слънчевите лъчи.

"Арестантите търсят промъкващото се едва слънце между стените и поликарбоната и се нареждат като за разстрел до стените, където се отразява слънцето“, пише още в жалбата. Следват и оплаквания, че помещенията за свиждане са тесни, мръсни и без въздух, с развалени или едва чуващи се телефони. Списъкът на недоволствата на Банев продължава с оскъдната храна, както и с липсата на свежи плодове и зеленчуци и гнили ябълки, които получавал в килията.

"Основната храна е хляб и глутено-съдържащи ястия. Аз многократно заявих, че съм алергичен към глутен. С пълна непоносимост към глутена. Но резултат никакъв. Вече, почти три месеца, съм лишен от хранителна пратка и практически съм на гладна диета“, оплаква се още Банев.

Лавката пък предлагала "неполезни за здравето храни в много ограничен асортимент“. Там също не се предлагали свежи плодове и зеленчуци. Арестантът се възмущава и от непрекъснатото сменяне на хора в килиите. "Изключително опасна е практиката в килиите да има постоянна ротация на различни хора, преминали през лекарския кабинет с един, единствен въпрос: “Имаш ли някакви оплаквания?" и измерване на кръвното налягане. Какво се случва, ако някой е болен от заразно заболяване като хепатит, СПИН и пр.?“, пита Банев.

Кратките телефонни разговори също не устройват Банев, което обяснява с нуждата да се "менажират семейните дела, работата си, бизнеса.“ Накрая той пита защо не му е било разрешено да купи боя за килиите, пластмасови столове и маси, а арестантите да пребоядисат килиите, пише Монитор.

През декември м.г. в съдебната зала Банев отново се оплака от лоши условия в ареста, но не посочи конкретика. Около Нова година той бе заловен с мобилен телефон. От прокуратурата съобщиха, че е искал политическо убежище в Русия за семейството си и му била обещавана адвокатска защита пред европейския съд от руски адвокати, медийна кампания в Русия, включително срещу българската прокуратура, обсъждала се хибридна война в негова защита.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани във Франция и върнати у нас, където са обвинени за източването на 4 предприятия, укриването на данъци и пране на пари. Майката на бизнесмена Мария Банева също се сдоби в обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари. Тя е на свобода срещу 10 хиляди лева гаранция.


Още по темата: общо новини по темата: 38
21.07.2020 »
22.02.2020 »
14.02.2020 »
17.12.2019 »
26.11.2019 »
21.10.2019 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Alienart
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: