ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Никой не може да ви помогне, ако работите без договор и ви изгонят без да ви платят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:51 / 01.03.2023Коментари (0)1927
©
Работниците и служителите да не се съгласяват да подписват договори с фиктивни условия в тях, тъй като това възпрепятства контролните органи да съберат безспорни доказателства за нарушенията. Това съветват от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

В отговор на запитване на БТА от ведомството посочват, че е важно гражданите да подават сигнали своевременно, докато още работят, за да бъдат установени на работното място. Да съдействат на контролните органи, които са длъжни да пазят анонимността на подателите на сигналите, също е един от съветите на ГИТ. От там подчертават, че договорените устно условия за работа също възпрепятстват оказването на адекватна защита.

"Трудовото законодателство гарантира правата на работещите, но никой не може да ги защити по-добре от самите тях“, коментират от инспекцията.

Най-честите сигнали

В Инспекцията по труда често постъпват сигнали от работници, които се оплакват, че не им е платено договореното, след като са работили без трудов договор и са били освободени. От ГИТ посочват, че при такива случаи не може да се извърши контрол, защото реално не могат да установяват, че жалбоподателят полага труд. Те не мога да принудят работодателя да изплати дължимите суми, тъй като няма писмени доказателства, че той наистина ги дължи, обясняват от инспекцията.

"Честа практика са и сигналите за неизплатени възнаграждения след прекратяване на трудовото правоотношение, но при проверките се оказва, че договорената писмено сума е изплатена, а лицата претендират за договорена устно“, коментират още от ГИТ.

Сигналите, които постъпват в Инспекцията по труда, касaят най-вече трудовите правоотношения. Те са свързани със заплащането на труда, с възникването и прекратяването на трудовите правоотношения.

През миналата година контролните органи на Инспекцията по труда са установили 93 954 нарушения, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. Най-често срещаните се отнасят до заплащането на труда, по възникване на трудовите правоотношения и на разпоредбите за разпределението на работното време.

За януари 2023 г. са извършени 3392 проверки, при които са констатирани 18 749  нарушения. Лицата, работещи без трудов договор през януари 2023 г. са 270. Най-много нарушения се установят в секторите и икономическите дейности, в които се извършват и най-много проверки. Това са строителството, хотелиерството и ресторантьорството, търговията, растениевъдството и животновъдството.

Тези сектори са идентифицирани на база анализи на резултатите от контролната дейност и други анализи, като високорискови по отношение прилагането на трудовото законодателство. Съответно в тях се планират мерки за  засилен контрол и се осъществяват най-голям брой проверки спрямо всички икономически дейности, коментират от ГИТ. И уточняват, че повече нарушения се установяват също в икономически дейности като "Производство на облекло“ и "Производство на хранителни продукти“.

Превенцията за здравословни и безопасни условия на труд

Превенцията на работата на черно и осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, особено във високорискови дейности и сектори, са сред ключовите акценти на контрола на Инспекцията по труда. За превенция и ограничаване на сивата икономика ежегодно се планира специална мярка, проверките по която са с акцент върху осъществяване на трудовите правоотношения. Засилено се проверяват търговските обекти, планират се и кампании в обекти със сезонен характер, основно в хотелиерството и ресторантьорството, тъй като рискът от работа без трудови договори в тях също е много висок, отбелязват от ГИТ.

От края на 2022 г. е започнало и увеличение на броя на служителите на Главна инспекция по труда. От инспекцията считат, че назначаването на повече служители с инспекторски правомощия ще допринесе за това да бъдат обхванати повече работни места в повече икономически дейности.

По друга планирана мярка се осъществява периодичен контрол в обекти с високорискови дейности по отношение осигуряването на здраве и безопасност при работа в тях. Това са обекти в добивната промишленост, металообработването, производството и съхранението на боеприпаси и др., които се проверяват задължително поне веднъж в годината.

Гражданите могат сами да оценят работната среда

От края на 2022 г. работещите могат да проверят дали има риск да работят недекларирано чрез специален инструмент за самооценка. Той е разработен по "Сътрудничество за достойни условия на труд“, финансиран от Фонда за двустранни отношения по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021 г.

"Ценното на този инструмент е, че ако се установи риск, работещите получават и насоки как да действат, за да бъде отстранен“, коментират от ГИТ. Инструментът е достъпен тук.

Въпросници за самоконтрол са разработени и по друг проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси“, съфинансиран от Европейския социален фонд. Те са свързани с общи изисквания на законодателството, както и със специфични за конкретни сектори и икономически дейности. Тези въпросници се изпращат от инспекторите по труда на работодатели. По преценка на инспекторите по труда и в зависимост от попълнената информация и риска от допускане на нарушения, в дадено предприятие се извършва проверка на място, преди която обаче работодателите отново имат време да отстранят несъответствията. Самото попълване на въпросниците не носи никакъв риск от санкции за тях, но им помага да установят сами коя нормативна разпоредба нарушават и съответно да отстранят нарушението, посочват от ГИТ.

В Инспекцията по труда не смятаме, че всички работодатели допускат умишлени нарушения. В повечето случаи става въпрос за незнание. Затова и правим всичко възможно да подкрепим коректните работодатели в усилията им да спазват закона чрез изпълнението на подобни проекти, коментират от ведомството.

За да повиши информираността на работодателите и работещите за правата и задълженията им относно трудовото законодателство, освен разработения инструмент за самооценка, инспекцията стартира информационната кампания "Достоен труд – от теб зависи“

Ако работниците считат, че трудовите им права са нарушени, могат да подават сигнали към Инспекцията по труда или на Горещия телефон на инспекцията 0700 17 670.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (908) 16%
Спас Гърневски (813) 14%
Д-р Иван Чомаков (551) 10%
Славчо Атанасов (1496) 26%
Иван Тотев (1523) 26%
Здравко Димитров (508) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: