ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Не е "Столипиново"! Вижте какъв е животът в едно от най-големите ромски гета в Европа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:30 / 14.09.2021Коментари (5)13655
©
Луник IX е едно от най-големите ромски гета в Европа. Намира се на 15 минути пеша от историческия център на словашкия град Кошице. Обикновено хората, които не са оттук, заобикалят това място отдалеч. В редица онлайн-публикации то е посочено като "опасно".

Но тези дни в него цари оживление: жителите му го облагородяват, оправят зелените площи и тротоарите, засаждат нови дръвчета, метат се улици, а боклукът, който е навсякъде, се изнася. "Не всичко се прави заради папата", уверява католическият свещеник Петер Заткулак. По думите му, хората трябва да видят, че така може да се живее по-добре.

Вътрешният министър на Словакия е твърдо решен да поведе борба срещу "затормозяващата ромска престъпност" и да промени облика на ромските квартали, приличащи на гета. Едни подкрепят идеята му, други остро я критикуват.

Чудовищна практика: стотици ромски жени са били стерилизирани в Чехословакия

Програмата на първата задгранична обиколка на папа Франциск от месеци насам включва и визита в ромското гето в Кошице. Много от местните хора питат свещеника защо папата идва при тях, на което той им казва: "Идва заради теб – да се срещнете лице в лице и да ти подари една усмивка. Само от теб зависи какво ще направиш от всичко това."

В Луник IX живеят около 6000 души. През 1970-те години тук възниква нов смесен жилищен квартал, в който започват да настаняват и роми от района на Кошице. Идеята е да им се осигурят нормални жилища, да уседнат на това място и да си търсят работа. След края на комунизма обаче в Луник IX остават само ромите. През 1990-те години те били около 10 000. Постепенно панелните блокове западнали и често кварталът оставал без ток, вода или газ, разказва "Deutsche Welle".

Днес 90% от хората в гетото са без работа и живеят от социални помощи и изплащаните им детски надбавки. Държавата отпуска пари за едно основно училище и една детска градина. А за хората се грижат отец Петер и неговият орден. Преди 9 години те открили свой център с църква. На прозорците са поставени решетки. Директно зад нея започват панелните блокове. По много от жилищата обаче прозорците са изпочупени или липсват изцяло.

Пастор Петер си мечтае обитателите на квартала да се интегрират в обществото и един ден ромското гето просто да изчезне. Но за това е нужно хората да имат желание за такава промяна, а на много от тях то просто им липсва, казва свещеникът през "Тагесшау".

"Тук децата само могат да пропаднат"

За много словаци ромското гето е нагледен пример за провалената интеграционна политика на държавата. Голяма част от словашкото общество не вярва, че ромите са дискриминирани. Мнозина гледат на Луник IX като на срамно петно и се тревожат за това как ще се отрази на имиджа на страната идването на папата на това място, на което никой не иска да живее.

Милан Туртак и съпругата му разказват, че дъщеря им, която работи като чистачка в Англия, им е изпратила пари, за да си извадят задгранични паспорти. "Казахме ѝ да замине, защото тук децата само могат да пропаднат", казва госпожа Туртакова. Тя живее в гетото от 15 години. Опитва се да поддържа апартамента си чист и спретнат. Но признава, че в Луник IX няма бъдеще.

Тези дни местните хора се радват, че папата идва при тях. Мнозина обаче се питат какво следва. В тази връзка Милан Туртак казва: "Сега държавата ни подкрепя. Но един Господ знае какво ще стане след това."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Какво трябваше да ни покаже тази статия ,че първобитният си е първобитен ли?Независимо в коя част на планетата се намира?
0
 
 
Подкрепям ! Tези хора не подлежат на интеграция, живеят по собствени правила и не признават обществените норми. И да триете имам ТОР и ПРОКСИ, така че ДгД.
Aнонимен
на 15.09.2021 г.
+4
 
 
Много добра практика! Трябваше всички да ги стерилизират! Я вижте ужасът от това което е останало! А какъв "апокалипсис" щеше да бъде ако не го бяха направили
0
 
 
Чудесна е практиката за стерилизация на ромското население и не защото е ромско, а защото е невъзможна интеграцията на тези хора. Те живеят по собствени правила, непризнаващи обшествените норми и притендиращи за права и свободи. Коя система би толерирала това?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (885) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (544) 10%
Славчо Атанасов (1451) 26%
Иван Тотев (1487) 26%
Здравко Димитров (486) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: