Огромен скандал във Франция с минерална вода, която се продава и в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:07 / 28.02.2024
3674
Скорошно съвместно разследване на Radio France и Le Monde разкри огромен скандал в индустрията на бутилираната вода във Франция. Компаниите Nestlé Waters и Sources Alma са използвали незаконни обработки в продукти им Vittel, Hépar, Perrier и Cristaline (някои от тези води се продават и на българския пазар). Foodwatch, европейската група за застъпничество, която се фокусира върху защитата на правата на потребителите, що се отнася до качеството на храните, ще съди Nestle.

Разследването разкрива, че фирми са третирали неправомерно минералната си вода. Компаниите за напитки дезинфекцираха замърсената минерална вода, използвайки незаконни методи, като UV или въглеродни филтри, а Sources Alma дори бутилираха чешмяна вода, представяйки я като минерална вода. Твърди се, че една трета от водата, продавана във Франция, е била подложена на несъответстващо третиране, включително добре известни марки като Perrier, Vichy, Vittel и Cristaline.

Налице са всички елементи на измама: явно нарушение на разпоредбите, измама на потребителите, икономически печалби. Kомпаниите са скрили процесите на филтриране от инспекторите и са внимавали да не предоставят информация на потребителите или търговците на дребно. Компаниите за напитки успяха да продават своите несъответстващи продукти в продължение на години във Франция и вероятно също в други страни от европейския вътрешен пазар.

Делото има за цел да хвърли светлина върху тези непрозрачни практики и да държи отговорните под внимание – включително мултинационални компании, които не могат да заобиколят закона.

"Никой не е над закона - дори мултинационална компания като Nestlé, поради което ще заведем дело", каза Ингрид Крагл от FOODWATCH.

Европейската комисия трябва да действа срещу измамите с храни, тъй като обозначението "натурална минерална вода" се ръководи от строга европейска директива, тази значителна измама повдига множество въпроси относно прилагането на действащите законови разпоредби.

FOODWATCH писа до европейския комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес, за да поиска пълна прозрачност относно реакцията на френските власти на измамата, по-специално неуспеха им да уведомят Европейската комисия и други държави-членки, въпреки че знаят за то от 2021 г.

FOODWATCH също така иска от Европейската комисия да предприеме последващи мерки, за да гарантира, че подобна ситуация няма да се случи отново - във Франция и в други страни.

Този скандал подчертава необходимостта от по-стриктно регулаторно прилагане и прозрачност в хранително-вкусовата промишленост и показва още веднъж, че защитата на потребителите и опазването на околната среда не трябва да разчитат единствено на разобличаваща работа от подаващи сигнали и разследващи журналисти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ускоряват изграждането на Националната детска болница
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
Само за ден десетки пияни и дрогирани зад волана
Без извънредно заседание на парламента днес
Без кворум в Парламента
Meteo Bulgaria с ексклузивно предупреждение: Най-висока степен на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).