ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Намалиха присъдата на шофьора на Деси Слава, премазал младеж на "Тракия"
Автор: Иван Сотиров 12:25 / 29.10.2020Коментари (1)3094
© Plovdiv24.bg
Бургаският апелативен съд измени присъда, наложена от окръжния съд в града, на шофьорът на фолк певицата Деси Слава Димитър Илиев. Той е обвинен в причиняване на катастрофата на АМ "Тракия“ през 2016 г., при която загина пешеходец.

Апелативните съдии намалиха наказанието от две години лишаване от свобода на една година и четири месеца лишаване от свобода. С решението си втората инстанция намалява и изпитателния срок, за който е отложено изтърпяването на наказанието, от пет години на три години и срока за лишаване от правоуправление от четири години на една година и четири месеца.

Илиев е признат за виновен в това, че на 9 септември 2016-а, около 05:45 ч. на АМ "Тракия“, в района на Карнобат, управлявайки лек автомобил марка "Фолксваген“, нарушил правилата за движение, блъснал пресичащия магистралата 20-годишен пешеходец Божидар Кайлов, като с деянието си по непредпазливост причинил смъртта му.  

В мотивите към решението си съдът е посочил,че високата скорост на автомобила от 122 км/ч., която е била несъобразена с намалената видимост поради нощната тъмнина и движението на включени светлини, не е позволила на водача да забележи навреме пешеходеца, пресичащ платното за движение на магистралата, да реагира адекватно чрез аварийно спиране и да предотврати удара.

"Виновното поведение на водача се състои в това, че при движението си не е повишил вниманието си до степен, адекватна на обективно затруднената пътна обстановка и не е избрал безопасна скорост на движение, съответна на влошените атмосферни условия, видимостта, състоянието на пътя и т.н.“ отбелязват апелативните съдии. Той е извършил деянието по непредпазливост, изразила се в небрежност, тъй като не е целял пряко настъпването на престъпния резултат и не е предвиждал общественоопасните последици, но е бил длъжен и обективно е могъл да ги предвиди, както и да ги предотврати.

От заключенията на тройната автотехническа експертиза безспорно е установено, че е една от техническите причини за настъпилото пътно произшествие е предприетото пресичане на платното за движение от пострадалия пешеходец. По тези съображения апелативният съд е приел, че катастрофата е настъпила по взаимна вина на двамата участници - водача и пострадалия, допуснали по едно нарушение на правилата за движение от ЗДвП.Съдът е посочил, че първопричина е поведението на пешеходеца, който е пресичал неправомерно, при намалена видимост, без да се съобрази с приближаващия към него с висока скорост автомобил и така е създал необходимите предпоставки за автопроизшествието.

Отчитайки всички фактори, които имат значение за индивидуализиране на наказанието, въззивният състав е приел, че на подсъдимия следва да се наложи наказание лишаване от свобода за срок от една година и четири месеца, което да бъде отложено за изпитателен срок от три години. Това наказание съответства на степента на обществена опасност на конкретното деяние, на ниската обществена опасност на подсъдимия и на посоченото изключително смекчаващо вината обстоятелство (съпричиняване от страна на пострадалия). То би допринесло и за постигане целите на специалната и генералната превенция, като наред с това се явява справедливо.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС на Р България в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.


Още по темата: общо новини по темата: 1
25.06.2019 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Miro ffffffUuu
премахни филтъра

0
 
 
Тия нормални ли са ? Защо има осъдителна присъда ? Магистралата е забранена за пешеходци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: