Окончателно гласуват актуализацията на държавния бюджет

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:47 / 26.11.2014
979
Актуализацията на държавния бюджет и този на Здравната каса влизат за окончателно гласуване в пленарната зала. България ще вземе дълг от 4,5 млрд. лева, дефицитът ще се вдигне на 3,7%, Националната здравноосигурителна каса ще получи още 100 млн.лв.

Новият бюджет на Здравната каса предвижда тя да получи исканите при предишната актуализация 100 млн. лева, за да може 2015 година да започне без дефицит за НЗОК. В прекроения държавен бюджет е заложен нов дълг от 4,5 млрд. лв., като 3 млрд. ще бъдат взети отвън. 2 млрд. от тези пари са предвидени за Фонда за гарантиране на влоговете, 900 млн. ще са за ликвидна подкрепа за банките, а 1,6 млрд. лв. за покриване на бюджетните дефицити.

В третия проект на бюджет за тази година обаче се предвижда и дефицитът да се вдигне до 3,7%, което е в разрез с европейските критерии до 3%. Опасенията са, че така България може да влезе в наказателна процедура заради нарушените правила. Финансовият министър Владислав Горанов обаче е категоричен, че дефицитът за 2015 г. ще бъде в норми. Вчера по време на бюджетната комисия в парламента актуализацията беше приета на второ четене. Единодушно и без дебати беше прието и предложението на ГЕРБ и РБ да се анулират цесиите и прихващанията в КТБ, заобикалящи закона.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Калин Стоянов: Обвиняват собственика на оръжието, с което детето ...
Експерт: Много пациенти купуват от "магазините за левче" дрехи от...
Калин Стоянов: Тол камерите ще снимат за скорост
Спипаха голямо количество контрабанден тютюн
Социалният министър потвърди за увеличението на пенсиите
БНБ и банковият сектор са в определена степен част от еврозоната,...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).