ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нова опасна мания сред децата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:06 / 11.09.2022Коментари (0)12346
© NOVA ТV
След въвеждането на рестрикции за продажбата на балоните с райски газ, нова мода завладя деца и тийнейджъри. Будки, павилиони и сергии край морето продават мразовит десерт, който привлича не с вкус, а с ефект.

Тайната на магическия дим, наречен "драконов дъх", който излиза от устата на консуматора е направен от течен азот, предава Нова телевизия.

Тайната на магическия пушек е в една определена съставка от десерта - течен азот. Той няма цвят, мирис и вкус. Методът се използва в модерната напоследък молекулярна кухня, където обучени готвачи го прилагат, но много внимателно, защото азотът е течен при -195 градуса по Целзий. Това означава, че въпросните бонбони са екстремно охладени, а ефектът се получава от заскрежената им слюнка.

Забавлението “Драконов дъх" се появи преди няколко години, когато на мода излезе и райският газ. Заради популярността на кратките видеа в предпочитаните от децата социални мрежи през тази година “леденият бонбон" стана неизменна част от вечерната семейна разходка по Българското Черноморие. Новият тренд сред децата - “Драконов дъх", обаче не е съвсем безобиден. Той може да причини измръзване на кожата и вътрешните органи, казват лекари. Името на замразеното забавление идва от ефектната пара, която излиза от носа и устата при консумация. Десертът представлява зърнени топчета, които може да бъдат в различни цветове - зелено, жълто или червено.

Цветните топчета се потапят в течен азот, а веднага след това се продават срещу 7 лв. Течният азот се съхранява в термоси. При работа с него са необходими очила и ръкавици.

“Трябва да се внимава да не изпръска капка, защото допирът му с жива тъкан може да предизвика моментално измръзване. Той е с температура - 195 градуса или по-ниска, защото толкова е точката му на кипене. Тоест, за да е течен, азотът трябва да е на по-ниски от тези градуси. Ефектът се получава от студените азотни пари, които излизат в комбинация с влагата във въздуха и става на гъста пара", коментира пред "24 часа" биохимикът д-р Юлиян Караджов от БАН.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1490) 16%
Спас Гърневски (1283) 14%
Д-р Иван Чомаков (869) 10%
Славчо Атанасов (2355) 26%
Иван Тотев (2325) 26%
Здравко Димитров (790) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: