ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наш учен: 20 години затвор за тези, които отричат турското робство, то е по-страшно и от Холокоста
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:47 / 04.03.2021Коментари (15)14130
©
Акад. проф. Петър Иванов е роден в Русе на 5 юли 1946 г. Има 30 монографии, стотици публикации у нас и в чужбина и множество изследвания, около 50 книги за демография, психотерапия и социална психология, ръководство за справяне с вредни навици и зависимости, учебник за бързо четене, няколко книги по психопатология на посткомунизма и др. Иванов предложи отричането на турското робство да бъде криминализирано и по тази тема разговаряме с него. Ето какво каза той пред "България днес" за отричането на турското робство в България.

- Проф. Иванов, защо настоявате отричането на турското робство в България да е престъпление и да се наказва от закона по подобие на Холокоста?

- В 12 европейски държави има закони, които вкарват в затвора всеки, който отрича Холокоста и проявява неуважение към жертвите му. Според мен петвековното бедствие на България е по-голямо от Холокоста - като геноцид, като страдания, като мащаби и като време. Няма логика да не съществува закон срещу тези, които отричат самото турско робство и които се подиграват с иконите на българската история, с най-обичаните личности в българската история, с хората, които са дали живота си за освобождението на България. Потресаващо е, че на годишнината от смъртта на Васил Левски понятието "турско робство" не беше използвано. Говорят за Левски, че е бил борец за освобождение, но не казват освобождение от кого. За да настъпи свободата в даден момент, трябва някой да го няма. Кои са тези, които са поробили българите?

- Как си обяснявате неспоменаването на това от кого сме се освободили?

- Различни причини има. Има една посткомунистическа институция, наречена БАН, в която има хиляди учени. Там има институт по културно-историческо наследство и българска идентичност със стотици работещи. Те излязоха със становище, че няма турско робство, а има поданичество на турската империя. Българите са били в период на поданичество.

По техни думи тогава всичко било по мед и масло. Имали сме много права, ходели сме си на гости с турците, ядели рахат локум... Всичко било много хубаво. По това време имало и хора, които са били престъпници и не се подчинявали на султана - Васил Левски, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други. Тези неща преминават в образователната система и ги пише в учебниците, които отварят нашите деца. Отново учени от БАН са издали и тълковен речник, който ще ви цитирам дословно. В изданието пише какво точно означава "робство".

Отварям страница 882 на тълковния речник и зачитам: "живот под чужда политическа власт, иго". И продължава с цитат от "Стани, стани, юнак балкански" на Добри Чинтулов: "Че сълзи кървави пролива във робство милий наш народ". Един път тези от БАН казват, че робството е някой да те владее, в случая турския султан, а в друг случай казват, че няма робство и говорят за национално движение. А целият израз е "националноосвободително движение". Казват, че турското робство е било измислено от идеолозите на националното движение. Тук има две много коварни неща.

- Кои са те.

- Първо, използват думата "идеолози" - тя е отрицателна конотация от идеологическата роля на Българската комунистическа партия. Едно време, като кажеш "идеолог", и си представяш един човек, който получава пари, за да те лъже. Значи Левски и Бенковски са идеолози. Те не са били революционери, а членове на едно национално движение. За какво е то - за баклави или за каква да бъде формата на калпаците на българите? Не е ли националноосвободително движение, както ние го знаем? Български революционен централен комитет е част от националното освободително движение. Тези хора са обикаляли и като Левски са правели комитети. Организирали са Априлското въстание, създали са Хвърковатата чета на Бенковски, знаме е ушила Райна Княгиня, умирали са за свободата... За учените тези неща не съществуват. За тях турско робство няма, а за мен това е ужасяващо.

- Какво бихте казали на хората, които отричат турското робство?

- Този, който казва, че не е имало турско робство, искам да види катедралния храм "Света Троица" в Русе. Той е висок 2 метра и 40 сантиметра, а останалата част от 5-6 метра е закопана в земята, в центъра на града. Това е, защото турците не са давали на българите да имат църква, която във фасадната си част е по-висока от височината на един турчин на кон. Това свобода ли е и ходене един на друг на гости?

- Може да допълним, че революционерите ни, които са били и творци, в произведенията си използват думата "робство".

- Всичка са му казвали робство, защото е било точно такова. Ето вече цитирахме Добри Чинтулов. Иван Вазов пише "Под игото", а не за живот под съжителство. Нещо чудно един ден да го забранят това произведение, ще отстранят и "Стани, стани, юнак балкански" и "Боят настана". Ще забранят и тефтерчето на Левски. Там пише едни работи, които не са никак хубави и са против султана. Да забранят изцяло българската литература. Христо Ботев пише: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...". Как може такива работи да пишат тези разбойници?

- Важно е да уточним, че в този момент говорите с ирония.

- Разбира се, но има хора, които се появяват по телевизията и говорят как Васил Левски е бил престъпник. Нямам думи и душата ме боли, когато виждам какви майцепродавци и отцепоругатели има в нашата държава. Една госпожица написа дисертация и я защити за това, че не е имало Баташко клане. Значи и аз, когато отидох в Батак и видях купчината с кости, не съществувам. Сигурно и в Стара Загора не е имало клане и не са убили патриарха на България, когато са дошли в Търново онези хора на Баязид.

- Според вас какво наказание трябва да има за отричането на турското робство?

- 20 години затвор! Това е нормата в много европейски държави.

- Вярвате ли, че у нас може да бъде произнесена подобна присъда?

- С нашите политици трудно може да се случи. Но този закон е задължителен за България, защото изчезваме не само демографски, но и морално и като понятие. Всеки час България намалява с 15 души и след време въобще няма да има етнически българи. Тогава вече може наистина да не се говори за Освобождението, турското робство... Това е истината - тъжна и печална. Не очаквайте от мен да кажа хубави неща. Ние сме най-нещастният народ според ООН, най-бедната държава в ЕС, с най-високата смъртност в света - 112 000 пенсионери са починали миналата година. А в същото време сме на първо място по ниска раждаемост. Много е тъжно.


Още по темата: общо новини по темата: 35
04.03.2021 »
04.03.2021 »
03.03.2021 »
03.03.2021 »
03.03.2021 »
03.03.2021 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Sk1ppeR
премахни филтъра

-2
 
 
Българите са имали право на земя и са били областни управители. Нямам спомен робите по америка да са имали някое от тези две неща.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: