ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Оцветени сладоледи и торти объркват ДНК-то | ||||||
| ||||||
Заедно със свои колеги учени той е провел изследване. С него доказва, че шест добавки в храните с Е и номер променят ДНК-то и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване.Тревожното е, че въпросните опасни Е-та са разрешени. Те се крият в едни от най-вкусните храни и лакомства, към които залитат хлапетата. "За да няма увреждане в ДНК, тези добавки трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от сега разрешените", обясни Милошев. Той не отхвърли възможността в някои от добавките да се налага и 1000 пъти по-ниска концентрация. Продължителната работа на учените е установила, че изключително вредни дори и в малко количества са оцветителите - индиго кармин, който се изписва на етикетите като Е 132, еритрозин, боядисващ храните в червено, познат под номер Е 127, и фаст грийн, известен с номера Е 143. Опасният индиго кармин се съдържа в желета, конфитюри, какаови и шоколадови продукти, кокосово мляко, дъвки и др. Еритрозинът пък може да се намери в на пръв поглед безопасните сушени и подсладени плодове, сладоледи и др. Фаст грийнът пък се съдържа в консервирани и бутилирани плодови сокове, нектари, туршии, сосове, полуготова паста, бира, вино, ликьор и др. Гигантско количество от консерванта натриев нитрит (Е 250) има в колбасите, предупреди доц. Милошев. Той се съдържа още в хайвера и в готвени храни от риба и рибни продукти. Опасна добавка е и кoфеинът, който се крие в енергийните напитки, колата, чая и млечния шоколад. Други опасни вещества като 4-аминоантрипирин (4-ААП) пък намират широко приложение във фармацевтичната промишленост. Един от изводите на генетиците е, че в клетката 4-ААP се модифицира по начин, който може да предизвика промяна на ДНК-то. Учените споделиха и хипотезата, че увреждането може и да се предава наследствено. Тяхната цел е да изследват тази вероятност, както и други добавки в храните, които също могат да се окажат опасни. Затова обаче учените имат нужда от средства. Една от възможностите е финансиране от "Фонд научни изследвания". До момента от фонда не са заявили такава готовност. За резултатите от проучването си изследователите са уведомили няколко български министерства, агенции и комисии. Отговор по същество са получили само от Българската агенция по безопасност на храните. Тя от своя страна е сезирала европейските институции, защото националното ни законодателство зависи от това на ЕС. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Родена е на днешния ден през 1980 година в Смолян
08:51 / 30.10.2024
Арестуваха един от най-големите овцевъди
11:15 / 31.10.2024
Ето я годеницата на Виктор от "Биг брадър"
16:47 / 30.10.2024
Кралев от "Игри на волята" най-после си призна
13:12 / 30.10.2024
Забраниха стотици козметични продукти, откриха опасни вещества
19:54 / 30.10.2024
Само на 56 години почина Илхан Андай
17:19 / 30.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив? | ||
Да (4088) | 60% | |
Не (2099) | 31% | |
Не мога да преценя (610) | 9% |