Община Пловдив ще управлява два имота от национално значение

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:53 / 11.02.2015
3675
Правителството предостави безвъзмездно за управление на община Пловдив два имота - публична държавна собственост. Това са "Данчовата къща" и къща "Бирдас" - недвижими културни ценности от национално значение.

Община Пловдив притежава необходимия ресурс и капацитет за реставрация, експониране и интегриране на имотите в живота и структурата на града, се казва в съобщение на пресцентъра на Министерския съвет днес.

Къщата на Георги Данчов е построена в края на XVIII век, а след Освобождението в нея е живял Георги Данчов Зографина - революционер, художник, обществен деец и един от първите български професионални фотографи. През 2000-2001г., къщата е реставрирана по автентични технологии в рамките на съвместен проект на Занаятчийска камара - Кобленц и Община Пловдив. Проектът е финансиран от германското Федерално министерство за икономическо сътрудничество и развитие. След приключване на реставрацията през пролетта на 2001г., Данчовата къща постепенно се утвърждава като Център за консултации, информация и документация в сферата на опазване паметниците на културата. В сътрудничество с Национална занаятчийска камара, Регионална занаятчийска камара - Пловдив и Националния съюз на реставраторите и консерваторите е разработена едно по-широка концепция за нейното използване като Балкански център по дизайн. Важен партньор от българска страна е бил Общински институт "Старинен Пловдив". В Данчовата къща е бил учреден и филиал на Бюрото за^^ подпомагане на средното съсловие на Балканите като координатор на дейностите за региона. През 2010-2011г., къщата е предадена на Областен управител - Пловдив.

Къща "Бирдас" е построена между 1820 и 1830 г. Тя е масивна, пищно изрисувана сграда на един етаж откъм ул."Съборна" и на три етажа откъм ул."Витоша". Построена е по този начин заради денивелацията на терена. Къщата се смята за късен образец на симетричната възрожденска къща. Наречена е така на името на своя първи собственик - д-р Димитър Бирдас, първият дипломиран хирург в Пловдив. След избухнал голям пожар къщата е реконструирана, изградени са дебели каменни стени тухлени зидове, на мястото на старата дървена конструкция.

През 2012 г. Областна администрация - Пловдив извършва авариен ремонт и консервация на портика и част от фасадите. Към настоящия момент имотът се управлява от Областен управител, като експонатите и стопанския инвентар са предоставени от ОИ "Старинен Пловдив" с необходимите документи.

До ден днешен в къщата се посрещат делегации и официални гости на администрацията, но обектът остава изолиран от туристическия маршрут и не е достъпен за посетители.

Виж коментарите (0)

Още по темата (214):
27.04.2024 Ще се проведе търг за бивш култов клуб на открито в Пловдив
16.03.2024 Историк: В Стария Пловдив пускаме огромни джипове, а в Дубровник са забранили куфарите с колелца
18.02.2024 Старият град е под блокада, пловдивчани пропищяха от автомобили
01.11.2023 Старият град блесна с ново осветление
15.10.2023 Ергенът Виктор по гащи в тв ефир
28.09.2023 След публикация на Plovdiv24.bg махнаха бетонираната кашпа в Стария
град
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).