ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наши евродепутати сезираха ЕК за скандален македонски филм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 28.10.2011Коментари (7)2530
© Plovdiv24.bg
Евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев изпратиха писмо до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле във връзка с манипулациите във филма "Трето полувреме", сниман в Скопие.

Евродепутатите възнамеряват да сезират организациите, участващи в реализацията на филма "Трето полувреме". "Ще настояваме те да оттеглят финансовата си подкрепа за филма или да гарантират, че сценарият му ще бъде променен така, че да не съдържа исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни", се казва в писмото.
В писмото на тримата евродепутати се посочва - в последно време до нас достигнаха сигнали от много граждани и неправителствени организации, алармиращи за нови опити на Република Македония да манипулира историята на Балканите, както и за държавно провеждано насаждане на омраза спрямо съседните на Република Македония страни, и в частност спрямо България.

В момента в Република Македония се снима международната ко-продукция "Трето полувреме". Действието се развива по време на Втора световна война. Според информацията, с която разполагаме, сценарият на филма явно насажда омраза срещу България особено сред младежите. Очевидно отново ставаме свидетели на един от многото случаи на насърчаване изграждането на македонска идентичност чрез исторически фалшификации.

В своя брой от 22 октомври 2011 г. македонски ежедневник съобщава, че филмът има бюджет от 2 150 000 евро. Според Министерството на култура на Република Македония ко-продукцията, обявена за "проект от национален интерес", е получила съществена държавна субсидия от 1 000 000 евро както и 500 000 евро от Македонския филмов фонд.

Тази политика на Република Македония пряко противоречи на нашите европейски ценности, както и на текстовете на две резолюции на Европейския парламент:

1) Резолюция на Европейския парламент от 10 февруари 2010 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2009 г.
пар 33. "Призовава органите на Република Македония да вземат необходимите мерки, за да се премахнат условията за подбуждащи омраза изказвания, свързани със съседни държави-членки на ЕС, в средствата за масово осведомяване и сходните твърдения в учебниците";
2) Резолюция на Европейския парламент от 7 април 2011 г. относно доклада за напредъка на Република Македония през 2010 г.
пар 5. "Призовава правителството да засили всеобхватния диалог между етническите общности ..., както и да се въздържа от действия и инициативи, насочени към засилването на националната идентичност за сметка на останалите общности";
пар. 20. "Установява липса на напредък в съвместното тържествено отбелязване на исторически събития, споделяни със съседните държави-членки на ЕС, с цел допринасяне за едно по-добро разбиране на историята и добросъседски отношения, както е подчертано в предишния доклад; настоятелно призовава за въвеждането в училищата на учебници, в които няма идеологически тълкувания на историята";
пар 40. " ... подчертава значението на добросъседските отношения и разбирането на чувствителните за съседните държави-членки въпроси в този процес; призовава правителствата да избягват жестове и пораждащи спорове действия и изявления, които могат да имат отрицателно отражение и да предизвикат напрежение в добросъседските отношения".

"Вярваме, че мнозинството македонски граждани не споделят държавно провежданата политика, използваща езика на омразата за утвърждаване на национална идентичност в Република Македония за сметка на Република България. Бихме искали да припомним, че Република България е съседна страна, която винаги е подпомагала Република Македония по пътя й към европейска интеграция, както и че именно тя първа призна официално независимостта на македонската държава през 1992 г. Ето защо очакваме да поставите въпроса за използването на езика на омразата срещу България (в този филм, в проекта Скопие 2014 г и др.) в официалните Ви контакти с македонските институции по повод процеса на присъединяване на Република Македония към Европейския съюз", се казва в писмото, подписано от евродепутатите Евгени Кирилов, Андрей Ковачев и Станимир Илчев.

Източник: Агенция "Фокус"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на цеци78
премахни филтъра

Децата на ОУ "Димитър Талев" станаха първи на републиканското в Търговище.Победиха абсолютно всички водачи от всяка една област в България.
на 08.03.2012 г.
0
 
 
Аз искам да попитам,къде са журналистите в тази ситуация? Хайде сега ходете и се навирайте да искате отговори от министри и премиери.Хайде да покажете на народа какъв ще бъде отговора на държавата.Искам да видя дали ще си застанат на мястото или ще оставят да се позори името на държавата ни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Пролетни бури удариха страната
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: