ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
На 50% от българите рязко ще им се промени животът с екостикерите на колите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:59 / 22.02.2021Коментари (17)22948
©
Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух предвиждат всяка община да въвежда временни забрани за обществено ползване на пътища от автомобили, изпускащи по-голямо количество вредни емисии. Очаква се промените да влязат в сила най-късно до юни 2022 година. Още от това лято обаче, стават задължителни еко стикерите, които ще отразяват екологичната категория на автомобила.

Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие приветства мярката, но смята че все още има много неясноти около нея.

"Като замисъл би трябвало да доведе до подобряване на екологичната обстановка. Въпросът е, когато диференцираме тези зони, те да бъдат постоянни, а не всеки път общината да определя различни зони. Това ще създава объркване за хората. Нека видим какво ще стане. Едно такова решение би трябвало да доведе към по-добро, но засега съм все още предпазлив и не бързам да "свиря с фанфарите" и да "вдигам байраците", че това ще е много добро решение", каза  Илиян Илиев.

Според еколога, фините прахови частици, които замърсяват въздуха, не идват само от ауспуха на автомобила.

"Ние винаги неглижираме търкането на автомобилните гуми. Знаем, че те се сменят на 30 хиляди километра. Какво става с тези частици, които се търкат? Да не говорим, че те са силно токсични",  поясни експертът.

Илиян Илиев каза още, че "горещите точки" на замърсяване са в района на големите булеварди. И даде пример с булевард "Васил Левски" във Варна, където по думите му са най-големите концентрации на шум и отпадъчни газове и частици.  

"Къде са екраните, които да пазят околните къщи от замърсяване. Няма ги тези неща. Най-лесно е да направим стикерите. И това пак става малко "от утре започваме". На 50% от българите рязко ще им се промени животът. А дали те ще могат да се пренастроят толкова бързо и да си купят нова кола, която да отговаря на стойностите. Това оставя много въпросителни", каза Илиев.

Еко стиекерите  ще бъдат поставени при техническия преглед. Категоризацията се прави в зависимост от нивото на вредните емисии, каза за "Радио Варна" председателят на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти Диян Драганов.

"Към тези стикери ще има чип, който ще съдържа подробна информация за автомобила и ще бъде разчитан от модерни камери, каквито вече се поставят по пътищата", поясни Драганов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на velevatadama
премахни филтъра

+7
 
 
А кога ще се заговори за самолетите, които създават до 80 % от вредните емисии от СО? Във всики един момент в небето има 13 000-16 000 самолета, всеки от тях изгаря поне по 1 тон /приблизително/ гориво на час.Защо се мълчи на тази тема, ами спрягат само колите и печките на твърдо гориво?Защо някой не направи проверка и да оповести резултатите от замърсяването около софийското летище?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: