ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Намалиха присъдата на Алекс, премазал две жени с мерцедеса си в Карнобат
Автор: Иван Сотиров 12:29 / 05.11.2020Коментари (7)2455
© Plovdiv24.bg
Бургаският апелативен съд измени присъдата на Алекс Димов, за катастрофата в Карнобат, при която загинаха две възрастни жени.  Въззивната инстанция намали наложеното наказание от пет години лишаване от свобода на три години и четири месеца лишаване от свобода, както и срока на  наказанието лишаване от право да управлява МПС от осем години на четири години и четири месеца.

Тежкият пътен инцидент стана на 3 ноември 2018 година. Шофирайки с превишена за населеното място скорост - около 90 км./ ч. Димов загубил контрол над управлението на автомобила – Мерцедес Е-270 CDI и блъснал  двете жени, които се намирали на тротоара на ул."Петър Берон“ в Карнобат.

Делото пред първоинстанционния съд е преминало по реда на съкратената процедура. Съдът е определил окончателен размер на наказанието -   пет години лишаване от свобода, след като е приложил предвидената в НК редукция на санкцията с 1/3. 

Ето и мотивите:

Въззивния съд е приел заключенията на експертите, че посочената висока скорост на движение -90км./ч е поставила подсъдимия в невъзможност да премине безпрепятствено през пътния  участък, в който пътната настилка на мястото, от където започвал наклонът на изкачване, била на две нива, а на платното за движение имало образувана вдлъбнатина. Безспорно е установено, че другата основна техническа причина за настъпване на инцидента е загубата на управление на автомобила от страна на водача му поради рязкото завиване на волана наляво. По експертен път е доказано, че ако подсъдимият беше управлявал автомобила с максималната за населено място позволена скорост от 50 км/ч и дори при по-висока от нея скорост - от 71,5 км/ч, то би имал техническа възможност да овладее управлявания от него автомобил и да спре преди мястото на удара, респективно да предотврати ПТП. Поведението на подсъдимия е било виновно, категорични са двете инстанции. Той е разполагал с обективната възможност да предотврати ПТП и смъртта на пострадалите пешеходки.

Решавайки въпроса за наказанието на Димов, апелативните съдии са съобразили, че престъпленията по транспорта поначало са такива с висока степен на обществена опасност и укоримост, като често тези деяния са извършени от самоуверени водачи, както е в случая.

"Тази опасност е законодателно отчетена с предвидените за въпросните престъпления високи наказания в санкционната част на съответните специални разпоредби от Особената част на НК“, отбелязва в решението си апелативния съд. 

Преценявайки механизма на престъплението и причините за него, броя, вида и тежестта на допуснатите от водача нарушения на правилата за движение и тяхната значимост, въззивната инстанция е установила, че конкретното деяние не се различава съществено от типичните случаи на непредпазливи транспортни престъпления от настоящия вид, поради което и приела, че степента му на обществена опасност е в рамките на характерната за този вид противообществени деяния.

На следващо място съдът е приел, че подсъдимият е личност с ниска степен на обществена опасност, предвид липсата на предходни престъпления и противообществени прояви, извършени от него, липсата на допуснати нарушения на правилата за движение и на наложени административни наказания по ЗДП и ППЗДП, както и наличието на добри характеристични данни.

По изложените съображения и отчитайки ниската степен на обществена опасност на дееца, наличните смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства и най-вече семейната му ангажираност и родителски задължения, въззивният съд е преценил, че за извършеното престъпление следва да се определи, наказание лишаване от свобода за срок от пет години, което е под средния размер на предвидената санкция и значително над минималния размер от три години лишаване от свобода. В съответствие с изискванията на НК наказанието от пет години лишаване от свобода следва да се намали с една трета и на подсъдимия да се наложи наказание от три години и четири месеца лишаване от свобода.

Такова по вид и размер наказание апелативният съд е намерил за правилно определено и съобразено с целите на специалната и генералната превенция, а също и за справедливо. Наказание с размер, различен от посочения, ще бъде безполезно високо или неоправдано ниско, не би допринесло за поправянето и превъзпитанието на дееца, не би въздействало възпитателно и предупредително-възпиращо върху другите членове на обществото, са посочили в акта си апелативните съдии.

Въззивният състав е преценил за адекватно на извършеното и на дееца и най-вече за справедливо наказанието лишаване от право да се управлява МПС да е за срок от четири години и четири месеца.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС в 15 – дневен срок от съобщаването на страните, че е изготвено.


Още по темата: общо новини по темата: 8
12.11.2018 »
12.11.2018 »
07.11.2018 »
05.11.2018 »
04.11.2018 »
03.11.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.11.2020 г.
0
 
 
Всичко се връща..... Нека се върне на тези,които отсъдиха,за да изживеят болката на пострадалите!
0
 
 
Този изрод е почернил живота на хората и пак не го осъдиха,както трябва !
0
 
 
Направо да му се извинят и да му платят неустойки накрая за изгубеното време, горкия човек. Изгнила съдебна система и видими резултати.
0
 
 
При тази присъда за нарушение с две жертви, защо го съдеха изобщо.Публикуваите името на съдебния състав.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1532) 16%
Спас Гърневски (1335) 14%
Д-р Иван Чомаков (908) 10%
Славчо Атанасов (2458) 26%
Иван Тотев (2430) 26%
Здравко Димитров (824) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: