ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Около 20 000 българки проституират в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:23 / 27.03.2013Коментари (3)4170
©
Към 20 000 жени с български паспорти и лични карти проституират в Европа. Това сочат данните на ГДБОП и прокуратурата, получени чрез обмен на информация с партньорските служби.

Нашите жрици на платената любов отстъпват челните места по брой само на своите на колежки от Украйна (45 000), Румъния (30 000) и Русия (25 000). В почти всички страни на Стария континент проститутките не се преследват от закона, както е и в България.

Но това не се отнася за сводници и трафиканти на жени. Затова полицейските служби в Европа регистрират и следят участниците в бизнеса със секс услуги.

Малко над 4500 са били проститутките, преброени от българското МВР през 2003 г. В момента - 10 години по-късно, броят им в страната е към 7500. Експертите обаче не бързат с извода, че заради кризата или по някакви други причини са се увеличили жените, които продават любов.

Смята се, че числото е нараснало, след като полицията е провела повече акции в големите градове, по курортите и край магистралите. В същото време тази статистика не показва кои от проститутките са професионалистки, кои са аматьорки, кои вече са станали порядъчни, кои са в чужбина и т.н.

Според данни на Центъра за изследване на демокрацията пазарът на платен секс в България възлиза на 230-250 млн. лв. Една проститутка тук изкарва между 1500 и 3000 лв. на месец. Ако "работи" в страна от Западна Европа обаче, приходът е от 5000 до 10 000 евро месечно. При 20 000 наши проститутки в чужбина сумата става космическа - приблизително 1,8 млрд. евро годишно.

И още...

"Все още има български момичета, които стават лесна плячка на банди от сводници, хващат се на обяви за работа в чужбина или са подмамени с обещания за любов и брак". Това разказват магистрати и полицаи, работещи по разбиването на организирани престъпни групи за трафик на хора.

Няколко са новите тенденции в последните 5 години след влизането на България в ЕС. В страни като Белгия и Холандия, където има 5-6 хиляди нашенки, сутеньорите им работят с мафиотски кланове от Турция, Румъния, Албания и страни от бившата ОНД. Пристигналите жени се препродават, някои от тях попадат на жестоки господари, рискуват живота си, ако се оплачат на властите.

В Италия, Испания, Германия и Франция българските "бели робини" са 10-12 хиляди. Те заминават по канали, организирани от наши сводници. Около 4-5 хиляди са проститутките ни в останалите страни от ЕС, като около половината от тях работят в Гърция.

Ромска връзка

От 25 до 30 процента от проститутките ни в чужбина са от ромското малцинство, смятат ченгетата. Техните колеги от Апенините и Пиренеите например съобщавали, че са се натъквали на случаи, в които мургав съпруг е сводник и на жена си, и на една или две от дъщерите си.

Други ромки пък обяснявали, че са пристигнали при свои роднини, които им обещали работа. След като 2-3 месеца нищо не се уредило, жените решили да отидат в публичен дом или да търсят клиенти за секс на улицата.

Имало и такива, които казвали, че са проституирали и край магистралите в България, но решили да заминат за чужбина, където се плаща по-добре.

Три града

от Северна България - Плевен, Шумен и Видин държат първенството по износ на плът в последните години, смятат експертите по трафик на хора. В неофициалната класация след 2007 г. те са изместили Сливен, Пазарджик и Ямбол.

Броят на жените от София, Пловдив, Варна и Бургас, които заминават да проституират в чужбина, се запазва относително малък, тъй като в големите градове безработицата и безизходицата не са толкова отчайващи. Специално за курортите на Черноморието се поддържа един постоянен контингент от момичета, които обслужват т.нар. секстуристи и затова трафикът от тези райони към чужбина не е висок, смятат криминалистите.

Според данни от изследване, проведено едновременно в България, Италия, Испания и Португалия, има пряка връзка между проституцията, наркоманията и наркотрафика.
Самата среда тласкала проститутките да посягат към дрогата, но имало и обратен процес - наркоманки, които започват да проституират, за да си набавят пари за дневните дози.

Пътят на парите

От 15 до 20% от близо двата милиарда евро, заработени годишно от българки по европейските бардаци, се връщат в страната, пресмятат магистрати и полицаи.

Сумата от около 350 млн. евро е към половината от парите, получени у нас от гурбетчии (781 млн. евро за 2012 г. по данни на БНБ - б.р.). Нищожна част от валутата, получена от секс, отива за издръжка на близки на жените, които се продават. Близо 90 процента от върнатите в страната пари са на сводници, които ги изпират чрез покупка на имоти и коли, влагат ги в легален бизнес и т.н.

Отварянето на границите, новите технологии, удобният транспорт до всяка точка на континента, все повече разширяват възможностите на мафиотските групи да трупат печалби на гърба на сексробините, убедени са експертите по борба с трафика на хора.

Ромки изкарвали до 400 евро на ден в Бремен

От 200 до 400 евро на ден изкарвали плевенски проститутки, жертви на трафик на хора в германския град Бремен. Жените обаче не получавали почти нищо освен дребни пари за цигари и храна. Непокорните били пребивани.

Повечето момичета тръгвали от Плевенско с обещанието, че в Германия ще работят като сервитьорки. Някои знаели, че влизат в най-древната професия. Те пък били подлъгвани, че ще делят наполовина със сутеньорите.

Понякога сводниците пращали дребни суми на роднините на момичетата в България. Но иначе им казвали, че държат парите по влогове и с тях ще им бъдат купени жилища в България.

"Някои от жените работели по 4-5 години и до самия край очаквали, че наистина ще получат дом", разказва прокурорката от Бремен Петра Майер. Тя и окръжният прокурор на Плевен Иво Радев оглавяват съвместния разследващ екип, разбил схема за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Делото срещу плевенска ромска фамилия и техните зетьове, въртели незаконния бизнес с женска плът, се очаква да тръгне в бременския областен съд до април.

Божидар и Райна Беркови, дъщерите им Юлияна и Марина и приятелят на едната от тях Ивайло бяха задържани на 18 октомври миналата година. Те водели бедни ромки да проституират в Бремен. Посредник бил мъж от Косово, който настанявал жените в различни квартири в града и околностите.

"Засега сме издирили 7 жертви, но сме сигурни, че има и други", обяви германската прокурорка. За повечето от тях е осигурена закрила от немските власти.

"Жените обикновено се страхуват да свидетелстват и това е много голям проблем при трафика на хора. Те казват, че всичко е доброволно, въпреки че това не е вярно", казва Петра Майер.

Проституцията в Германия не е наказуема, а в Бремен при модерни условия работят около 800 проститутки, обяснява главен криминален инспектор Грегор Вайснер от местната полиция в Бремен. По думите му голяма част от легалните жрици на любовта са българки.

230 момичета от Сливен със съдбата на Олга

Момиче от Сливен успя да се спаси от сексуално робство, оплака се на властите в Холандия и получи закрила. Така се стигна до случая "Олга", станал популярен благодарение на българо-холандска програма за борба с трафика на жени.

Сливенчанката с псевдонима Олга, придружавана от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов обиколи преди месеци няколко университетски града в страната и разказа пред студентите потресаващата си история.

През 2000 г. Олга учела в университет в Холандия и имала сводник - неин съгражданин от Сливен. Започнала да работи на витрина, мъжете я харесвали. Сутеньорът започнал да я пребива жестоко, за да я застави да обслужва по 20-30 клиенти на ден. Той прибирал цялата печалба.

За 8 години тя го позлатила - той прибрал близо 4 млн. евро. Бившата проститутка вече е свободен човек, със сменена самоличност. А името Олга се превърна в нарицателно за всички момичета от Сливен, които продават любов в Холандия, Белгия или Германия.

Преди 3 години австрийският вестник "Ди Пресе" цитира анализ на Центъра за изследване на демокрацията, според който 1000 жени от Сливен работели като жрици на любовта само в Брюксел. Изданието стигна до извода, че Сливен е столица на проститутките.

Според спецполицаите обаче към момента картината е променена. "Основните места за "изкарване" на момичетата са Брюксел и Антверпен в Белгия и Амстердам, Грьонинген и Утрехт в Холандия. Сега там се намират около 230 момичета от Сливен. Броят им е намалял почти двойно спрямо средата на предишното десетилетие", отговори ГДБОП.

Една от най-важните причини за това е, че властите в Белгия и Холандия погнаха сливенските сутеньори. Много от тях вече имат присъди, наложени са им жестоки глоби, отнети са техни имущества.

"По-добре да ги съдят там, защото наказанията са сурови и си ги лежат по затворите. Не съм чувал някое дело за сводничество там да е завършило с условна присъда, както в българските съдилища", коментира бивше ченге от Сливен с дълъг опит в борбата с трафика на жени.

Неотдавна сливенски сутеньор получил 4 години затвор и 20 000 евро глоба в Холандия, а негов колега в Белгия - 7 години затвор и 15 000 евро глоба. По искане на властите в двете държави Сливенският окръжен съд е изпълнил заповеди за арест на 11 сводници през 2012 г. и на други 7 през 2011 година.

Източник: в. "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на cheerup
премахни филтъра

Цъкам минуси на буферите :)
на 27.03.2013 г.
+1
 
 
Ако има "висяща" услуга в тази сфера- обаждайте се :)))))
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: