ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ОЛАФ уличи в корупция секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:52 / 01.02.2021Коментари (4)3398
©
Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ уличи в корупция секретарят на президента по антикоруция Пламен Узунов

Разследването се отнася до сключен от Узунов договор на 23 март 2017 г. за закупуването на полицейски автомобили с европейски средства.

По това време Пламен Узунов е служебен министър на вътрешните работи в правителството, назначено от президента Румен Радев, пише "24 часа".

Пълния текст на съобщението на ОЛАФ:

Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите. OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд "Вътрешна сигурност“ на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи. Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията.

В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура. Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд.

Ville Itälä, генерален директор на OLAF, заяви: Разследващите служители на OLAF често се натъкват на типични схеми за измами, представляващи манипулиране на търгове, чрез което потенциални измамници се облагодетелстват финансово за сметка на гражданите. Още по-тревожно би било, ако такава жизненоважна публична служба, каквато е полицията, се окаже жертва на този вид дейност, затова призовавам българската прокуратура да обсъди внимателно препоръката ни за предприемане на правни действия. Това ще изпрати ясно послание, че никой не е над закона и че OLAF и партньорите на службата в цяла Европа ще продължат да работят неуморно за защитата на парите на европейските данъкоплатци.

Мисия, мандат и правомощия на OLAF:

Мисията на OLAF е да разкрива, разследва и прекратява измами със средства на ЕС.

OLAF изпълнява своята мисия, като:

• извършва независими разследвания на измами и корупция, свързани със средства на ЕС, така че да се гарантира, че всички пари на данъкоплатците в ЕС достигат до проекти, които могат да създават работни места и растеж в Европа;

• допринася за укрепване на доверието на гражданите в институциите на ЕС посредством разследване на случаите на сериозни нарушения от страна на служители на ЕС и членове на институциите на Съюза;

• разработва адекватна политика за борба с измамите.

Изпълнявайки своята функция за извършване на независими разследвания, OLAF може да провежда разследвания на измами, корупция и други нарушения, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и свързани със:

• всички разходи на ЕС: основните категории разходи са структурните фондове, фондовете за политиката в областта на селското стопанство и за развитието

на селските райони, преките разходи и външната помощ;

• някои видове приходи на ЕС, основно от мита;

• съмнения за сериозни нарушения от страна на служители на ЕС и членове на европейските институции.


Още по темата: общо новини по темата: 257
08.11.2023 »
08.02.2023 »
06.02.2023 »
30.12.2021 »
13.05.2021 »
10.05.2021 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на mika11
премахни филтъра

Aнонимен
на 01.02.2021 г.
+3
 
 
Алоооо червените каскети.Алоооо Милиончевата.Алооооо фигуранта що мълчите бе мандраджии
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: