ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Октай мечтаел да вдигне блок за социално слаби в Бургас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 30.01.2013Коментари (1)2326
© Bulfoto
25-годишният Октай Енимехмедов, който насочи пистолет срещу Ахмед Доган, се оказа инициатор и един от създателите на социалната мрежа Facing Publik, алтернатива на Фейсбук.

Членовете в нея също имат личен профил, получават съобщения, постват снимки и коментари.

Основната цел на потребителите е да коментират публичните личности в България и света, които са разделени в няколко категории.

Прави впечатление, че първата категория е "Революционери", оглавявана от Васил Левски, следвана от "Политици" и "Босове от подземния свят". Личностите са подредени по азбучен ред, като категорията "Босове от подземния свят" започва с Андрей Луканов

Има още раздели за известни актьори, фолкизпълнители, спортисти, водещи, както и "Подбрани женички". Категориите завършват с "Българските владетели".

Октай се заема със създаването на сайта малко след като завършва средното си образование в строителния техникум през 2007 г. През 2009 г. регистрира фирмата "Нетуърк Струкчър", чрез която създава социалната мрежа Facing Publik.

Последните коментари за Ахмед Доган в нея обаче са от лятото на 2011 г., установи репортерска проверка. Повечето са негативни, в които политикът е наричан "интригантът", "бита карта" и "мазен сокол", но има и препоръка да бъде издигнат за кандидат-президент.

Според създателите на Facing Public мрежата е замислена така, че да дава възможност на публичните личности да видят какво мислят за тях хората и да се конкурират по между си чрез рейтинга, който трупат.

Изобретението на Октай и приятели дава възможност на всеки потребител да заработва пари на принципа на мрежовия маркетинг (Network Marketing).

"Ти ползваш дадена услуга, която ти харесва, препоръчваш я на други хора, те правят същото и получаваш пари за това. Те от своя страна препоръчват услугата на други хора, от които също печелиш.

Рекламите на подобен тип услуги се проявяват най вече в непосредствено общуване между самите хора. За съжаление в България този метод на работа не е много разпространен, което е от голям минус за хората.

Тези от тях, които ползват услугите на мрежовия маркетинг, не се обвързват с никого. Те нямат шефове над главите си, няма кой да им мърмори по цели дни, а напротив - хората работят за себе си и имат пълната свобода да се наслаждават на живота", се разяснява в информационния отдел на сайта.

Другата бизнес идея, която студентът от ВИАС искал да развие, била със стотиците изхвърлени найлонови торбички в Студентски град. Октай искал да ги рециклира и да печели от това, но нямал сериозна финансова подкрепа.

25-годишният Октай мечтаел, когато стане строителен инженер, да купи парцел в Бургас, на който да вдигне блок за социално слаби, разкриват негови познати.

Надеждите на семейство Енимехмедови били насочени към Октай - да вземе добро образование и хубава професия.

Самият Октай е общувал с тесен кръг хора, нямал много приятели. Основно контактувал чрез интернет с двама-трима авери още от ученическите си години.

Коментарите за Ахмед Доган в социалната мрежа, създадена от Октай, са доста цветущи, установи репортерска проверка. Единият живеел в Америка и работел в банкова институция, а другият в Англия.

Преди да отиде да следва в София, имал сериозна приятелка от Бургас. Момичето било много красиво, но доста по-голямо от него и с две деца от провален брак, разкриват запознати.

Постепенно обаче отношенията им охладнели, като за това "помогнала" и майката на Октай, която смятала, че двамата нямат бъдеще.

Майката Айше и по-големият брат Метин, известен като победителя от "Танцувай с мен" в шоуто на Слави, всъщност са най-близките хора на Октай.

Двамата братя държат един на друг и се подкрепят взаимно. Така е и при инцидента пред бургаското заведение "Буда бар" през лятото на 2011 г., когато Октай вижда, че охранители скачат над брат му Метин.

Момчето се намесва, а като бивш състезател по бокс знае как да неутрализира противника. В крайна сметка екшънът приключва с присъди по чл. 325 от НК - административни наказания в размер на 1000 лв. за Метин и 500 лв. за Октай.

Въпреки че с биологичния си баща Хасан Енимехмедов са разделени, синовете поддържат връзка с него. Когато мъжът се пенсионира в "Лукойл-Нефтохим", част от парите, които получава накуп, дава на Метин, а на Октай периодично помага за следването.

Като пенсионер Хасан купува лодка и започва да вади пари от риболов, за да е по-полезен на синовете си.

Днес мъжът живее в панелен апартамент в кв. "Изгрев", съседен на "Славейков", в който са двамата му синове, бившата съпруга и вторият мъж. Запознати разказват, че
бащата трудно понесъл развода и раздялата с децата.

"Няма тука Хасан, нещо са ви объркали", опита да скрие самоличността си бащата на Октай. Мъжът заяви, че не иска да говори и повече не отвори вратата на апартамента.

"Притеснявате ме, обядвам", процеди той зад вратата на жилището си и повече не каза нито дума. В деня на инцидента в НДК обаче пред свои близки Хасан е споделил:

"Видях Октай по телевизията, не мога да повярвам, че моят син го е направил. Умът ми не го побира - защо?"

Бащата бил силно разстроен, както и майката Айше. И тя, и братът Метин също разбрали от новините в какво се е забъркал 25-годишният Октай.

"Ама това е брат ми", промълвил Метин, гледайки по телевизията как строен младеж насочва пистолет срещу лидера на ДПС. И вчера никой не отвори вратата на апартамента на семейството в кв. "Славейков".

Според запознати Метин е заминал за София, за да подкрепи брат си по време на мярката му за неотклонение, която се гледа вчера, а и за да се включи в подготовката на протеста в подкрепа на Октай, планиран за 2 февруари.

Майката пък е спряла да ходи на работа в магазинче за обувки, което се намира близо до жилището . Избягва срещи със съседи и не разговаря с журналисти.

Семейството на Октай било сериозно посъветвано от разследващи и адвокати да избягва на всяка цена среща с медии.

Метин е по-активен във фейсбук, но и там тези дни написа, че засега семейството няма намерение да предприема мерки за нанесения зверски побой над Октай.

"Нека видим първо какво ще направи държавата", обяснява Метин. В отговор обаче поддръжници на двамата братя веднага го посъветваха да не чака и да действа, докато нещата са още горещи.

"На този етап не искам да давам изявления в пресата", каза няколко пъти Метин Енимехмедов.

Той качва много от статиите за брат си в страницата си във Фейсбук.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 49
21.04.2015 »
20.02.2015 »
23.10.2014 »
25.06.2014 »
13.03.2014 »
26.02.2014 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.01.2013 г.
+6
 
 
за СМЕЛОСТТА за СИЛАТА НА ДУХА за ЧОВЕКА ,който показа,че няма недосегаеми хора -СВОБОДА .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: