ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нашенка пострада в измама за бързи доходи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:34 / 09.02.2021Коментари (2)3591
©
Цветелина Петкова е пианист, учител по музика. Последните няколко години е работила на речен кораб по Дунав. Но 2020 година не била много добра за нея – работила едва 3 месеца. Круизният сезон бил кратък – едва 3 месеца, заради коронавируса и ограничителните мерки. От октомври е без доходи. Като гледа как се развиват събитията, смята, че тази година, ако успее да сключи договор, ще си е чист късмет. Затова и започнала да търси възможност да изкара пари. А в интернет пространството изобилства от предложения за работа онлайн с бързи и сигурни доходи. Когато си в безизходица, всяко таково предложение изглежда примамливо. Още повече, че в последните месеци все повече се говори и препоръчва дистанционна работа от вкъщи.

Ето какво разказа Цветелина Петкова пред екип на БНТ:

"Реших да видя някакви варианти за онлайн печелене на пари. И попаднах на един човек, който обещава доста добри доходи. Джо Съливан се представя. В последствие се усъмних, че наистина е американец от Тексас. Той предложи първо да заложа 100 долара. Това са такива компании, нарича ги клауд майнинг за криптовалути, които копаят и се купува мощност. Дали ще бъдат 100 долара или 250, първоначален депозит. И аз му преведох чрез дигиталното портмоне 100 долара. На следващия ден в моето дигитално портмоне се появява сума от 1380 долара. Това е за 24 часа. Но не можех да я изтегля. Аз нямам опит все още, нали, за първи път попадам на този вид дейност. И не можах да си изтегля сумата. Казвам: какъв е проблемът? Той каза: Трябва да внесеш още пари, още 300 долара, за да можеш да си изтеглиш печалбата. И аз помислих, помислих. Естествено в началото крих от мъжа си, защото, знаете, мъжете са по-критични, имат по-критично мислене. Внесох тези пари. Той след един ден още ми показа в портмонето сумата от 10 000 долара. И човек като види тази сума... Пак не мога да ги изтегля съответно парите. Той каза: Има такса за регистрация от 460 долара. Внесете я, за да можете да изтеглите вашата печалба. Помислих, помислих. След 2-3 дена внесох и тези пари. Той пак започна: Има още една такса, внесете я и нея. Тогава вече започнах да се усъмнявам, че е мошеник. Казах му: Твоята компания е скам.

Той започна да показва едни документи – книжката, която работи, сертификат на фирмата. Но най-интересното е, че не искаше да се легитимира, не искаше да се видим онлайн, на живо, видеовръзка да направим. Това, вика, противоречи на правилата на фирмата. И аз се съгласих. Показа ми също документ, който пише: очаквано заплащане, с моето име, с моя биткойн адрес. И аз като видях тези неща, викам, може пък човекът наистина да не лъже. И превеждах още пари, докато в един момент станаха около 1100 долара общо.

И когато той разбра, че не може повече да измъква пари от мене, това ставаше по Телеграм, изведнъж изчезна. И това беше.

През това време пък търсих други фирми. Фаст трейдинг къмпани попаднах. Там дадох 250 евро. Те търгуват, освен с биткойн, те са като стокова борса – и със злато, с нефт и така. Свърза се с мен един човек, който говореше на руски. Естонец, защото видях на номера, че е от Естония. Той каза: Аз съм финансов анализатор. Трябва да ви помогна да можете да навлезете в тази материя. Аз казвам: да, аз съм начинаеща. Той започва да ме уговаря да влагам 2500 долара да купя 50 барела нефт. И в рамките на 5 дена щели да станат двойно повече – 5000 долара. Аз му казах: нямам тия пари. Той продължава да говори 1 час с мъжа ми, защото мъжът ми говори руски. И така – не можахме да се разберем. В последствие започна да ми праща имейли, че моите пари намаляват. И се оказа, че в момента аз имам от 250 евро в сайта баланс 51 евро.

А как са намалели така изведнъж?

– Не знам. До ден днешен не мога… Аз пиша в чата на компанията: Нека да се обади финансовият мениджър да говоря с него. Той така и не се обажда. И той се покри. И нямам вече никаква връзка и с него.

А парите можете ли да ги изтеглите?

– Не. Аз заявявам изтегляне на парите, но те ми заявяват, че сумата е прекалено малка. И накрая ми писаха, че са ми закрили въобще профила, просто защото когато са ме търсили, аз не съм се обаждала. Това не е точно така. Това не може да бъде причина да ми намалят парите, да ги окрадат, да ме измамят и да ми изтрият профила. И това явно ще се окаже скам. Така че това, което наистина вероятно мисля да направя, е да сигнализирам за тези двете фирми в полицията.

- Може ли да се провери?

– Единственото, което правя, е да напиша фирмата и да напиша – форуми или мнения. Но за тази фирма, които са тексаските фирми, едва ли има информация.

Как попаднахте на нея?

– Съвсем случайно. Просто той предложи надомна работа, можете да увеличите доходите си.

А къде намерихте това предложение?

- Във Фейсбук. Има такива групи за надомна работа. И там се включват, сега забелязах, доста "американци", които се представят за американци, се включват и предлагат точно такива доходи, с търговия с биткойни. Аз продължавам да търся начин да изкарам онлайн пари вече 20 дни. Не мога да попадна досега на нещо, да съм доволна и да кажа, че става, да мога да предложа на роднини, на приятели и така. Все още не мога да намеря такова нещо. Купуват се биткойни, имат специални дигитални адреси. Сигурна съм, че няма да мога да си възстановя средствата, просто защото тези хора се покриха. Обратна връзка нямам с тях – и с едната компания, и с другата. Само те могат да ме търсят.

Всъщност можете ли да си намерите работа чрез интернет, съдейки по този опит злополучен, който имате?

– Единственото, което мога да направя, е повече да не влагам никакви депозити. Който поиска пари, някакви депозити, просто да не го правя този ход. Интернет – не знам. Опасявам се, че сайтовете са в 95% фалшиви в онлайн мрежата. В интернет пространството има стотици, стотици хиляди сайтове, които едва ли за всеки един от тях ще има информация.

И какъв е начинът да се опазим?

- Не знам, единственият начин, когато ви искат депозит, това според мен означава, че е фалшива фирма, фалшив сайт. Няма гаранция, че може да си вземете парите или печалбата. Няколко пъти му казах – не ти искам печалбата от 10 000 долара. Върни ми моите пари, които съм вложила. Просто се спекулира с хората, които са без работа. Особено в тази ситуация с пандемията и с този локдаун в световен мащаб. Много хора, които имат някакви спестявания в момента се подлъгват да влагат пари с цел да ги умножат.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (886) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (544) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1494) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: