ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нов удар по Кирил Петков: Всеки документ, подписан от него, може да бъде оспорен в съда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:01 / 27.10.2021Коментари (14)6338
© БГНЕС
Всеки документ, подписан от Кирил Петков за времето, в което е бил министър, може да бъде оспорен пред административен съд. Но това не значи, че актовете на министъра автоматично са невалидни. Да обжалва актовете може само този, който има правен интерес. Това каза за БТА проф. Огнян Герджиков по повод решението на Конституционния съд от днес, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

По думите на Герджиков решението на Конституционния съд не е най-точното юридически, но правото не е математика, а е въпрос на тълкуване.

Проф. Пламен Киров също коментира казуса и посочи, че намира решението на КС за перфектно. По думите му то не можело да бъде друго, след като са представени тези доказателства.

Последиците от решение на КС са ясни - този указ на президента все едно никога не е издаван и все едно Кирил Петков никога не е бил министър, посочи Киров. И допълни, че не може, ако няма орган, актовете му да пораждат правно действие. От правно нищо не може да следва правно нещо, каза още Киров.

Той също е на мнение, че всеки, който има правен интерес, може да обжалва актовете на Петков във Върховния административен съд. Освен това бившият министър трябва да върне всички заплати, които е получил и дори командировъчни, които е ползвал.

Проф. Киров е на мнение, че новият министър може да издаде нови актове с идентично съдържание като тези, подписани от Петков, но те ще действат занапред, защото административните актове нямат обратно действие.

Юристът е на мнение, че ситуацията ще има отзвук след изборите и ковид кризата, но е важно да не се допуска повторение на подобни казуси.

Във връзка с решението на Конституционния съд доц. д-р Наталия Киселова каза за БТА, че актовете на Кирил Петков като министър могат да бъдат оспорени, според техния вид, пред Върховния административен съд или Административен съд София-град, но само от лица, които имат правен интерес.

За това какви са последиците от решението на КС доц. Киселова коментира още, че на първо място те са политически, защото "това стана част от кампанията", като добави, че "това може би е била и целта на тези, които са внасяли искането" до съда. "На второ място, в някаква степен, това повдига и морални въпроси, а по отношение на г-н Петков може да има и конкретни юридически измерения - и наказателна, и административна отговорност, ако се стигне до оспорване на актове", добави доц Киселова.

На въпрос дали държавният глава или президентската администрация са имали задължение да проверят данните, които Кирил Петков е декларирал за своето гражданство, доц. Киселова отговори: "Няма такава възможност, освен ако самият кандидат за министър не ги е информирал. Те няма как да разберат".

Попитана дали решението на КС може да бъде основание да се поиска импийчмънт на президента Румен Радев, доц. Киселова обясни: "До 30 юни миналата година, когато излезе едно тълкувателно решение на Конституционния съд, по искане на главния прокурор, в теорията се поддържаше тезата, че указите, ако бъде установена противоконституционност, не са основание за задвижване на процедурата за отстраняване. След 30 юни, когато беше постановено решението, съдът казва, че само Народното събрание може да прецени, когато бъде отправено искане към него."


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Сигурен съм че станалото е случайно ;)
0
 
 
Съд и изгонване от България на тоя комунистически наглец, който искаше да развращава децата ни с престъпната джендър идеология!
-2
 
 
Чудя се: Ако Министър председателя от тогавашното правителство преподпише министерски те актове на тогавашния вече незаконен Министър Петков, то те би трябвало да станат законни актове. Мисля си само...
+1
 
 
Какво сте тръгнали да го защитавате,смотльовци продажни!?!Този е ПРОСТАК И МОШЕНИК!Вие май сте такива?
+3
 
 
Петър Волгин: - "Кирил Петков е от тези хора, които не спират да се усмихват, докато лъжат най-безочливо. Законите са за наивниците, нали? За величия като Кирил те не важат. Крайно безотговорно ще бъде от страна на избирателите да поверяват на хора като него управлението на държавата. Той категорично показа, че е готов да излъже в името на това да се добере до висок пост."
0
 
 
E как пък и единия кретен Гого Кано и Nako_ 1912 са влезли през 2 мин.да ръсят слюнки по решението на КС. 11 съдии са,най висшите. Не са някакви селски измекяри,безделни сополи дето киснат по цял ден тук да си бранят коматчето.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 27.10.2021 г.
-2
 
 
Ще му пръднете на оная работа, продажни конст. съдии!
-1
 
 
Щом предишните управляващи, които не ведъж през 12 годишното си управляние са погазвали конституцията сега надигнаха вой значи Кирил Петков им е бръкнал в г*за и яко. Правете си изводите! Не защитавам нито едната страна!
0
 
 
Да ги оспорват. Омръзна ми от лъжци! Щял да ми оправя държавата.. И разбира се няма да има съд за него. Затова всеки си прави далаверите. Това е днешна България
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: