ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наближава крайният срок за паспортизацията на сградите
Автор: Пламена Николова 11:35 / 09.02.2021Коментари (2)2723
©
Наближава крайният срок, в който всяка сграда трябва да има технически паспорт, съгласно Наредба № 5на МРРБ от 2006 г., за технически паспорти на строежите,  заяви арх. Марин Велчев - председател на регионална колегия (РК) Варна на Камарата на архитектите в България (КАБ).

Датата е 31 декември 2022 година, но времето е изключително малко, тъй като за даден обект са нужни между 3 и 5 месеца, в зависимост от големината му и районът в който се намира, предупреди специалистът.

Причината, допълни той, е в това, че има хиляди сгради, а се прави технически паспорт на всеки обект, а не на отделен вход.

Организира се общо събрание на етажната собственост. Това също е голям проблем, тъй като трябва да се съберат всички собственици, а от практиката знаем, че много от тях не живеят в това жилище - в чужбина са или го отдават под наем. На общото събрание трябва да изберат проектнатска фирма, която да изготви техническия паспорт, според предложени оферти. След това домоуправителят или друго упълномощено лице, трябва да отиде до общината и да потърси техническа документация за сградата. Отговорът от там също изисква време. После трябва да се възложи на избрания лицензиран проектантски екип (архитект, инженер конструктор, Ел-инженер и ВиК-инженер), който да изготви техническия паспорт на сградата. Процедурата е дълга в зависимост от квадратурата и спецификата на обекта, обясни арх. Марин Велчев.

Друг проблем, който може да възникне, е ако етажната собственост не притежава никаква техническа документация. В този случай трябва да се направи техническо обследване на сградата от правоспособни архитект, конструктор, Ел и ВиК инженер. Това обследване на самата сграда е скъпо, ако няма налична техническа документация в съответното районно кметство или Община. Много обекти, построени преди демократичните промени, както и такива, строени преди 1944 година, които са престроявани или имат конструктивни изменения през годините, трябва да минат тази нелека процедура, заяви още експертът.

Липсата на средства от страна на домакинствата също е проблем. Домоуправители споделят, че трудно набират средства за ремонт на общи части, а за технически паспорт още по непосилно. Много от хората са негативно настроени към това, да отделят пари за паспортизацията на сградата, в която живеят, каза арх. Марин Велчев.

Специалистът е категоричен, че общините трябва да проведат информационни кампании. Процедурата по паспортизацията е отлагана 4 пъти, но е европейско изискване и трябва да се случи най-късно до края на 2022 г.

Цените за технически паспорт варират от 4 до 9 лева на квадратен метър. При жилище от 100 квадрата при усреднена цена това ще струва на домакинство - 600 лева, в зависимост от това къде се ситуирана сградата, както и от броя апартаменти и етажността.

Глобата за неиздаден технически паспорт на сграда в законовия срок е 300 лева, но това не отменя задължението той да бъде съставен, предупреди още арх. Марин Велчев.

След този срок, общините служебно ще възлагат на фирми, които са избрани, да правят паспортизацията на сградите, но цените ще бъдат по-високи. За това домоуправителите трябва да информират своите съседи за предстоящата процедура, каза още специалистът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.02.2021 г.
0
 
 
Няма да ви се отвори парашутът! Колкото една процедура е по-сложна и по-трудна ,толкова по-малко е вероятността срокът да се спази !Просто крайният срок ще бъде отложен понеже не можете да глобите половината народ!
+1
 
 
Чудят се как да изкарат пари баси и държавата ,скоро ще искат и такса за дишане на въздух,да искат за новите сгради,какво са тръгнали да занимават хората с глупости само пари,пари,пари те да не растат по дърветата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (886) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (544) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1494) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: