ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Оцелелият приятел на загиналия DJ Emotion: Три часа не можехме да се свържем със 112
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:58 / 05.01.2021Коментари (4)7896
©
В Стара планина, с риск на живота си, планинските спасители успяха да свалят тялото на загиналия преди два дни 45-годишен мъж и приятеля му, който оцеля. Той се оплака, че не е могъл да се свърже с часове с телефон 112, предаде БНТ.

Тялото на загиналия турист, който падна в улей в района на връх "Жълтец", бе свалено около 14.30 ч. в местността "Паниците" над Калофер. В много тежки метеорологични условия по-рано днес 8 спасители свалиха тялото на загиналия диджей. Въпреки че прогнозите да бъде възобновена акцията бяха за сряда, те въпреки това, благодарение на съдействието на служители от телевизионната кула при връх Ботев успяха да стигнат до мястото на инцидента и с помощта на специализирана техника за зимни условия. Заедно със спасителите невредим и в добро здраве, слезе и приятелят на загиналия диджей, Георги Георгиев, който остана два дни на заслон Ботев.

В следващите дни предстои съдебна медицина да каже каква е точната причина, довела до смъртта на загиналия диджей от Варна.

Заледената януарска планина и вятър със скорост 25 метра в секунда направиха акцията по свалянето на оцелелия турист и тялото на загиналия му приятел изключително трудна.

"Вятърът беше ураганен, мъглата гъста. Рискувахме малко, но момчетата бяха корави и нещата се получиха. Когато има екип и има цел, хората се обединяват и я правят!", заяви началникът на Планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов.

На 2-ри януари двамата туристи правили преход от заслон Ботев до хижа "Добрила", като малко след връх "Жълтец" Тодор Желязков се подхлъзва, полита по склона от южна страна, пада от 300 метра и загива на място.

"Смъртта е установена от неговия приятел, който успява да се добере до тялото и да направи трак, което беше много ценно за нас, защото имахме координатите на самото тяло", обясни дежурният от Планинската спасителна служба Тервел Тотев.

Спътникът и приятел на загиналия Тодор Желязков - Георги Георгиев, слезе от планината в добро здраве, но разстроен и ядосан от загубата на приятеля си.

"Не можем да се свържем на 112. Сигурно три часа. Обхват има, но не може да се свържем", разказа той.

От националната система за спешни повиквания коментираха за "По света и у нас", че на 2-ри януари не е имало проблем със системата и всички повиквания са били обслужени. Създадена е била конферентна връзка с Планинската спасителна служба. Шефът на спасителите в Калофер отправи критика към екипировката на двамата туристи.

"Дано си вземат поука и този път, защото вижте човека, който е бил, ходи с обувки все едно е тръгнал в парка на разходка, по централното било на Стара планина, където дори опитни водачи загиват", допълни Чолпанов.

"Щом съм здрав, значи не е причина екипировката", смята Георги.

От Планинската спасителна служба обаче са категорични, че специално за този маршрут и в тези условия котките са задължителни.

"И не само котките, дори и пикел и въже поне 20 метра. В случая са подценили собствените си възможности, метеорологичната обстановка. Не може да кажем категорично, в зимната планина се ходи с котки, не, не е така, в зимната планина може и без котки, но човек трябва да се подготви и да провери маршрутът какво изисква", каза още Тервел Тотев.

В операцията участваха 8 спасители от Карлово, Калофер и Пловдив, специализирана трудно проходима техника, както и дежурните на телевизионната кула на връх Ботев.


Още по темата: общо новини по темата: 417
10.12.2021 »
26.04.2021 »
23.04.2021 »
15.04.2021 »
08.04.2021 »
07.04.2021 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Само дрогирани боклуци като вас тръгват по това време в планината,следващия път вземете повече дрогирани боклуци със себе си.
0
 
 
Глупак.Егоист и лъжец. Ураганен вятър ,гадно време,той не бил се свързал със 112. Някой от операторите ще ти обясни що не си се свързал. Щото не си се обадил. Щото ви е ок екипировката,затова приятелят ти е умрял. Билото не са го минавали и лятото,откъде да знае,че му трябват котки и пикели за този маршрут. Той е тръгнал на разходка.
0
 
 
Само като прочетох ""Щом съм здрав, значи не е причина екипировката", смята Георги." и разбрах, че някои хора никога няма да могат да носят отговорност, за нищо в живота си и това е много тъжно.
+1
 
 
И да беше се свързал, какво щеше да направят..... Най много ти трябваше да му го подадеш на изкуфялата кратуна..... Много прост народ има майнЪ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: