ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нашенци на гръцкото море: Носим си бира, ракия, кебапчета, пържоли и си изкарваме перфектно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:23 / 07.07.2021Коментари (8)120020
©
И замириса на море след дъждовното начало на лятото. За сериозна почивка по родното ни Черноморие е рано да се мисли още, защото хората предпочитат да го посещават по средата на юли и август. Това лято обаче не се очертава курортите ни да бъдат пълни, както миналата година, защото граничните пунктове вече са отворени. Летният сезон през 2020 г. беше спасен от българските туристи, защото заради пандемията и изискванията на всяка държава беше трудно да се отиде на почивка в чужбина, а в някои случаи беше невъзможно. Това се отнасяше особено за Гърция, която е предпочитана дестинация от нашенци. Сега обаче не е така. 

От 14 май тези, които искат да пътуват от и до островите (с изключение на островите Лефкада, Саламина и Евия) по море или по въздух, е необходимо при резервиране на билета си да притежават сертификат за ваксинация (14 дни след втората доза), негативен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди пътуването или негативен резултат от бърз тест, извършен до 24 часа преди пътуването. Контролът ще се извършва от авиокомпаниите и компаниите за фериботни превози. Всички местни и чуждестранни пътници на възраст над 5 години ще бъдат задължени да спазват тези условия.

Надеждите на хотелиерите 

Надеждите на собствениците на хотели, че туризмът ще се промени и българските почиващи ще се върнат на местните плажове не се оправдаха. Бизнесът с лятна ваканция край морето винаги е бил доста консервативен. Тоест, в началото беше трудно да се измъкнат българите от българските плажове. Сега е също толкова трудно да се върнат, коментират туроператори. Нашите курорти все още не са пълни, докато сме свидетели какви големи колони от коли има на граничните пунктове с Гърция. 

Родопчани 

Смолянчани използват пълноценно уикендите, за да отмарят на Бяло море. Те посещават добилите популярност плажове в Миродато, Керамоти и Авдира. Най-предпочитаният плаж в Гръцко си остава именно Миродато. Той е само на 140 км от Смолян, което ще рече около 60 лв. за гориво в двете посоки за пълен с хора автомобил. Другото удобство, че всеки уикенд нашенци могат да отскачат до плажа, а и вечерта да се  прибират в Смолян или да останат да нощуват в Златоград.

Няма разходи за чадъри и шезлонг, които на места у нас достигат до 40 лв., тъй като за ползването им е нужна консумация от плажното барче. Най-евтино е кафето- 2,50 евро, фрапето, което е най-предпочитано в жегите, струва 3 евро, бирите вървят на цени от 4 до 6 евро за 330 мл. Безалкохолните напитки и студените чайове струват 3.50 евро. Задължително получавате и бонус - студена минерална вода към кафето и фрапето, и чипс за бирата, коментират смолянчани. 

"Излиза ни много евтино до Миродато. През седмица се качваме на колата и през Златоград отиваме там. Взимаме по едно фрапе, а храна си носим и така цял ден на плажа, после се прибираме в Смолян. Откакто откриха пункта край Златоград, после и"Маказа“, не ходим по нашето Черноморие. Много е скъпо и не можем да си го позволим", коментират родопчани. Според тях излиза и много по-евтино в Гърция.      

Освен с невероятна чистота, плажовете на съседите са по-привлекателни и с ниските си цени, споделят смолянчани. Хората отбелязват, че ползването на  шезлонг и чадър за деня е безплатно, ако някой от компанията направи поръчка на бара, стопанисващ плажа. Явно и този факт привлича родопчани да посещават гръцките курорти.

Тези, които искат да похапнат гръцка кухня, трябва да приготвят около 10-20 евро.  На традиционно заведение на плажа за тези пари ще може да опитате гръцка салата, полята обилно със зехтин, супа от риба, порция риба или рибни деликатеси. Бонус от собствениците на заведения е водата, царевичен хляб и десерт. Обикновено от един обяд се възползват двама души.

Има семейства и приятели, които наемат бунгала, етаж от къща и намаляват разходите. В хладилни чанти хората си носят храна и напитки. Оказва се, че родопчани са най-масовите туристи по плажовете между Керамоти и Александруполис, остров Тасос. 

"Четири дни престой на Халкидики ни излезе към 1000 лв. Цената на двойна стая на брега на морето е 40 евро. Стаите са оборудвани с кухня и хладилник. Поглезихмесе като си похапнахме морски деликатеси, но ми направи впечатление, че гръцката салата е 4,50 евро, и то много голямо количество, у нас е почти толкова, но грамажа е много по-малък", коментира смолянчанка, която от години със съпруга си почива на Халкидики.

"Нашата компания е от петима души. Всяка година посещаваме Керамоти. На  метри от плажа наемаме от няколко години апартамент за петима, с климатик и кухненски бокс. Всичко се предлага срещу 16 евро на човек за ден. Изключително изгодно. Носим си бира, ракия, кебапчета, пържоли, зеленчуци и си изкарваме перфектно", споделя родопчанин.

"Всеки уикенд на най-популярните плажове - Миродато и Керамоти се чува  българска реч. Задължително ще видиш и някой познат. В Смолян не можем да се видим, но на Миродато ще се срещнем", шегуват се смолянчани.

Родопчани коментират, че на нашето Черноморие цените са завишени. В по-обикновени хотели храна и нощувка  е 80 лв. на човек. Освен това на места бетонът е в морето, искат по около 20 лв. за чадър и два пластмасови, ръбещи шезлонга. Хората са принудени да купуват чадъри, които според големината са от 12 до 24 лв., и да ползват свободните зони по плажовете, а често и да посещават неохраняеми места. Много често получаваш и хранителни натравяния от некачествена храна и скъп алкохол, които скапват почивката ти, която си чакал цяла година.   

Родното  

Все пак има и родопчани, които предпочитат родните дестинации - Созопол, Царево, Несебър, Китен, Лозенец и по-малко Слънчев бряг и Варна. За седем дни, и то без да ползваш някакъв луксозен хотел и да си позволяваш екстри, са необходими най-малко по 1000 лв. на човек.

Нещо винаги не е наред в българските ваканционни курорти. Те са скъпи, плажовете и храната също е скъпа. За ваканцията тук все още има какво още да се желае. В Гърция плажовете се простират на три километра във всяка посока. Хотелите не стоят плътно един до друг. Всъщност можете да гледате и да се наслаждавате на морето.

Пред предимствата на Бяло море, за родопчани почивката по родното Черноморие остава на заден план. Някои пък предпочитат лятната си ваканция за турове в планината. "Към 100 лв. излиза един тур за седмица в Стара планина. В цената се включва планински водач, нощувки и храна по хижите по време наобищолката.  

След отварянето на граничните пунктове при Златоград и "Маказа“, Гърция стана все по-привлекателна дестинация за родопчанина. Поради липса на достатъчно средства,  хората са измислили различни варианти и за ден, и за два да се порадват и да разпуснат край морето, пише "24Смолян". Други предпочитат планината, а по-малко са тези, които отиват край родните ни курорти.

Обяснимо е, лятната почивка стана отдавна лукс, който не всеки може да си позволи. Все пак родопчани намират начини да отдъхнат и през лятото. Някои цяла година отделят, за да отидат на море.


Още по темата: общо новини по темата: 675
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ха ха . Ами то си е байганювщина...и всяко лято все повече селяни отиват в Гърция за да осерат името българско...
+2
 
 
А тоалетна хартия вземахте ли си? Българинът е хем беден хем глупав и с два лева в джоба се мисли за цар! Хората към космоса гледат той горд, че си носи кебапчетата. Жалко жалко.
0
 
 
1000лв. струва да отида да се изкъпя в седемте рилски езера, глобата. И не ми трябва ваксина. Пак ще си нося бира и кебапчета, че даже и кафе и шезлонг.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 07.07.2021 г.
+3
 
 
"Бай Ганьо из Европа" - 2-ра част.
-1
 
 
Ходете си по Гръцкото черноморие няма полза от вас и тук и там сте бай Ганьовци.Нищо подобно и тук в хубав хотел е 76 лв двойната стая. ??+ 2 шезлонга е общо 24 лв.Стойте си там под сламения чадър на едно кафе и се хвалете,че е евтино и яжте от хладилните си чанти само и само да ползвате безплатно чадъри натискайте се в малките стаи и говорете колко Вие хубаво.Българското черноморие няма нужда от такива като вас.Стига сте плюли нашите курорти.
+1
 
 
Сега разбирам защо последните години на нашето море е по-спокойно и се почива по-добре. Няма ги селяндурите. 80лв излизало нощувка с храна в обикновен хотел. Алооо тия поръчкови статии като ги пишете, поне ги проверявайте малко. В супер чист и хубав семеен хотел нощувката е 50лв за двойна стая - по 25лв на човек. Закуска обед и вечеря ако не вместиш в 25лв, явно плющиш бирички и сладоледи, което значи, че и в Гърция ще ти е дебело.
+1
 
 
Ходете по гръцко, то от такива гащници полза няма. Само мизерия и смрад след тях.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: